De ce nu vor românii să lucreze de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Spre deosebire de alţi europeni, românii preferă să lucreze de la birou şi nu de pe propria canapea, ei numărându-se printre cei mai sceptici din Uniunea Europeană cu privire la munca de acasă.

Românii se numără printre cei mai sceptici europeni atunci când vine vorba de a lucra de acasă. Doar 0,4% din angajaţii români lucrează din confortul propriului cămin, comparativ cu 13% din luxemburghezi sau 12% din finlandezi care fac acest lucru. 

Aşa arată cele mai recente statistici furnizate de Biroul European de Statistică - Eurostat, potrivit cărora românii sunt depăşiţi în clasament doar de bulgari, unde numai 0,3% din populaţia activă munceşte de acasă. Deşi productivitatea nu este maximă la birou, specialiştii susţin că românii preferă munca într-un cadru formal pentru că nu sunt încă obişnuiţi cu un alt mod de a lucra.

„Vorbim de cultura ţării, oamenii nu sunt obişnuiţi să lucreze de acasă. Sunt câteva joburi pentru care se pretează să lucrezi de acasă, din domenii precum IT, Marketing, HR, pentru că sunt activităţi care se pot desfăşura la distanţă. Pentru diverse activităţi de producţie sau din domeniul serviciilor este dificil să lucrezi de acasă. Totuşi, încetul cu încetul, această tendinţă a început să ia amploare şi în România, cei care preferă acest tip de muncă fiind tinerii. Ei sunt adepţii independenţei şi îşi doresc să lucreze astfel, să aibă un program flexibil. Şi despre asta e vorba când lucrăm de acasă. Unii pot lucra dimineaţa, alţii pot lucra după-amiaza, importante sunt rezultatele“, a explicat, pentru „Adevărul“, Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare. 

Cât de productivi sunt românii care lucrează de acasă

Munca de acasă, deşi nu este neapărat pe placul celor mai mulţi dintre români, vine şi cu o serie de avantaje. „În centrele urbane, traficul este din ce în ce mai aglomerat şi este un beneficiu să lucrezi de acasă: au acelaşi salariu, dar costuri mai mici. Plus că există posibilitatea să lucrezi de pe plajă, de la munte“, a completat consultantul în carieră. 

O problemă pe care o au românii cu ideea de a munci de acasă e legată şi de lipsa productivităţii. Canapeaua, frigiderul, patul sunt doar câteva dintre elementele care îi distrag pe angajaţi. Pe de altă parte, angajaţii români nu sunt pe deplin productivi nici în cele opt, nouă ore petrecute la birou, apreciază specialiştii.

„Faptul că te duci la birou nu înseamnă că opt ore eşti prins 100% în activitatea locului de muncă respectiv. Oamenii mai iau pauză de masă, mai stau de vorbă, mai merg prin şedinţe. Şi acasă lucrurile se întâmplă la fel. Diferenţa este că în Luxemburg sau Finlanda, spre exemplu, există o cultură familială extraordinară. Profită să aibă timp de copii, pot avea grijă de locuinţă. Probabil că autorităţile de acolo, pe lângă angajatori, au promovat foarte mult acest tip de muncă pentru că are multiple avantaje“, spune Chicioreanu. 

Avantajele şi dezavantajele muncii de acasă

Claudia lucrează în domeniul marketingului de mai bine de un an şi a ales să-şi desfăşoare activitatea de acasă. Merge la birou doar la şedinţe şi spune că este esenţial să fii foarte bine organizat pentru a-ţi duce la bun sfârşit sarcinile date de angajator.

„Reuşesc să fiu productivă, nu mă las distrasă de mediul de acasă, din contră, sunt un om corect şi implicat şi acord mare atenţie locului de muncă. Un avantaj este faptul că îţi poţi face programul aşa cum consideri tu şi în aşa fel încât să fii eficient. De asemenea, reducerea timpului dedicat drumurilor între birou şi casă, dar şi confortul sunt mari avantaje. Dacă astăzi vreau să lucrez din pat, asta o să fac“, a explicat Claudia pentru „Adevărul“. 

Pe de altă parte, dezavantajele nu lipsesc, mărturiseşte tânăra. „Sunt angajaţi care vin la birou la ora 9.00, îşi închid laptopul la 18.00 şi pentru ei s-a terminat programul. Eu nu închid laptopul niciodată, nu am program, muncesc la orice oră din zi şi din noapte dacă este cazul. Dezavantaj mai este comunicarea incompletă sau deficitară, este mult mai uşor să dai explicaţii unui om dacă îl ai faţă în faţă, decât prin telefon sau e-mail. De asemenea, sunt momente în care simţi nevoia de a socializa cu altcineva în afara de prietenul tău - laptopul, este un aspect demn de luat în calcul“, a completat ea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite