DECIZIE Cheltuielile pentru tratamentul în străinătate, rambursate obligatoriu dacă pacientul nu poate beneficia de tratament adecvat în ţara sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rambursarea cheltuielilor medicale efectuate în străinătate nu poate fi refuzată atunci când o lipsă a materialelor medicale de primă necesitate împiedică asiguratul să beneficieze de tratament în timp util în ţara sa.

Decizia a fost luată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, transmite digi24.ro, plecând de la cazul unei paciente din România care s-a operat în Germania pe motiv că instituţia din Timişoara în care urma să aibă loc intervenţia chirurgicală nu dispunea de medicamentele necesare şi materialele medicale de primă necesitate, dar şi un număr de paturi insuficient.

Cazul de la care a pornit totul

Astfel, femeia care s-a operat în Germania pe cord deschis a solicitat casei de sănătate de care aparţinea să-i ramburseze suma de 18.000 de euro, cât a costat operaţia şi tratamentul în clinica nemţească. Cererea depusă de ea a fost respinsă, pe motiv că „din cuprinsul raportului medicului curant nu rezulta că prestaţia solicitată nu putea fi efectuată într-un timp rezonabil în România”, a explicat casa de sănătate.

„Curtea a statuat că autorizaţia solicitată nu poate fi refuzată atunci când un tratament identic sau care prezintă acelaşi grad de eficacitate nu poate fi obţinut în timp util în statul membru al cărui rezident este persoana interesată. În scopul de a aprecia dacă această condiţie este îndeplinită, instituţia competentă trebuie să ia în considerare toate împrejurările care caracterizează fiecare caz concret. Astfel, o lipsă a medicamentelor şi a materialelor medicale de primă necesitate poate să facă imposibilă acordarea unui tratament identic sau care prezintă acelaşi grad de eficacitate în timp util în statul membru de reşedinţă”, se arată în decizia Curţii Europene de Justiţie.

Condiţii în care autorizaţia nu poate fi refuzată

Potrivit sursei citate, deşi guvernul român a arătat că doamna Petru avea dreptul să se adreseze altor spitale care dispuneau, în România, de echipamentul necesar pentru efectuarea intervenţiei de care avea nevoie, ea a apelat la o clinică din străinătate.

„Curtea concluzionează că autorizaţia de rambursare a cheltuielilor medicale efectuate în străinătate nu poate fi refuzată atunci când o lipsă a medicamentelor şi a materialelor medicale de primă necesitate împiedică asiguratul social să beneficieze de tratamentul spitalicesc în timp util în statul membru de reşedinţă”, mai notează instanţa, ciată de digi24.ro.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite