Deputaţii vor să ciuntească Legea vaccinării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea vaccinării ar putea suferi modificări radicale după ce o deputată PSD a depus o serie de amendamente prin care obligativitatea vaccinării ar putea fi eliminată. În demersul său, deputata Cristina Dumitrache a reuşit să atragă deja alţi 95 de parlamentari din toate formaţiunile politice, care şi-au însuşit textul amendamentelor.

Prevederile, însă, ar fi periculoase, afirmă experţii, în opinia cărora legea vaccinării ar deveni lipsită de conţinut şi nu ar mai avea niciun fel de efecte. „Practic, dacă aceste amendamente ar trece în forma în care sunt acum, vaccinarea ar deveni opţională. Adică nu s-ar schimba nimic faţă de ce avem în prezent”, a declarat, pentru „Adevărul”, Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor. 

Concret, prima dezbatere pe marginea controversatei legi a vaccinării, derulată în Camera Deputaţilor, a reunit membri ai societăţii civile, parlamentari, preoţi, dar nu şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai medicilor de familie sau ai Institutului Naţional de Sănătate Publică. Astfel, dezbaterea, care s-a axat pe obligativitate - antiobligativitate, a fost una complet dezechilibrată, neavând în spate argumentele cadrelor medicale prin mâna cărora au trecut mii de copii. 

Pro-vaccinare, anti-obligativitate

„A fost un fel de adunare foarte bine organizată a celor care astăzi s-au declarat provaccin dar antiobligativitate. Au fost depuse amendamente în acest sens. Din punctul nostru de vedere, eliminarea obligativităţii lipseşte de conţinut legea. Decizia trebuie să fie dacă este sau nu obligatorie, iar dacă este obligatorie în mod clar trebuie însotiţă de sancţiuni pentru nerespectare. Proiectul nu prevede să iei cu forţa şi să vaccinezi fiecare bebeluş, ci prevede anumite excepţii legate de starea de sănătate a copilului, prevede informarea părinţilor la momentul la care copilul intră în colectivitate, un plan calendaristic la zi, nişte instituţii responsabile. Din punctul nostru de vedere nu este o lege care violează drepturile omului”, a explicat, pentru „Adevărul”, sociologul Maria Andreescu, directorul executiv al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR-CH). 

La rândul ei, Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame, spune că introducerea sancţiunilor ar fi binevenită având în vedere că este vorba de sănătatea publică. „Din Comisia de Drepturile Omului a plecat amendamentul Săftoiu că refuzul de a vaccina fără indicaţie medicală este sub categoria de neglijare medicală şi se pedepseşte inclusiv cu închisoare dar şi cu amendamentul că vaccinarea nu e obligatorie. Se bat cap în cap”, a completat şi Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

În ce măsură se menţine pedeapsa cu închisoarea

„Limitele pedepselor sunt aceleaşi din Codul penal, ideea noastră era că aceia care se interesează strict legat de vaccinare şi nu au curiozitatea sau cunoştinţele juridice să asimileze infracţiunea cu ce scrie în Codul penal să fie corect şi complet informaţi asupra consecinţelor, inclusiv asupra posibilelor consecinţe de natură penală. Legea este una foarte complexă şi dacă se intervine cu anumite amendamente care sparg şirul logic al controlului asupra informării şi verificărilor care se fac, legea poate fi lăsată fără aplicabilitate. Iar dacă, din păcate, se va ajunge la eliminarea obligativităţii, practic legea nu-şi mai atinge scopul pentru care a fost propusă”, a adăugat Maria Andreescu. 

„Dezbaterile vor continua cât va fi nevoie, a fost un număr foarte mare de propuneri, deci săptămâna viitoare nu vom înainta un raport pe această lege către plen”, a conchis Florin Buicu, şeful Comsiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.

Ce prevedea proiectul adoptat de Senat

Senatorii care au votat Legea vaccinării prin care au decretat că este timpul să interzică accesul copiilor nevaccinaţi în creşele şi grădiniţele de stat. În plus, părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Şi asta nu e tot. „În cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat”, stabileşte proiectul de lege, potrivit căruia excepţie de la această prevedere fac situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris vaccinarea copilului minor. Medicii au considerat de bun august proiectul ieşit din Senat, în mod special decizia de excludere a micuţilor nevaccinaţi din învăţământul de masă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite