Despre atitudinea sfidătoare a Ambasadei Rusiei şi afirmaţiile la adresa MS Margareta, Custodele Coroanei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasada Rusiei îi răspunde, într-o postare pe pagina de Facebook, în mod jignitor Custodelui Coroanei Româinei, într-un „comentariu pentru presă”. În acest comentariu, Ambasada Rusiei afirmă că Principesa Margareta „a decis să probeze mantaua de strateg geopolitic” şi o acuză pe MS Margareta că lansează „fake news”.

Ce i-a deranjat atât de tare pe diplomaţii ruşi, în declaraţiile făcute de Principesa Margareta în cadrul recepţiei de joia trecută de la Palatul Regal, în onoarea Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti? Ei au fost deranjaţi de opiniile Custodelui Coroanei cu privire la Securitatea regiunii Mării Negre şi a „unei părţi a lumii în jurul a ceea ce se numeşte de obicei «flancul sudic» al Alianţei Nord-Atlantice”. În special, ei au fost iritaţi de afirmaţiile cu privire la războiul ruso-georgian din 2008, de implicarea militară a Rusiei în Siria, de alimentarea războiului separatist din estul Ucrainei, şi de anexarea Crimeei (mesajul Ambasadei Rusiei – aici).

Diplomaţii ruşi neagă indirect suveranitatea şi integritatea teritorială a României

Ambasada Rusiei din Bucureşti o acuză astfel pe Principesa Margareta de fake news atunci când aceasta vorbeşte despre anexarea Crimeei de către Rusia: referendumul din Crimeea, deşi nu este recunoscut de comunitatea internaţională, ar fi „un act democratic incontestabil”. În acelaşi timp, Ambasada Rusiei neagă, nici mai mult, nici mai puţin, validitatea deciziilor adunărilor reprezentative din 1918, care au exprimat voinţa poporului de unire a Bucovinei, Estului Moldovei şi a Ardealului cu Regatul României. Ambasada Rusiei afirmă explicit că „fapte similare, cu privire la Transilvania, Basarabia sau Bucovina unite cu România în anii 1917-18, nu sunt cunoscute în ştiinţă istorică obiectivă.” În acest fel, diplomaţii ruşi neagă indirect suveranitatea şi integritatea teritorială a României.


De asemenea, diplomaţii ruşi mai afirmă că în 2008 nu ar fi avut loc un atac al Rusiei asupra Georgiei, şi că vinovat ar fi preşedintele de atunci al Georgiei care ar fi dat ordin armatei sale să-i atace pe „pacificatorii ruşi”. De asemenea, ei pun sângerosul război civil din estul Ucrainei pe seama „terorii sângeroase radical-naţionale a moştenitorilor colaboraţioniştilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.”

„Toate atacurile Rusiei asupra securităţii noastre s-au înâmplat în partea noastră a lumii”

Iată şi ceea ce a afirmat Principesa Margareta în discursul de la Palatul Regal:

„În urmă cu câteva luni, România şi-a unit mâinile cu Polonia şi Statele Baltice la 80 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, un odios tratat semnat de dictaturile ucigaşe ale secolului al XX-lea. De asemenea, susţinem cu toată inima eforturile actuale ale NATO de a stimula apărarea aliaţilor noştri baltici; securitatea lor rămâne securitatea noastră. Salut şi contribuţiile aliaţilor noştri în apărarea României. Dar mă întreb doar dacă facem destul, având în vedere problemele cu care ne confruntăm în Ucraina şi în jurul Mării Negre. Permiteţi-mi să vă reamintesc: toate atacurile Rusiei asupra securităţii noastre, de la atacul asupra Georgiei din 2008 până la atacul asupra Ucrainei din 2014 şi intervenţia militară rusă în Orientul Mijlociu în 2015 s-au întâmplat în partea noastră a lumii, în jurul a ceea ce obişnuia să fie numit «flancul sudic» al NATO. Am sporit bugetele noastre de apărare şi vom continua în acest sens. Dar cu toţii ar trebui să rămânem fideli principiului nostru cardinal, potrivit căruia securitatea europeană este indivizibilă; aceasta este lecţia pe care am învăţat-o din ororile secolului trecut.”

Să ne amintim şi de o declaraţie a Regelui Mihai din anul 2005:

„Nu am nici un fel de resentimente faţă de Rusia de astăzi. Dar aş fi vrut ca ea să recunoască faptul că unele dintre acţiunile Uniunii Sovietice au fost deosebit de îngrozitoare pentru români şi, fireşte, aş dori condamnarea oficială a Pactului Ribbentrop-Molotov.

O nouă variantă falsificată a istoriei cu privire la Pactul Ribbentrop-Molotov

Tot în acest an, când se împlineau 80 de ani de la semnarea Pactului „Comunazist” Ribbentrop-Molotov, Ambasada Rusiei nu doar că nu a venit cu o condamnare oficială a acestui pact, despre a cărei necesitate vorbea Regele Mihai în 2005. Ci, dimpotrivă, a lansat o nouă variantă falsificată a istoriei, care jigneşte memoria victimelor stalinismului. Diplomaţii ruşi au afirmat atunci că Stalin ar fi semnat înţelegerea secretă cu Hitler deoarece ar fi fost refuzat de englezi, şi că ar fi fost „o decizie defensivă”. Nici un cuvânt despre faptul că protocolul secret împărţea Europa Centrală şi de Est în sfere de influenţă – care aveau să hotărască şi soarta unor numeroase teritorii ale României.

Nici un cuvânt în cele scrise atunci de Ambasada Rusei despre faptul că URSS a invadat Polonia la două săptămâni după invazia lui Hitler. Şi că Polonia a dispărut atunci de pe hartă. Sau despre faptul că aproximativ 450.000 de soldaţi şi de poliţişti polonezi au fost internaţi după această invazie în lagărele sovietice – şi nimic despre groaznicul masacru de la Katyn, unde au fost ucişi 20.000 de ofiţeri polonezi; toată elita armatei poloneze din zonele capturate de URSS.

Nici un cuvânt, de asemenea, despre faptul că, în urma semnării Pactului Ribbentrop-Molotov, comisarul poporului pentru afaceri externe al URSS, Viaceslav Molotov, i-a prezentat ambasadorului României la Moscova, Gheorghe Davidescu, un ultimatum prin care i se cerea României „retrocedarea” Basarabiei până pe 28 iunie. Şi că românii au acceptat să se supună condiţiilor sovietice – temându-se, cel mai probabil, să nu împărtăşească soarta Poloniei; şi că au pierdut astfel Basarabia, transformată în Republică Sovietică.

Nici un cuvânt în cele spuse atunci de diplomaţii ruşi despre faptul că, tot în 1940, România avea să piardă mari părţi din Transilvania, Bucovina şi Dobrogea. Sau despre faptul că semnarea acestui tratat a însemnat, practic, un lung război mondial, cu pagube şi pierderi de vieţi omeneşti uriaşe. Şi că acest război ar fi putut să fie evitat, probabil, dacă pactul nu ar fi fost semnat.

Scuze necesare faţă de MS Margareta şi memoria victimelor stalinismului

Rescrierea istoriei
, şi mai ales a istoriei ţărilor mici din vecinătatea Rusiei, pare a fi specialitatea diplomaţilor ruşi de la Bucureşti, din zilele noastre.

Trebuie să remarcăm şi tonul textului postat de Ambasada Rusiei, vizavi de Custodele Coroanei României. Textul este lipsit de orice deferenţă sau decenţă diplomatică la adresa MS Margareta. Stilistica agresivă a acestei postări ne aminteşte de propaganda regimului stalinist din România, adus la Bucureşti de tancurile sovietice. Sunt demne de admiraţie demnitatea şi curajul MS Margareta, Custodele Coroanei României. Şi ar fi un act de minimă decenţă ca Ambasada Rusiei să îşi ceară scuze faţă de această postare. Ca şi faţă de celelalte mesaje în care a trecut la rescrierea istoriei şi a jignit, în mod repetat, suferinţa victimelor stalinismului din România, dar şi din Polonia şi din alte ţări care au avut de suferit de pe urma terorii staliniste sovietice. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite