De ce sunt românii campioni la consumul de antibiotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce sunt românii campioni la consumul de antibiotice/Imagine de Arhivă
De ce sunt românii campioni la consumul de antibiotice/Imagine de Arhivă

România rămâne unul dintre statele europene în care antibioticele sunt consumate la cea mai uşoară răceală, pacienţii având acces la ele chiar şi fără reţetă, deşi acest lucru e interzis. În plus, antibioticele sunt folosite din plin la animale, pentru stimularea creşterii iar ca şi consecinţă, oamenii consumă acest medicament ori de câte ori mănâncă carne

Concluzia se desprinde din cel mai recent raport făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, document care analizează consumul de antibiotice din 65 de ţări şi care evidenţiază discrepanţele majore dintre state. De pildă, olandezii iau foarte rar antibiotice, însă nu acelaşi lucru se poate spune despre britanici sau despre turci, care sunt printre campionii europeni la consumul de antibiotice.

 Nici România nu stă foarte bine, fapt confirmat şi de specialiştii români, potrivit cărora rezistenţa la antibiotice a crescut foarte mult în ultimii ani, în ciuda reglementărilor la nivel de farmacie, care nu au voie să vândă medicamente de acest tip fără o reţetă de la pacient. „Sunt mai multe motive pentru care ne menţinem pe primele locuri”, spune medicul Rodica Tănăsescu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Potrivit acesteia, de foarte multe ori, pacientul român tratează orice răceală sau orice afecţiune cu antibiotic deşi în 80% din cazuri acestea nu au niciun fel de efect, infecţia fiind virală şi nu bacteriană. „Numai medicul poate stabili când se tratează cu antibiotic. Problema este dezvoltarea rezistenţei microbiene, ceea ce înseamnă că atunci când vom avea nevoie de un antibiotic acesta nu va avea efecte pentru că mutaţiile bacteriene le fac să fie rezistente la antibiotic”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul de familie.

Antibiotice pentru stimularea creşterii păsărilor

O altă mare problemă o reprezintă administrarea de antibiotice animalelor, completează doctorul, care spune că efectele asupra sănătăţii umane pot fi dezastruoase. În special copiii sunt afectaţi, ajungând la pubertate precoce din cauza excesului de estrogen din carnea din comertţ „Se administrează incorect antibiotice animalelor, în special păsărilor, puiul fiind pe primul loc. Important ar fi să putem refuza o astfel de carne, efectele se văd în timp”, a explicat Rodica Tănăsescu.

„Antibioticele se folosesc la animale în trei scopuri: pentru stimularea creşterii cu 10-15%, în scop profilactic, pentru a preveni anumite boli şi terapeutic şi atunci când animalele trebuie tratate de anumite afecţiuni. Utilizarea în exces duce la remanenţa antibioticelor în carne şi bineînţeles cu influenţă foarte importantă asupra antibiorezistenţei la om”, completează medicul veterinar Vladimir Mănăstireanu.

Antibioticele, utilizate în exces în mediul rural

Specialistul a explicat, pentru „Adevărul”, că după administrarea unui tratament cu antibiotic la păsări se recomandă ca acestea să nu fie sacrificate cel puţin două săptămâni, tocmai pentru ca reziduurile de antibiotice să fie eliminate.

„Din păcate, în România, antibioticele în mediul rural sunt folosite în mod excesiv. Oamenii de la ţară din dorinţa de a-şi creşte puii cât mai repede sau de a avea porci cât mai sănătoşi şi vaci fără afecţiuni mamare, utilizează aceste antibiotice fără să apeleze la medicul veterinar şi fără să aştepte perioada în care antibioticul este eliminat din organism. Nu e recomandat să se folosească antibioticul ca şi precursor de creştere tocmai pentru că poate fi folosit în mod excesiv şi într-un dozaj necorespunzător”, a mai spus medicul veterinar.

Responsabilitatea este a crescătorului de animale

Potrivit acestuia, antibioticul este folosit şi în tratamentul afecţiunilor mamare la vaci. „Ajunge în lapte însă putem vorbi de un consum de lapte cu reziduri de antibiotice doar atunci când folosim laptele direct de la vacă fără să-l fierbem. Iar în scop industrial, laptele cu antibiotice nu este folosit pentru că toate culturile care se folosesc pentru obţinerea iaurturilor sau smântânii nu-şi fac efectul pentru că sunt anihilate de antibiotice”, a completat Vladimir Mănăstireanu.

Soluţiile sunt, în opinia specialiştilor, achiziţionarea de produse alimentare şi cărnuri sau lapte din spaţii autorizate dar şi moderaţia, susţine Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (InfoCons).

 „Este foarte greu să ne dăm seama dacă produsele tip carne din magazine au reziduuri de antibiotice, asta se poate verifica doar prin analize de laborator, iar responsabilitatea îi revine crescătorului de animale”, conchide medicul veterinar Vladimir Mănăstireanu.

Oamenii de la ţară din dorinţa de a-şi creşte puii cât mai repede sau de a avea porci cât mai sănătoşi şi vaci fără afecţiuni mamare, utilizează aceste antibiotice fără să apeleze la medicul veterinar şi fără să aştepte perioada în care antibioticul este eliminat din organism.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite