Deutsche Welle: „Şpaga şi mita sunt un model de succes în România”

Deutsche Welle: „Şpaga şi mita sunt un model de succes în România”

Antonie Solomon in momentul arestarii

Conform ediţiei online a Deutsche Welle, în România „mita a devenit un act onorant în ochii unora”, într-o ţară în care „primarii sunt acuzaţi şi arestaţi preventiv”, mai scrie sursa citată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Edilii localităţilor Craiova şi Râmnicu Vâlcea sunt membri ai partidului aflat la putere şi amândoi au probleme datorită acuzaţiilor de mită, însă sunt susţinuţi cu ardoare în oraşele pe care le conduc.

Mai citiţi şi:

Culisele arestării şoc a lui Solomon

Fraţii Mazăre, încolonaţi la DNA

Der Standard: "La 20 de ani de la Revoluţie nu există certitudinea unei revolte populare"

FOTO/VIDEO Solomon rămâne în arest. Magistraţii au respins recursul

„Antonie Solomon, primarul Craiovei arestat preventiv pentru luare de mită, şi Mircea Gutău, primarul oraşului Râmnicu-Vâlcea deja condamnat la închisoare pentru luare de mită, sunt oamenii care aglutinează energiile comunităţilor locale”, se precizează în articolul prezentat de Deutsche Welle.
Mai mult, sursa citată adaugă că şpaga este un model de succes în România.

„Consilierii locali din Râmnicu-Vâlcea modifică cu eficienţă regulamentul de acordare a titlului de cetăţean de onoare nu pentru a onora vreo minte strălucită a oraşului, ci pentru a-l recompensa pe primarul condamnat definitiv ca şpăgar. Aproximativ 25.000 de semnături, printre care şi cea a unui academician, s-au strâns pe petiţia care cerea cinstirea primarului condamnat. O mobilizare declanşată nu de realizările edilului-şef, ci de condamnarea acestuia”, completează sursa citată.

Deutsche Welle nu-l uită nici pe primarul municipiului Craiova, Antonie Solomon, arestat preventiv pentru luare de mită după ce, în urma unei percheziţii, procurorii au descoperit în casa edilului, pe dulap, o cutie de carton în care se odihneau 200.000 de euro.

„Scenariul suprarealist este îmbogăţit de reacţia rapidă a angajaţiilor Primăriei Craiova care se organizează «spontan» în grup protestatar. Antonie Solomon este supranumit «primarul din inimile noastre», un spectacol de balet de pe scena teatrului local este anulat pentru a face loc unei manifestări de susţinere la care participă actori şi oameni de cultură ai oraşului, iar în biserica satului unde Antonie Solomon are o casă de vacanţă se invocă ajutorul Divinităţii pentru primarul nedreptăţit”, completează Deutsche Welle.

Conform sursei citate, „în România, actul primirii de mită s-a integrat atât de bine în mentalul colectiv încât, pentru anumite părţi ale comunităţilor locale, el nu mai este asimilat domeniului penal, ci unui fenomen fiziologic ruşinos - pentru că nu se face la vedere - dar normal şi sănătos. A-ţi mitui primarul echivalează cu administrarea unui diuretic care stimulează funcţionarea aparatului administrativ. Primarul care respinge şpaga este excepţia” .

Articolul se încheie făcând referire la fanii celor doi primari: „Există încă destui cetăţeni care ar fi dispuşi să renunţe la libertarea şi onestitatea lor pentru a dobândi o oarecare siguranţă materială. Mentalitatea iobagului legat de moşie pare să fi supravieţuit foarte bine trecerii anilor şi pentru că reflexele democratice în România au avut prea puţin parte de o întărire de tip pavlovian”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările