Departamentul de Stat al SUA prezintă, oficial, avertismente privind România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crima organizată, câinii vagabonzi, corupţia, mita sunt riscuri majore şi la adresa americanilor călători în România, dar în primul rând asupra românilor.

Grija oficialităţilor din această ţară faţă de cetăţenii săi care doresc să vină în ţara noastră, fie că sunt simpli turişti, oameni de afaceri sau vin să muncească aici, este una deosebită prin informaţiile şi avertizările pe care le oferă acestora, pentru a-i feri de pericole.

Dacă primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, edilul-şef al cărui capitală este probabil oraşul din lume cu cei mai mulţi câini vagabonzi pe străzi, declara, în decembrie anul trecut, că a fost nevoit să apeleze la SRI pentru a afla numărul aproximativ al acestor patrupede, cred că americanii ar putea să ne dea efectivul câinilor, număraţi din satelit. Site-ul oficial al Departamentului de Stat al SUA, la pagina avertismentelor privind România, are un capitol special pentru riscurile majore pe care le pot întâmpina călătorii americani care doresc să ne viziteze.

Într-un fel, am putea spune, sunt lucruri obişnuite, banale, omiprezente în societatea românească, cu care noi ne-am obişnuit de ani de zile, fiind o normalitate nefirească a realităţii cotidiene, dar care sunt tratate extrem de serios de către statul american. Astfel, aceştia informează foarte precis asupra: corupţiei, crimei, mitei, grupurilor de hoţi şi a hoţilor de buzunare, fraudei cu cărţi de credit şi pe internet, jafuri, escrocherii, înşelăciuni cu contracte false, bunuri contrafăcute şi piratate, pe teritoriul României.

De asemenea, călătorii din SUA sunt atenţionaţi aupra riscurilor prezentate de demonstraţiile publice, de potenţialele pericole generate de relaţii şi persoane cunoscute doar pe internet, asupra posesiei, utilizării şi traficului de droguri. Un avertisment special se referă la pericolul reprezentat de câinii comunitari, fiind toleraţi şi hrăniţi de bucureşteni. În cazul în care totuşi, se întâmplă ca un cetăţean american să fie muşcat de câini, în România, Departamentul de Stat al SUA are pe site şi o listă cu centrele de vaccinare antirabică, unde victima trebuie să meargă pentru tratament.

Fiecare risc major identificat de oficialii americani pentru prevenirea şi protecţia cetăţenilor săi este însoţit nu doar de informaţii detaliate despre acesta, ci şi de punerea la dispoziţie a unui centru de ajutor, cu detalii, sfaturi şi acţiune practică în caz de nevoie, inclusiv cu îndrumari către Ambasada SUA la Bucureşti. După cât de detaliate sunt aceste riscuri, se poate trage concluzia r că s-a făcut şi se face în continuare o documentare şi analiză temeinice privind realitatea cotidiană românească, de către Departamentul de Stat, mergând până la informaţii de o importanţă majoră, reprezentând ameninţări la siguranţa şi securitatea cetăţenilor americani.

Am putea spune că unele informaţii sunt cunoscute vag sau chiar ingorate ori tolerate de autorităţile româneşti îndreptăţite să adopte măsuri şi să acţioneze împotriva acestor pericole prezente în societatea românească.

Iată câteva exemple de avertismente ale SUA privind riscurile la care se expun călătorii americani în România:

- Riscul în cazul demonstraţiilor publice, care au loc frecvent, cauzate de criza economică, efectele măsurilor de austeritate sau alte motive, în special, în Bucureşti. Chiar dacă în general, demonstraţiile publice au fost paşnice, cetăţenii americani sunt avertizaţi că acestea pot deveni imprevizibile şi violente, în orice moment, fiind îndrumaţi să consulte pagina cu Anunţuri demonstrative, de pe site-ul Ambasadei.

- Pe timpul călătoriei cu trenul turiştii americani sunt sfătuiţi să fie însoţiţi de cel puţin o persoană, în compartimente închise, deoarece s-au înregistrat foarte multe furturi, ca şi în alte mijloace de transport în comun: metrou, autobuz sau altele.

- Frauda cu cărţile de credit şi pe internet rămân printre cele mai frecvente riscuri la care se expun străinii în România. De aceea, călătorii sunt sfătuiţi să utilizeze doar bancomatele din bănci şi să fie precauţi când utilizează terminale de internet disponibile publicului.

- Nici falşii poliţişti nu sunt uitaţi, aceştia reprezentând un pericol frecvent asupra străinilor care schimbă bani la casele de schimb valutar. În cazul când sunt expuşi unor astfel de pericole, turiştii sunt sfătuiţi să meargă la cea mai apropiată secţie de poliţie.

- Din cauza faptului că a existat o serie de incidente, oamenii de afaceri americani sunt preveniţi să nu încheie contracte cu grupuri sau organizaţii din România, decât în prezenţa unui avocat român, recomandat de Ambasada SUA.

Ameninţări la siguranţă şi securitate

Hoţi profesionişti din România vizează în mod obişnuit cetăţenii SUA, contactându-i prin intermediul chat-urilor sau reclamelor personale. Aceştia folosesc drept momeală femei tinere din România pentru a dezvolta o „relaţie“ cu victimele lor. În cazul în care au căzut victime, cetăţenii americani trebuie să apeleze la serviciile Ambasadei SUA, deoarece, autorităţile române pot fi reticente în a urmări în justiţie aceste crime. Ambasada le pune la dispoziţie şi o Broşură de asistenţă acordată victimelor, inclusiv o listă de avocaţi din România, care vorbesc engleza şi lucrează cu cetăţenii americani.

Nu lipsesc nici informaţiile privind legislaţia românească şi avertismente asupra faptului că prostituţia este ilegală, inclusiv abuzurile sexuale asupra minorilor, cetăţenii americani fiind informaţi exact şi câţi ani de închisoare riscă în cazul comiterii de fapte penale. Sancţiunile pentru posesia, utilizarea sau traficul de droguri ilegale în România sunt severe, iar infractorii condamnaţi se pot aştepta la pedepse cu închisoarea şi amenzi grele. Dacă sunt arestaţi, cetăţenii americani trebuie să ştie că autorităţile române au obligaţia să notifice Ambasadei SUA de arestare.

Avertismentele speciale asupra câinilor vagabonzi sunt însoţite de informaţia că un câine muşcă un om, pe oră, în România, precum şi de date privind locurile publice unde sunt prezente patrupedele. Pentru a evita pericolele câinilor, americanii sunt sfătuiţi să-i evite, dar dacă totuşi au căzut victime au la dispoziţie pe site-ul Ambasadei SUA , lista cu Centrele pentru Controlul şi prevenirea Bolilor, unde pot merge pentru a fi tratate. Atât corupţia oficială şi socială constituie mari probleme în România, în ciuda multor legi noi adoptate înainte de intrarea în Uniunea Europeană, îi avertizează Departamentul de Stat al SUA pe cetăţenii săi, iar pentru mai multe detalii, îi îndrumă să consulte pagina Ambasadei cu privire la Corupţie.

Dacă sunt femei care călătoresc în străinătate, sunt rugate să citească sfaturile de calatorie pe Women Travelers, pe pagina.

Sunt avertizaţi şi turiştii americani din categoria lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali (LGBT), fiind informaţi că la parada anuală a homosexualilor, în Bucureşti, au avut loc scene şi proteste violente faţă de aceştia.

Pregătirea pentru dezastre: România se află într-o regiune activă seismic şi are o istorie de cutremure devastatoare, cu cel mai mare risc care apare în Bucureşti. Zonele muntoase ale ţării pot fi supuse la ploi torenţiale şi inundaţii, în special în lunile de primăvară şi vară. Furtunile de iarna sunt severe şi străzile îngheaţă, iar trotuarele sunt periculoase. După cum putem constata, oficialii americani sunt extrem de bine informaţi şi în privinţa calamităţilor, oferind, spre deosebire de autorităţile române ‒ indiferente şi nepăsătoare faţă de educarea populaţiei, date, sfaturi pentru pregătirea împotriva dezastrelor, pe pagina oficială a Ambasadei SUA, din Bucureşti.

Nu sunt uitaţi nici cetăţenii cu nevoi medicale, să aibă în vedere dacă, în situaţii de urgenţă, pot fi ajutaţi în unităţile medicale româneşti, fiind atenţionaţi că în România, medicii din spitale aşteaptă plata în numerar pentru serviciul făcut. Din cauza limitărilor de îngrijire medicală din România, Ambasada SUA la Bucureşti, recomandă insistent să cumpere asigurare de călătorie în străinătate, cu acoperire totală.

Departamentul de Stat mai avertizează şi asupra traficului, condiţiilor de drum, traversării străzii chiar şi pe la semafor, accesibilităţii persoanelor cu handicap.

Fenomenul fraudei şi corupţiei constituie un capitol ce vine în atenţia cetăţenilor americani, care călătoresc în ţara noastră, în care sunt sfătuiţi să fie cu mare băgare de seamă. Corupţia este o problemă serioasă în România. Cetăţenii americani care doresc sau care fac afaceri în România, trebuie să fie conştienţi de practicile de corupere. Mita comercială poate implica, de asemenea, alte activităţi ilegale pentru a acoperi sursa fondurilor utilizate pentru a plăti mită. Oficialii SUA prezintă şi o statistică a persoanelor condamnate pentru corupţie.

Oamenii de afaceri sunt sfătuiţi să reclame atunci când constată acte de corupţie în România.

Pentru orice român, dar în special pentru autorităţi şi oamenii politici, cu demnităţi în ocârmuirea statului de drept, cred că sunt foarte interesante, dacă nu chiar recomandabile şi instructive aceste informaţii şi date prezente pe pagina Departamentului de Stat al SUA, care ne arată că pericolul fenomenului corupţiei şi crimei organizate, precum şi alte riscuri de natură diferită, sunt realităţi în România de astăzi.

Aceste realităţi nu sunt trucate, falsificate de cineva cu un scop anume, cum ţipă jalnic unii demnitari care au comis ori sunt implicaţi în fapte de corupţie, ci constituie cu adevărat riscuri imense, în primul rând pentru români şi societatea românească, nu doar pentru cetăţenii americani, călători prin ţara noastră.

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite