De ce românii nu-şi mai vaccinează copiii. Riscuri şi consecinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai puţini părinţi sunt de acord să îşi imunizeze copiii împotriva unor boli cum sunt rujeola, rubeola sau oreionul, anul 2015 soldându-se şi cu decese în rândul micuţilor. Din acest motiv, legea vaccinării se află pe masa decidenţilor şi va fi pusă pe agenda publică în cel mult două săptămâni.

Părinţii nu-şi mai vaccinează micuţii, numărul celor care ajung să respecte schema naţională de imunizare fiind în scădere de la an la an. Îngrijoraţi de statisticile care nu fac deloc cinste României, medicii atrag atenţia că riscul apariţiei unor epidemii este tot mai mare. De altfel, focare de rujeolă au fost deja depistate şi confirmate de oficiali din Ministerul Sănătăţii în mai multe judeţe din ţară. Concret, rata de vaccinare a scăzut la 80% la noi în ţară, în condiţiile în care pragul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 95%.

Autorităţile arată că un motiv pentru care părinţii refuză să meargă cu micuţii la doctor îl constituie sursele de informare neavizate cu care aceştia intră tot mai frecvent în contact, în timp ce societatea civilă dar şi medicii din sistem se plâng de lipsa vaccinurilor esenţiale, adică cele prevăzute de schema naţională de imunizare. Şi, chiar dacă nu pot asigura o continuitate în ceea ce priveşte serul cu care trebuie imunizaţi micuţii, oficialii din Ministerul Sănătăţii promit că în cel mult două săptămâni vor lansa în dezbatere controversata lege a vaccinării, care prevede şi o serie de sancţiuni pentru părinţi.

Decese în rândul copiilor nevaccinaţi

Spre exemplu, peste 35.000 de copii au sărit anul trecut peste vaccinul împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului, spune Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Iar pentru a-i imuniza, oficialii spun că nu mai puţin de 100.000 de doze sunt deja pregătite.

„Odată ce apare într-o zonă cu acoperire vaccinală foarte scăzută un focar de rujeolă, răspândirea se face foarte uşor. Dacă aceste persoane nu s-au vaccinat conform calendarului, le invităm să o facă. Şi aici mă refer la copiii de un an, de cinci ani, de şase ani, de şapte ani”, a arătat Adriana Pistol.

La rândul său, profesorul Alexandru Rafila, consilier în Ministerul Sănătăţii, a explicat că la nivelul anului 2015 au existat 12.000 de cazuri de rujeolă, soldate inclusiv cu decese în rândul micuţilor, în contextul în care vaccinarea a fost sistată timp de şase luni.
 
Vaccinul hexavalent, de negăsit

Medicii de familie au arătat însă că se confruntă, din nou, cu lipsuri în ceea ce priveşte vaccinul cu şase valenţe, important pentru prevenirea unor boli grave, între care poliomielita sau difteria.

„Este inacceptabil în aceste zile să nu avem în cabinete vaccinul hexavalent. Din punctul meu de vedere, ca medic de familie care stă de vorbă cu părintele şi îl consiliază, în momentul în care părintele acceptă, eu să nu am vaccinul să îl administrez. Este un element care nu trebuie să se mai întâlnească în viitor”, a conchis Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Profesorul Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie

„Lipsa vaccinării înseamnă costuri, suferinţă pentru copil şi efort din partea sistemului sanitar”

Adevărul: Care sunt motivele pentru care părinţii nu-şi vaccinează copii?

Profesorul Marin Burlea: În primul rând, este vorba de mediatizarea negativă a vaccinării. Din păcate, există un curent inclusiv în lumea medicală. Doctori şi asistenţi medicali care fac propagandă negativă imunizării şi corelează, total nefondat, efectuarea de vaccinuri cu o serie de boli şi de complicaţii. Aceste teorii nu au o bază reală. Un medic neuropsihiatru poate depista aproape în toate cazurile manifestări de structură autistă înainte de vârsta de un an iar corelaţia cu vaccinul ROR - rubeolă, oreion, rujeolă - este complet nefondată. Efecte negative există, dar ele sunt banale.

Care ar fi acestea?

Spre exemplu, vaccinul antirujeolic dă o rujeoletă, adică o manifestare discretă care mimează boala, dar cu o intensitate infinit mai mică. Nu e cu febră de 40 de grade, erupţia nu este de aceeaşi intensitate şi este de scurtă durată. În acelaşi timp, creşterile de temperatură sau tulburările de tranzit sunt strict nişte efecte pasagere. Dacă pui în balanţă beneficiile imense ale vaccinării şi aceste complicaţii, vaccinarea este recomandată după toate prescripţiile şi prevederile programului naţional de vaccinare.

Au apărut focare de rujeolă în anumite judeţe.

Aceste focare sunt un fenomen des întâlnit în practica pediatrică. Vorbim de părinţi care nu au respectat programările şi nu şi-au vaccinat la timp copiii. Iar cel mai grav este că rujeola este o boală grea, care vine cu riscuri de invaliditate şi cu scăderea rezistenţei organismului.

Schema naţională de vaccinare rămâne aceeaşi în 2016?

Da. Nu va suferi modificări. În schimb, am propus să fie introdus în România un vaccin polivalent antipneumococic care este foarte util. Pe de-o parte pentru că limitează fenomenul de pneumonie comunitară specific sezonului rece, ceea ce aglomerează şi cabinetele medicilor de familie şi pe cele din policlinici şi mai ales spitalele. Asta înseamnă şi costuri şi suferinţă şi efort din partea sistemului sanitar. Aşa încât, trebuie reamintit că în spania a fost un caz de difterie, din cauza nevaccinării.
Totodată, a început să circule în zona noastră un virus care produce poliomielită. Odată cu migraţia populaţională care caracterizează în această perioadă toată Europa, creşte riscul de producere al acestor boli.

E firesc ca legea vaccinării să conţină şi sancţiuni pentru părinţi?

Bineînţeles. Aşa este în toată lumea. Dacă micuţul nu are adeverinţă cu privire la vaccinările făcute, el nu este primit la şcoală. Sunt măsuri coercitive care nu au nimic de a face cu democraţia, este vorba de civilizaţie, iar starea de sănătate a copiilor este problemă de siguranţă naţională.

Legea prevede asigurarea cantităţii necesare de vaccin. Vor mai exista discontinuităţi, ca acum?

Acum lipseşte vaccinul hexavalent de pe stocul medicilor de familie. Disfuncţii au fost şi vor fi întotdeauna. Ele nu sunt doar la noi, cu probleme de aprovizionare se confruntă şi cele mai civilizate ţări din lume. Însă am convingerea că autorităţile vor reuşi să asigure ritmicitatea optimă şi dozele necesare de vaccinuri, dacă se vor angaja să facă acest lucru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite