De ce trombozele apar mai ales la tineri. Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin AstraZeneca / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Vaccin AstraZeneca / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Autorităţile din ţara noastră nu au în plan deocamdată să facă modificări în schema de vaccinare cu AstraZeneca. Unele ţări europene au decis să-l administreze numai persoanelor peste 60 de ani, din cauza evenimentelor trombotice observate la unii pacienţi tineri.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, a declarat joi seara, la Digi24, că, în prezent, nu există date ştiinţifice validate care să confirme o legătură de cauzalitate între tromboze şi vaccinul AstraZeneca, astfel că acesta este considerat sigur şi de aceea nu se ia în calcul o modificare a schemei de vaccinare.

„M-am uitat chiar la datele din România, din 2019, 2020 şi chiar şi în primele luni ale anului 2021 şi avem o incidenţă cumulată a acestor cazuri de tromboză de sinus venos cerebral de circa 5-6 la un milion de locuitori pe an. Ele sunt neschimbate, nici în 2019 nu diferă faţă de 2020 şi nici faţă de primele două luni ale anului 2021. 

Sigur că ne-am uitat doar la cazurile internate, cazurile care au fost spitalizate şi aici s-ar putea să fie, într-adevăr, o subestimare a incidenţei reale, e posibil să fie mai multe. Aceasta este populaţia care mai frecvent face aceste evenimente. Chiar şi în România, ne-am uitat, sunt mai frecvente cazurile la persoanele sub 55 de ani, comparativ cu persoanele peste 55 de ani”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

El spune că, în prezent, nu există date ştiinţifice validate care să confirme o legătură de cauzalitate între tromboze şi vaccinul AstraZeneca, astfel că acesta este considerat sigur şi de aceea nu se ia în calcul o modificare a schemei de vaccinare.

Trombozele apar cu precădere la persoanele tinere

„Nu avem nişte date ştiinţifice în momentul de faţă, validate de către experti ai agenţiei de reglementare europene, care să confirme în primul rând o legătură de cauzalitate. În al doilea rând, nu s-au identificat nişte factori de risc anteriori pentru apariţia şi dezvoltarea acelor evenimente adverse, tromboembolice. Se pare că nu ţine nici de sex, nici de vârstă, nici de alţi factori individuali de risc, practic nu s-a putut creiona un profil de risc. Însă avem nişte informaţii foarte clare. Uitându-ne ce se întâmplă la populaţia generală, ştim că aceste evenimente trombotice, tromboza de sinus venos cerebral, apare cu precădere la vârsta tânără, între 35 până la 45 de ani, cel mai frecvent, că apare de zece ori mai frecvent la persoanele de sex feminin, comparativ cu persoanele de sex masculin, deci avem un raport de 10 la 1 între aceste evenimente”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Situaţia pandemică din România continuă să rămână una de alarmă după ce, joi, au fost raportate alte 6.115 cazuri noi de COVID-19 depistate în urma a 41.982 de teste. În plus, joi, erau internaţi la terapie intensivă 1.434 de pacienţi – cel mai mare număr de la debutul pandemiei. De miercuri până joi, alte 136 de persoane au pierdut lupta cu boala.

Capitala a fost şi joi pe primul loc la numărul de infectări cu noul coronavirus, urmată de judeţele Cluj şi Timiş. Concret, în Bucureşti au fost înregistrate 1.165 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, totalul persoanelor infectate fiind de 160.451. Judeţul Cluj se află pe locul II cu 485 de noi infectări în doar 24 de ore, numărul total de cazuri ajungând la 49.167. În judeţul Timiş (49.184 de cazuri în total) au fost înregistrate joi 326 de noi cazuri. 

În ceea ce priveşte coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, în scenariul roşu se afla joi pe primul loc judeţul Ilfov, cu cea mai mare rată de infectare, de 9,45 cazuri la mia de locuitori, urmat de Bucureşti cu 7,06 cazuri la mia de locuitori şi Cluj cu 6,23 cazuri la mia de locuitori.

Pe aceeaşi temă:

Cum argumentează Valeriu Gheorghiţă în favoarea purtării măştii şi după vaccinare

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite