Despre decizii şi alegeri care contează

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
vot alegeri locale

Deciziile par a fi rude cu foarfecele. Ca şi foarfecele care taie pe din două şi rupe orice fel de legătură între cele două părţi ale unei foi de hârtie să spunem, o decizie taie legătura între două alternative viitoare de acţiune fiind o alegere a uneia în favoarea celeilalte.

Dacă ceva devine foarte important la adolescenţă şi atunci când devenim tineri maturi, acel ceva este nevoia noastră de a lua decizii singuri. Câţiva ani la rând ne străduim să obţinem de la părinţii noştri libertatea de decizie. Ce facem însă cu această mare şansă de a putea lua decizii în chestiuni importante pentru viaţa noastră şi a comunităţii noastre odată ce am devenit adulţi rămâne câteodată un aspect de neînţeles… pentru că în momente importante nu ne exercităm acest drept de a decide ce se întâmplă în comunitatea şi în ţara noastră...

Ne-am obişnuit să folosim cuvântul ”alegeri” ducându-l de multe ori în derizoriu. Şi asta şi pentru că am fost încurajaţi de cei care au nevoie de alegerile noastre se duce acest concept în derizoriu. Inclusiv verbul ”a alege” a căpătat nuanţe mai moi... Ne spunem că de fapt alegerea noastră nu contează, poate nici nu merită efortul, şi în consecinţă îi reducem puterea înainte de a ajunge să facem această alegere.

Cum ar fi dacă am folosi în loc de ”a alege” verbul ”a decide”? Pare că nu este o mare diferenţă însă capacitatea şi dreptul de a decide poartă cu sine mai multă putere. Şi desigur poartă cu sine şi mai multă responsabilitate.

Mi-am propus să scriu despre calitatea deciziilor pe care le luam şi perspectivele pe care le avem în vedere atunci când luăm decizii. Cred că este un moment important pentru întreaga societate această zi de duminică în care fiecare dintre noi va lua o decizie. Fără cale de întoarcere pentru un orizont de timp de minim patru ani. Spun fără cale de întoarcere deoarece este singurul moment în care putem lua decizia în privinţa viitorului comunităţii noastre pentru un interval important de timp. Nu ai o a doua şansă. Nu există un al doilea tur. Deci cu cât e mai bine cumpănită decizia ta, cu atât va tăia legătura între prezentul de care probabil nu eşti extraordinar de mulţumit de un posibil viitor care să arate altfel.

Anul 2020 este un an al deciziilor grele pentru că este complet ieşit din obişnuit. În afară de provocările societăţii româneşti cu care ne-am obişnuit în ultimii 30 de ani, acest an ne-a pus pe toţi în faţa schimbării unor obiceiuri pe cât de simple pe atât de greu de însuşit. Obiceiul de a fi disciplinat: de la purtarea măştii, a programului de lucru de acasă, a împărţirii spaţiului de muncă cu alţi membri ai familiei printre care şi copiii care merg la şcoală online, la banalul spălat pe mâini cu rigurozitate. Şi anul acesta a fost un an bun de cumpănire şi de reflecţie asupra ceea ce este important pentru noi cu adevărat în viaţă. Ce important pentru familia noastră, pentru sănătatea noastră, pentru un învăţământ cu adevărat orientat către elev, pentru o relaţie cu medical mai deschisă şi cu preocupare pentru ambele părţi implicate: şi medic şi pacient aflaţi în acelaşi pericol de contaminare.

Decizii peste decizii unele luate din mers, altele mai bine gândite, unele conştiente înţelegând ce ne motivează aceste decizii, altele luate fără prea multă preocupare şi mergând în fluxul şi sub influenţa celor din jur. Ca să nu spun ”în spirit de turmă”.

Cum putem lua, în general, decizii de calitate? Şi ce dă calitate deciziilor noastre? 

O decizie bună e simţită şi în inimă nu este doar o decizie pur raţională care se bazează pe argumente şi pe fapte. Iar inima poate fi subiectivă în aparenţă însă în inima noastră sunt valorile esenţiale care fac diferenţa între bine şi rău şi care nu orientează gândirea către viitor, către generaţia următoare, către posibilitatea unei utilizări mai judicioase, mai bine gospodărită aceea ce avem. Chiar dacă uneori ceea ce avem pare puţin.

O decizie bună este o decizie care are sens pentru noi în momentul luării ei şi care ne face să ne simţim bine. Împăcaţi cu decizia. Încrezători că va produce rezultate bune.

Şi atunci, ţinând cont de importanţa deciziei pe care o vom lua în acest weekend, vă invit să reflectaţi ce va face aceasta reconciliere între mintea şi sufletul dumneavoastră.

Câteva considerente importante pentru luarea deciziei 

Nu putem lua decizii atât timp cat nu recunoaşte oportunitatea, şansa extraordinară pe care o avem să putem lua o astfel de decizie. Adică să alegem responsabil pe cel căruia dorim să-i dăm frâiele comunităţi care trăim. Simpla afirmare a faptului că dorim să luăm o decizie în privinţa acestui om – viitorul nostru ales - crează spaţiul unei alegeri cumpănite. 

De multe ori în viaţa noastră ne lăsăm purtaţi de valul şi nu reflectă cu adevărat la sensul unor gesturi. Aşa cum este votul de duminică. Şi lasă justificăm acest lucru minimizăm importanţa unei astfel de decizii şi o aruncăm în derizoriu. Ne-am întoarce la ne întreba cat de importantă este decizia pe care o luam în privinţa acestui om sau grup de oameni cărora le dăm putere asupra noastră următorii patru ani doar ceva mai târziu. Atunci când de obicei ceva se întâmplă şi ne întrebam ce mai este oare de făcut? Este filmul acestor 30 de ani care au trecut din momentul în care am primit această mare şansă alegerii. A posibilităţii de a lua decizia. 

Interesant este că fiecăruia dintre noi ne place să luăm decizii, ne dorim să ni se permită să luăm decizii în familie sau la serviciu. Posibilitatea de a lua această decizie odată la patru ani este garantată prin lege. Şi totuşi nu folosim suficient de înţelept sau nu folosim deloc.

Cum vă puteţi afirmă dorinţa de a lua această decizie? Gândiţi-vă pur şi simplu ce v-aţi dori pentru familia voastră trăind în această comunitate. Realist. Decent. Gândindu-vă şi la cei din jur. Şi apoi puneţi-vă câteva întrebări: ce va fi diferit pentru mine dacă această decizie să mă duc să aleg şi să ofer alegerea mea cuiva pe care să-l responsabilizez pentru puterea pe care i-am dat-o? Cum m-aş simţi dacă m-aş lăsa pur şi simplu purtat de val şi aş ignora faptul că pot lua această decizie? Priveşte puţin în viitor, peste doi ani de exemplu, cum va arăta comunitatea ta dacă nici tu şi nici alţii ca tine nu îşi exercită dreptul la această decizie? Vor fi lucrurile mai bune în lipsa deciziei tale de a alege?

Ce fel de decizie este ieşirea ta din casă pentru a-ţi alege reprezentantul?

În general există trei tipuri de decizii: decizii importante - de viaţă, decizii cu grad mare de semnificaţie şi decizii de moment. Deciziile de moment sunt, de cele mai multe ori, mai uşor de luat deoarece criteriile ne sunt destul de la îndemână (de exemplu ce să comandăm la restaurant). Deciziile cărora le dăm semnificaţie sunt desigur ceva mai grele, cer consultare sau documentare mai atentă şi impact asupra noastră pe termen mediu. Uneori chiar pe termen lung. Deciziile de viaţă nu cred că trebuie explicitate prea mult. Acum, în cazul concret al deciziilor pe care le vom lua în această duminică, invitaţia la reflecţii este legată de timpul de decizie pe care o vom lua pentru că, cel puţin evaluarea mea, alegerea pe care o facem prin vot este o decizie cu semnificaţie importantă şi dacă ne uităm la ce se petrece în diferite societăţi, o astfel de alegere poate deveni o decizie de viaţă.

Ceea ce spune din capul locului că decizia de a ieşi din casă duminică, decizia de a merge la secţia de votare, şi decizia de a alege poate avea impact semnificativ pe termen mediu sau lung asupra vieţii tale şi, în funcţie de felul în care alţi oameni ca tine iau aceste decizii, poate deveni o decizie de viaţă.

Calitatea deciziilor tale... va influenţa următorii patru ani

În general sunt şase factori care determină calitatea unei decizii.

Punere în context sau cadrarea deciziei 

Pentru a putea pune corect în context trebuie să definim corect ce anume decidem şi ce fel de obiective ne dorim să obţinem prin această decizie, ce sperăm să reuşim, ce dorim să includem sau să excludem din această decizie şi care este perspectiva noastră personală asupra acestei decizii faţă de cum văd alţii abordarea situaţiei.

Contextul actualelor alegeri este unul pe cât de dificil pe atât de oportun. Perspectiva marilor finanţări europene pentru deblocarea investiţiilor de infrastructură, orientarea către stimularea mediului de afaceri antreprenorial, nevoia şi dorinţa de schimbare a oamenilor care doresc un alt ritm de viaţă şi orientarea mai degrabă către comunitate şi către familie, face ca acest context al alegerilor de duminică să fie unul care necesită decizia fiecăruia dintre noi. Dacă te uiţi din această perspectivă ce ai dori să decizi pentru oraşul tău sau pentru comuna ta? Ce ai dori să pună în practică în mod real cei care sunt subiectul deciziei tale? Şi cum foloseşti acest context care este sensibil diferit faţă de cel al ultimilor 30 de ani pentru că astăzi, dragă societate este mai sensibilă şi mai solidară şi în mod cert mai dornică de înnoire faţă de acum câţiva ani.

Valori clare

Se tot vorbeşte despre valori însă ele reprezintă în continuare noţiuni abstracte în multe cazuri.

Dacă ar fi să-ţi bazezi deciziile de valorile tale personale ce ar fi cel mai important să găseşti în persoana căreia îi vei acorda putere de decizie şi de acţiune prin votul tău de duminică?

Ce important pentru tine să se întâmple în comunitatea ta? Ce este atât de important încât să te facă să te deplasezi şi să îţi exerciţii dreptul tău de a decide?

Alternative clare

Ideea că nu avem de unde alege este perpetuată de mulţi ani chiar de către cei care au fost şi sunt în continuare în poziţii de putere descurajând astfel tentativele de a studia şi de a înţelege mai bine alternativele pe care le avem dar care, sunt poate mai puţin vizibile, mai puţin cunoscute, mai puţin experimentate.

La fel ca şi în business tehnologia oferă şanse extraordinare de documentare şi de a intra în legătură cu oamenii cărora decidem să ne acordăm încredere, posibilitatea de a ne folosi banii şi de a lua decizii la rândul lor în numele nostru. De fapt, trăim într-o epocă extraordinară în care capacitatea noastră de a lua decizii bune, solide, a crescut foarte mult. Suntem la un click distanţă de dezbatere, de participare activă pentru a ne înţelege cu adevărat alternativele şi a lua decizii cât putem de înţelepte.

Când luăm decizii alternativele pe care le avem căutăm să fie în controlul nostru şi relativ uşor de pus în practică, semnificativ diferită de alte alternative şi desigur potenţial atractive. Dacă este să ne uităm la aceste patru criterii legate de alternative în luarea deciziilor invit să vă gândiţi care sunt candidaţii la care se ajunge cel mai uşor şi care primesc cel mai uşor feedback -ul celor cu care intră în contact şi ţin şi cont de acesta. Alternative semnificativ diferite şi potenţial atractive au apărut în spectrul societăţii româneşti în ultimii ani şi merită studiate mai în detaliu pentru a le putea acorda o şansă şi pentru a ieşi din cercul vicios al ”oricum, sunt toţi la fel!”. Pentru ca, cel mai probabil este ca nu sunt toţi la fel.

Informaţie utilă

Chiar şi pe ultima sută de metri vă puteţi răspunde întrebării: ”Ce altceva mi-aş dori să ştiu despre cei care vor fi subiectul deciziei mele? Ce m-ar ajuta să iau o decizie rapid şi să fiu împăcat şi mulţumit de această decizie? 

Căutaţi mai multe surse de informare despre ce promit, ce oferă şi, mai ales, ce au dovedit până acum şi ce comportament au. 

Argumentare solida

O decizie ca să fie solidă are nevoie de argumente solide în spate. Dacă nu are nicio bază decizia ta îşi pierde complet din valoare.

O argumentare solidă cere ca, în primul rând tu să îţi explici ce anume te face să alegi alternativa pe care vei pune ştampila. Ce valori personale îţi onorează? Cum te reprezintă şi cum se va folosi de încrederea pe care o dai? Dacă există riscuri să folosească decizia ta într-un fel greşit care sunt mijloacele tale pentru a putea urmări efectele deciziei tale. Încă o dată: duminică nu alegi nişte oameni sau vreun partid. Duminică decizi cui vrei să-i acorzi încrederea şi puterea de a lua decizii pentru bunăstarea şi viaţa comunităţii tale. Nu este o decizie de moment lipsită de importanţă. Este o decizie cu semnificaţie adâncă care poate deveni o decizie de viaţă.

Angajamentul personal de a urmări efectele deciziei

Aici este marea diferenţă pe care o putem face ca societate civilă. Să aplicăm până la capăt principiile unor decizii puternice. O decizie, oricât de bună este în momentul gândirii ei dacă efectele acestea nu sunt urmărite îşi pierde din valoare. Mai mult decât atât, cei cărora aţi decis să-l oferiţi şansa de a conduce îşi vor întări comportamentele de neglijare şi de sfidare chiar a celor care ”au ales” fără prea mare tragere de inimă în loc să ”decidă cu forţă şi hotărâre” şi să meargă până la capăt ţinându-i responsabili pe cei cărora le-au dat votul lor.

Votul acesta, decizia voastră cu semnificaţie pe termen mediu şi lung, va fi din nou cerut peste o vreme. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este dacă dorim să alegem în continuare fără tragere de inimă sau ne dorim să decidem în cunoştinţă de cauză, asumat, să luăm decizii de calitate pentru viaţa noastră şi a comunităţilor în care trăim. Şi să rămânem aproape urmărind efectele deciziei noastre asumându-ne un comportament civic, responsabil.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite