DEZBATERE Biserica Ortodoxă Română: „Căsătoria e între un bărbat şi o femeie. Punct şi de la capăt!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Purtătorul de cuvânt al BOR, Constantin Stoica FOTO Adevărul
Purtătorul de cuvânt al BOR, Constantin Stoica FOTO Adevărul

Fără a încerca să emită verdicte sau să se poziţioneze în vreuna dintre părţi, ziarul „Adevărul“ propune o dezbatere având ca temă posibilitatea adoptării şi de către România a legislaţiei căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Astăzi – abordarea religioasă.

Europa se schimbă. Cu ea se schimbă vechile cutume ale familiei şi vechile uzanţe sociale.

În prezent, opt state din Uniunea Europeană recunosc căsătoriile între persoane de acelaşi sex, după ce, recent, Franţa şi Marea Britanie au legalizat acest fenomen. Alte opt state din UE recunosc parteneriatele civile între cuplurile gay. Uniunea Europeană se schimbă şi odată cu ea se schimbă oamenii de lângă noi. Ne aflăm în faţa acestei realităţi. Mai mult ca niciodată, se impun întrebările: „Este oportună legalizarea căsătoriilor gay în România? Suntem pregătiţi pentru asta?“.

Homosexualitatea nu a fost niciodată un subiect dezbătut cu luciditate şi realism în ţara noastră.  Patimile au luat locul argumentelor, fie că a fost vorba de promotorii gay sau de Biserica Ortodoxă Română. Acum, valul de toleranţă care vine dinspre Uniunea Europeană se întâlneşte cu stânca de religiozitate şi conservatorism specifică românilor.

Ce se va întâmpla? Am încercat să vedem cum privesc acest fenomen părţile militante (organizaţiile pentru apărarea drepturilor homosexualilor şi Biserica Ortodoxă Română), părţile decizionale (politicienii români) şi societatea civilă. Prima parte a demersului nostru este una religioasă. Cum se raportează la chestiunea homosexualităţii Biserica Ortodoxă Română, Sfânta Scriptură şi teologia contemporană?

ŢĂRILE UE ORTODOXE ŞI HOMOSEXUALITATEA

România a eliminat din Codul Penal celebrul articol 200 – care condamna relaţiile gay –în anul 2001.
Azi, relaţiile şi manifestările publice ale homosexualilor sunt acceptate. România este una dintre cele patru ţări ortodoxe din Uniunea Europeană. Cum se prezintă situaţia în celelalte trei ţări în care Biserica Ortodoxă este dominantă?

În Bulgaria, relaţiile homosexuale nu au mai fost considerate infracţiuni încă din 1966. De atunci şi până acum, situaţia nu a mai evoluat, fiind la acelaşi stadiu ca în România.

Cipru a eliminat discriminările pentru comunitatea gay în 1998, iar la mijlocul lunii trecute, ministrul de Interne cipriot a declarat că legea parteneriatelor civile pentru persoanele de acelaşi sex este în lucru.

Relaţiile homosexuale au fost dezincriminate în Grecia din 1951. Codul civil nu stabileşte ca o condiţie exclusivă căsătoria între un bărbat şi o femeie. Speculând acest fapt, un primar din oraşul Tilos a oficiat două căsătorii gay în 2008, între doi bărbaţi homosexuali şi două femei lesbiene. Ulterior, căsătoriile au fost declarate ilegale. Cuplurile au înaintat recurs, iar cazul se judecă încă la Curtea Supremă de Justiţie. În 2011, guvernul elen a anunţat că relaţiile homosexuale vor fi reglementate în curând, conform tendinţei din Uniunea Europeană.

harta gay

„MORALA ORTODOXĂ ŞI CEA CATOLICĂ SUNT IDENTICE“

Teologul Radu Preda e de părere că nu catolicismul sau ortodoxia stabilesc graniţa de toleranţă sexuală: „Morala ortodoxă şi morala catolică sunt identice. Nu există nicio diferenţă în privinţa orientării sexuale, avem aceleaşi opinii. Iar ele sunt bazate pe revelaţia dumnezeiască şi pe revelaţia naturală“.

Nu Bisericile au adoptat sau au fost de acord cu căsătoria persoanelor de acelaşi sex – mai spune Radu
Preda –, ci Parlamentele din statele respective: „E evident că nu poate exista nici din partea catolicilor, nici din partea ortodocşilor un compromis.  Au fost adoptate în state care erau cândva majoritar catolice şi acum nu mai sunt. Ţările de Jos sunt protestante din punct de vedere confesional. Biserica protestantă e mai variată în opinii“.

Argumentele teologice împotriva homosexualităţii au la bază ideea de familie, care este locul unde viaţa se dă mai departe, spune Radu Preda. „Educaţia echilibrată a unui copil trebuie să aibă atât dimensiunea masculină, cât şi pe cea feminină. Pentru mine, un copil într-un cuplu de homosexuali este imaginea cea mai dramatică a anormalităţii care vrea să fie vândută drept normalitate“.

REACŢIA BOR: „AVEM LUCRURI MAI IMPORTANTE“

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) nu doar că nu sunt de acord cu legalizarea căsătoriilor homosexuale, dar se simt de-a dreptul ofensaţi că îndrăzneşte cineva să-i întrebe de asemenea lucruri.

L-am sunat pe părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al BOR, să-i cerem o poziţie oficială. S-a enervat. „Poziţia Bisericii este arhicunoscută şi lumea o ştie de 20 de ani. Căsătoria este între un bărbat şi o femeie. Punct şi de la capăt. La revedere!“, a zis purtătorul de cuvânt şi de har, după care ne-a închis telefonul în nas.

L-am sunat din nou, să-i explicăm că facem parte dintr-o Uniune Europeană şi în Uniune a început să evolueze problema. Mâine-poimâne se pune cazul şi la noi. Poate că e vremea să dezbatem, să vedem dacă e bine sau nu. Degeaba, nu ne-am putut înţelege cu părintele Constantin Stoica, care ne-a certat şi mai rău: „De ce să evolueze, că vrei dumneata să evolueze şi să scrii articole? Poziţia Bisericii este clară, iar eu şi colegii mei avem lucruri mai importante de făcut decât să răspundem la astfel de întrebări ridicole“.

Nimeni nu trebuie să meargă la puşcărie pentru homosexualitate. Dar de aici şi până la a da şi o acoperire legalo-morală unei forme de viaţă care, totuşi, contrazice fundamental ideea de familie e un drum lung. Radu Preda teolog

VERSETELE DIN BIBLIE CARE CONDAMNĂ HOMOSEXUALITATEA

Leviticul 20:13. „De se va culca cineva cu bărbat ca şi cu femeie, amândoi au făcut nelegiuire şi să se omoare, că sângele lor asupra lor este“.

Epistola către Romani a Apostolului Pavel 1:24-28. „Ca unii care au schimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună şi s-au închinat şi au slujit făpturii, în locul Făcătorului, Care este binecuvântat în veci, amin! Pentru aceea, Dumnezeu i-a dat unor patimi de ocară, căci şi femeile lor au schimbat fireasca rânduială cu cea împotriva firii; Asemenea şi bărbaţii lăsând rânduiala cea după fire a părţii femeieşti, s-au aprins în pofta lor unii pentru alţii, bărbaţi cu bărbaţi, săvârşind ruşinea şi luând cu ei răsplata cuvenită rătăcirii lor. Şi precum n-au încercat să aibă pe Dumnezeu în cunoştinţă, aşa şi Dumnezeu i-a lăsat la mintea lor fără judecată, să facă cele ce nu se cuvine“.

Întâia epistolă către Corinteni a Apostolului Pavel 6:9-10. „Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii, nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu“.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite