De ce organe ale unor români aflaţi în moarte cerebrală ajung în străinătate, deşi lista pentru transplanturi din ţară e lungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de medici de la Institutul Clinic Fundeni s-a deplasat miercuri noapte la Constanţa pentru a preleva organele unei femei aflate în moarte clinică în urma unui accident rutier. Inima şi plămânii au ajuns în străinătate, în contextul în care un român care a aşteptat ani bun un transplant de plămâni a murit în urmă cu câteva zile

Femeii din Constanţa, victimă a unui accident rutier, i-au fost prelevate inima, plămânii, ficatul şi amândoi rinichii, dar cordul şi plămânii vor fi transportate în străinătate, deşi lista de aşteptare pentru transplant în România este foarte lungă.

„A fost o prelevare multiorgan, s-au prelevat cordul, plămânii, ficatul şi amândoi rinichii. Cordul va merge în Slovenia, plămânii în Germania, iar ficatul şi rinchii vor fi transplantaţi la Institutul Fundeni”, a declarat pentru Digi24 Radu Zamfir, directorul Agenţiei Naţionale a Transplantului.

Potrivit lui Zamfir, explicaţia pentru trimiterea celor două organe ale femeii în străinătate este pe de o parte pentru că nu s-a găsit în România un „receptor compatibil pentru cordul respectiv”, iar pe de alta că medicul din Germania care vine când sunt făcute transplanturi de plămâni în România este în carantină din cauza Covid-19.

Trimiterea în străinătate a plămânilor vine în contextul în care, săptămâna trecută, Ionuţ Anghel, tânărul IT-ist din oraşul Mărăşeşti care suferea de o boală foarte gravă, a murit, după ani buni de aşteptare a transplantului care i-ar fi salvat viaţa.

În România au fost făcute în acest an 4 transplanturi de inimă, unul de plămâni, 159 de rinichi şi 57 de ficat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite