De ce a sfinţit Patriarhul Catedrala neterminată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Experţii apreciază că Preafericitul Daniel a grăbit  doar de dragul marketingului politic sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului, care va fi finalizată abia peste trei ani.

GALERIE FOTO

Sub un cer înceţoşat şi la aproape zero grade, Catedrala Mânturii Neamului a fost sfinţită, duminică, de înalţii clerici BOR şi de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în prezenţa a zeci de mii de oameni. Nu a contat că aceasta nu are aviz ISU şi nici că lucrările finale vor fi gata abia peste trei ani, după cum a declarat chiar Patriarhul Daniel. Politologii afirmă că toată graba nu reprezintă decât o strategie politică pentru BOR ca să-şi reitereze influenţa în societatea românească.

Două covoare roşii şi zeci de steaguri tricolore fac ca intrarea în Catedrală să arate ca o scenă de la premiera unui film  unde cele mai mari staruri sunt Patriarhul Daniel, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, dar şi mai mulţi actori politici, printre care Viorica Dăncilă, Valer Dorneanu (preşedintele Curţii Constituţionale) şi Gigi Becali.

FOTO Inquam 

Slujba de sfinţire a Catedralei Neamului. FOTO Inquam Photos

Cei care nu au fost invitaţi speciali au stat afară, în frig, cu chipurile ascunse din pricina fularelor şi a glugilor. Oamenii simpli s-au uitat la spectacol de pe cele două ecrane special montate în faţa clădirii. Peste 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza frigului şi a expunerii la aglomeraţie.

Mai sunt lucrări pentru terminarea turlei, apoi pictarea bisericii în mozaic. Sperăm ca, peste 3 ani, să revenim la sfinţirea picturii în această Catedrală. (Patriarhul Daniel)

 S-au investit peste 121 de milioane de euro, dar Patriarhia mai vrea

Reprezentanţii BOR au afirmat că până în noiembrie s-au cheltuit pentru Catedrala Mântuirii aproximativ 110 milioane de euro. Pe altă parte, ancheta jurnaliştilor de la săfielumină.ro arată că de fapt Biserica a cheltuit peste 121 milioane de euro (finanţare doar de la Guvern, Primăria Capitalei şi de sector). Cu toate acestea, Patriarhul Daniel spune că este nevoie în continuare de donaţii pentru Catedrală. Motivul: încă nu e gata.

„Aşa cum se vede, mai sunt lucrări pentru terminarea turlei, apoi pictarea bisericii în mozaic. Sperăm ca, peste 3 ani, să revenim la sfinţirea picturii în această Catedrală. Vă felicităm pe cei care aţi venit şi ne bucurăm că putem măsura în mod mai realist câte persoane încap în catedrală fiind aşezate pe scaun. Avem loc pentru 3.000 de scaune. Când toţi stau în picioare, încap 5.000. Totdeauna ea va fi neîncăpătoare. Vara vom putea săvârşi slujbe şi afară“, a declarat Preafericitul Daniel după sfinţirea altarului Catedralei.

De ce nu are BOR aviz ISU

Biserica Ortodoxă Română s-a poziţionat deasupra legii în privinţa ceremonialului de sfinţire a Catedralei. Patriarhia a invitat zeci de mii de persoane la eveniment, dintre care în jur de 2.000 au putut să intre, deşi siguranţa lor se afla sub semnul întrebării. Mai exact, clădirea nu are aviz ISU, după cum relatează recorder.ro. „În prezent, construcţia nu este finalizată, sens în care nu se poate pune în discuţie existenţa unei autorizări pentru siguranţa la incendiu. Subliniem că autorizaţia de securitate la incendiu reprezintă actul administrativ emis de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă la finalizarea construcţiei, înainte de intrarea efectivă în funcţiune, potrivit destinaţiei declarată de beneficiar“, au spus reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov.

Aceştia au mai precizat că, în cursul zilei de vineri, ISU Bucureşti - Ilfov a aplicat constructorului o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru încălcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de şantier pentru acest obiectiv. De asemenea, ISU Bucureşti-Ilfov a înştiinţat Mitropolia Munteniei şi Dobrogei – Arhiepiscopia Bucureştilor că, în condiţiile date, aceasta poartă întreaga responsabilitate pentru siguranţa participanţilor, se mai arată în comunicatul ISU.

De ce şi-ar asuma reprezentanţii BOR acest risc? Ca să sărbătorească Centenarul, după cum susţin însăşi reprezentanţii instituţiei. „Pe data de 25 noiembrie, noua Catedrală va fi locul cel mai important din România, aflată doar cu câteva zile înainte de sărbătorirea celor 100 de ani de statalitate modernă şi independentă: ziua de 1 Decembrie, sărbătoarea noastră naţională“, a transmis Patriarhia printr-un comunicat de presă emis la începutul lunii.

„Tot evenimentul a fost o paradă şi o demonstraţie politică“

„Tot evenimentul a fost o paradă şi o demonstraţie politică, o încercare de recuperare a imaginii de instituţie încă solidă şi influentă în societatea românească, după eşecul de la Referendumul pentru familie. De ce au ţinut să o sfinţească în 2018? Pentru că aşa au anunţat de multă vreme. Biserica Ortodoxă nu vrea să fie asimilată cu politicienii care nu-şi respectă promisiunile din campaniile electorale. Din contră, vrea să arate că e o instituţie credibilă în faţa credincioşilor săi. Apoi, este asocierea cu Centenarul şi cu sărbătoarea naţională de 1 Decembrie. Or, în viziunea BOR, Centenarul nu poate fi sărbătorit decât împreună cu celebrarea ortodoxismului. Nu în ultimul rând, este o demonstraţie a poziţionării pe care o ia BOR în conflictul cu autocefalia Bisericii Ucrainene prin faptul că l-au invitat pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu“, explică politologul Cristian Pârvulescu.

Slujba de sfinţire a Catedralei Neamului. FOTO Mediafax

La rândul său, sociologul Barbu Mateescu afirmă că BOR nu a vrut să desfăşoare mai târziu slujba de sfinţire pentru a nu se suprapune cu Ziua Naţională a României. „Biserica a vrut să aibă momentul ei unic de celebrare în tot contextul sărbătoririi Centenarului. Dacă ar mai fi aşteptat, evenimentul s-ar fi intersectat cu parada de 1 Decembrie, care ar fi pus în umbră sfinţirea Catedralei“, subliniază Mateescu. Sociologul mai punctează că Bisericii îi va fi greu să explice de ce mai are nevoie de bani pentru finalizarea lucrărilor, având în vedere că, practic, a inaugurat deja Catedrala.

Accesul se va putea face până pe 30 noiembrie

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a precizat că accesul în catedrală se va putea face în fiecare zi până pe 30 noiembrie. Reprezentantul BOR  a mai precizat că, potrivit tradiţiei, femeile care participă la sfinţire au voie să intre şi în altar. „Tradiţia este una limpede şi foarte veche, în ziua sfinţirii unei biserici absolut toţi cei care participă la sfinţire, oameni care în mod firesc aşteaptă în faţa bisericii sfinţirea acesteia, pot intra ulterior – bărbaţi, femei, copii – inclusiv prin sfântul altar, odată intraţi în sfântul altar se închină în faţa sfintei mese, care reprezintă nucleul unei biserici“, a explicat Bănescu.

Un preot îşi dă foc hainei în semn de protest

Ceremonia de sfinţire a Catedralei Neamului nu a fost lipsită de incidente. Un preot din Constanţa şi-a dat foc hainelor, nemulţumit de faptul că a fost sancţionat de superiorii săi şi nu mai este lăsat să oficieze slujbe.

image

Preotul a fost implicat în 2015 într-un accident de circulaţie în urma căruia o persoană a murit. Maşina pe care o conducea a fost izbită de un autoturism condus de un şofer beat, care a decedat în urma impactului. Preotul spune că, deşi a fost victimă în incident, şefii săi au decis să îl suspende. De atunci s-a judecat în instanţele judecătoreşti, dar a pierdut. În urmă cu cinci zile, acesta i-a trimis patriarhului Daniel o scrisoare în care reclamă nedreptăţile. Pentru că nu a primit un răspuns, a recurs la gestul  extrem de a-şi da foc. Bărbatul a fost dus la poliţie pentru audieri.

Pe aceeaşi temă:

Catedrala Mântuirii Neamului, faţă în faţă cu cele mai mari şi mai frumoase biserici din lume

Ce scrie presa internaţională despre Catedrala Mântuirii Neamului

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite