De ce nu reuşesc românii să se lase de fumat. Factorul chimic, cel psihic şi nevoia de integrare în anturaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Majoritatea românilor care fumează şi-ar dori să renunţe la acest viciu, susţin studiile realizate de Agenţia Naţională Antidrog în perioada premergătoare votului final pe care Parlamentul ar fi trebuit să-l dea, miercuri, Proiectului de Lege pentru interzicerea fumatului în spaţiile publice închise. Votul a fost amânat.

Circa 89% din cei peste 4,8milioane de fumători din România şi-ar dori să se lase de fumat chiar dacă acest viciu este un obicei social asociat cu "pauza de cafea", pauza de la ore, de la muncă, e perceput ca o necesitate, un pretext pentru relaxare. Cel puţin aşa arată cele mai recente studii date publicităţii de către oficialii Agenţiei Naţionale Antidrog.

"Sunt fel de fel de mituri în jurul dependenţei de tutun, lumea crede că e mai mult un moft, nu o dependenţă de un drog, fiindcă lumea nu percepe nicotina drept un drog. De asemenea, există un argument social foarte puternic, motivul pentru care ne şi apucăm de fumat, de altfel. E vorba de pretextul sub care socializăm, acel «hai afară la o ţigară». În plus, cu cât te apuci mai devreme de fumat, cu atât îţi va fi mai greu să te laşi. Orice persoană care ajunge în faza de dependenţă prezintă modificări la nivel de neurobiologie a creierului care pot da două tipuri de simptome: fizice (sevrajul) şi psihologice. Deseori se ignoră faptul că cele mai multe decese din lume sunt cauzate de dependenţa de substanţe toxice precum nicotina. Fumatul poate să scurteze viaţa unui om cu până la 30 de ani fiind şi un drog lent, care nu are un impact brusc. Renunţatul la fumat este posibil doar atunci când ai o motivaţie puternică. Am avut pacienţi care s-au lăsat de fumat 4-5 ani, dar s-au reapucat în momentul în care s-au confruntat cu un nivel ridicat de stres, când au avut o perioadă dificilă în viaţa lor. Nu se poate renunţa la fumat fără voinţă", a explicat psihologul şi bloggerul adevarul.ro Mihai Copăceanu.

El a mai subliniat că, practic, tutunul, alcoolul şi cafeaua sunt ceea ce specialiştii numesc drogurile legale, care nu au neapărat un efect instant foarte puternic dacă sunt consumate moderat, dar care pot crea dependenţă şi efectele asupra sănătăţii consumatorului se văd în timp. Copăceanu, care a studiat la Universitatea Oxford din Marea Britanie, spune că în Anglia există o practică a medicilor de familie care se numeşte interviu motivaţional, prin care să-i ajute pe fumători să se lase de acest viciu. Practic, ori de câte ori ai nevoie de o trimitere la un specialist, trebuie să treci pe la un medic de familie şi acesta te întreabă dacă fumezi, dacă bei, iar în cazul în care descoperă că ai o adicţie, te consiliază direct.

Nu există o „reţetă” universală

La rândul său, Dragoş Roşca, directorul executiv al Romanian Harm Reduction Network spune, de asemenea, că cel mai evident factor care determină oamenii să se apuce de fumat este cel de socializare, presiunea grupului, al anturajului. Dar de ce nu ne lăsăm de fumat? „Pentru că există o serie factori care acţionează în acelaşi timp. Unul este cel chimic – nicotina, iar lipsa acesteia după un consum îndelungat duce la sevraj (somnolenţă, senzaţia de foame, nervozitate, lipsa concentrării etc.). Dacă se trece totuşi de acest pas, intervine factorul psihic – obişnuinţa (e vorba de toate situaţiile în care persoana obişnuia să fumeze: la cafea, la stres, la oboseală, la relaxare, la nervi etc., de persoanele cu care înainte fuma şi de locurile în care făcea aceasta). Obişnuinţa poate fi văzută ca un set de răspunsuri sau reflexe la anumiţi stimuli, răspunsuri formate pe o perioadă îndelungată de timp. Aceasta e partea cea mai grea – de formare a unor noi obişnuinţe care să le «suprascrie» pe cele vechi. O parte importantă a acestor obişnuinţe sunt legate de socializare (la muncă, cu prietenii, la petreceri etc.), ceea ce face foarte dificilă rezistenţa în faţa fumatului", a spus Roşca.

În continuare, el spune că lăsatul de fumat ţine de persoană. "E greu de descris o metodă universală. Ca în orice dependenţă, e nevoie de voinţă, dar se pare că aceasta nu e în toate cazurile suficientă. Mai ales că presupune schimbări pe multe planuri ale vieţii", a spus expertul.

În ceea ce priveşte legea care interzice fumatul în spaţiile publice, Dragoş Roşca spune că dacă va trece de Parlament, efectul va fi vizibil în societate. „Gîndiţi-vă numai la timpul când se fuma peste tot, în tren, de exemplu. Acum fumătorii coboară în staţii pentru o ţigară ", a exemplificat el. Declaraţia vine în contextual în care miercuri parlamentarii erau aşteptaţi să discute proiectul legii antifumat care ar trebui să interzică fumatul în spaţiile publice închise, dar şi în preajma locurilor de joacă pentru copii. Discuţiile nu au avut loc şi nu se ştie când se vor purta.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite