De ce este România încercată de condiţii meteo extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fenomenele meteo extreme sunt cauzate de încălzirea globală
Fenomenele meteo extreme sunt cauzate de încălzirea globală

România va fi în continuare greu încercată de condiţiile meteo extreme - caniculă şi vijelii, avertizează meteorologii. Specialiştii spun că ar trebui să ne obişnuim cu acest tip de vreme, iar asta din cauza încălzirii globale şi a alternanţelor de aer venite dinspre Africa, respectiv  Polul Nord.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis Cod galben de ploi, vijelii şi descărcări electrice, valabil până marţi la ora 6.00.

În intervalul menţionat, temporar, instabilitatea atmosferică se va mai manifesta şi prin averse torenţiale, descărcări electrice şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 40...50 l/mp. 

Care este cauza temperaturilor extreme

„Vremea extrem de capricioasă este pusă pe seama circulaţiei general atmosferice care a dus la alternanţe ale valulului de aer cald din Africa de Nord cu aerul rece venit dinspre Polul Nord“,  a explicat, pentru ”Adevărul”,  Timo Mihai, meteorolog de serviciu. 

Din cauza aerului adus din Africa de Nord, nu sunt excluse furtunile de nisip. Acestea nu aduc consecinţe grave, singurul efect vizibil fiind murdărirea carosabilelor şi a altor obiecte de la nivelul solului, a adăugat specialistul.

Timo Mihai a precizat că încălzirea globală este unul dintre factori determinaţi ale condiţiilor meteo extreme, aceasta afectând întrega planetă: „ După anii 2000 a început să se producă o încălzire a apei din oceane, cât şi a uscatului faţă de media secolul XX.  Cu cât cresc mai mult aceste temperaturi, cu atât norii se dezvoltă pe verticală, iar astfel furtunile  devin din ce în ce mai violente“.

Cum va fi vremea în următoarele zile

Începând de marţi, furtunile se vor restrânge în zonele de sud şi de sud-est ale Transilvaniei, mare parte din Moldova şi  în jumătatea de nord a Olteniei şi Munteniei. De miercuri, ploile vor scădea semnificativ şi, concomitent, temperaturile vor creşte în toată ţara, ajungând  la maxime de peste 40 de grade Celsius.

Argeş: Acoperişuri şi pomi smulşi de vânt în timpul unei furtuni

Furtuna a provocat pagube, luni seară, în trei localităţi ale judeţului Argeş, vântul puternic doborând copaci şi smulgând acoperişuri, iar ploaia torenţială producând inundaţii în mai multe gospodării. 

image

Cele mai mari pagube sunt în oraşul Câmpulung, unde nouă maşini au fost distruse de copacii şi acoperişurile ce au căzut. Peste 2.300 de familii din Câmpulung şi din cinci comune din judeţ au rămas fără curent.

image

Sibiu: Ploile de după caniculă - străzile au devenit lacuri, iar pepenii din pieţe au început să plutească

Ploaia care a căzut luni după-amiază peste Sibiu a dus la îngreunarea traficului auto pe mai multe străzi din oraş. Nici canalizarea din pieţe nu a făcut faţă, astfel încât pepenii au început să plutească.

image

Bihor: Furtunile au făcut ravagii - ploi torenţiale, grindină, copaci şi stâlpi doborâţi la pământ

După mai multe zile caniculare, judeţul Bihor a fost lovit de furtuni puternice. În localităţile aflate sub cod portocaliu de vijelie a plouat torenţial, cu grindină, mai mulţi copaci şi stâlpi fiind puşi la pământ.

image

Gorj: Turişti izolaţi pe Valea Olteţului, după ce au fost surprinşi de viitură

Aproximativ 50 de turişti au rămas blocaţi în zona Văii Olteţului, din comuna gorjeană Polovragi, în urma unei viiturii puternice, care a distrus drumul.

Salvamontiştii gorjeni au intervenit pentru salvarea turiştilor rămaşi blocaţi în munte 

Iaşi: Avariile provocate de furtună la reţeaua de înaltă tensiune au făcut o victimă. Un bărbat a murit în timpul serviciului

Un muncitor E.ON care intenţiona să repare avariile apărute după furtună la un cablul de înaltă tensiune a fost electrocutat. Inspectoratul Teritorial de Muncă anchetează incidentul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite