De ce nu mai vor românii să stea în Bucureşti şi s-ar muta în vestul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ jumătate dintre români nu s-ar muta din oraşul în care
trăiesc
Aproximativ jumătate dintre români nu s-ar muta din oraşul în care trăiesc

Aproximativ jumătate dintre români nu s-ar muta din oraşul în care trăiesc, iar cei care vor să o facă aspiră la Cluj-Napoca (16%), Braşov (14%), Timişoara (10%) şi Sibiu (8%).  În Bucureşti sau la Iaşi s-ar muta numai 4% din cei care îşi doresc să plece din oraşul în care locuiesc acum.

Tinerii sunt cei care s-ar muta în marile oraşe, în timp ce pensionarii ar alege mediul rural. Însă nici aceştia din urmă nu mai pleacă din oraşe la fel de uşor ca în trecut. Cel puţin aşa arată ultimul studiu publicat de Institutul Român pentru Evaluare si Strategie (IRES).

„Cetăţenii care îşi doresc să se mute în mediul rural sunt din categoria celor mai vârstnici, care îşi amintesc cu nostalgie şi cu plăcere de mediul rural, în care au crescut, dar din care s-au mutat după ce au devenit adulţi în interes de serviciu. Sunt oameni stresaţi de viaţa de oraş, care consideră că o să-şi găsească liniştea dacă se vor muta în mediul rural. Totuşi, mulţi dintre ei sunt reţinuţi în a face o astfel de schimbare în viaţa lor, iar asta pentru că infrastructura, serviciile medicale şi nu numai sunt foarte precare. La polul opus, tinerii din mediul rural sau din oraşele mai mici, care poate au terminat liceul sau facultatea, se îndreaptă către oraşele mari (sau în străinătate) pentru că acolo sunt mai multe oportunităţi atât pe plan educaţional, cât şi pe piaţa muncii. Un rol determinant îl are şi diversitatea mijloacelor de transport şi de locuire din aceste oraşe, cât şi viaţa socială şi culturală diversificată“, explică sociologul Barbu Mateescu.

Care este oraşul unde s-ar muta cei mai mulţi români

Acelaşi studiu arată că 9% din români, care trăiesc în marile oraşe, ar prefera să locuiască în oraşe mai mici, iar 5% s-ar muta într-un oraş similar cu cel în care locuiesc în prezent. „Timişoara şi oraşele din Transilvania au o reputaţie foarte bună în spaţiul public. Acest lucru este datorat şi modului pozitiv în care sunt prezentate în mass-media. Dacă ne raportăm la Teleorman sau Vaslui, acolo, evident, că nimeni nu ar vrea să se mute pentru că imaginea acestora este foarte proastă. Revenind, însă, la oraşele preferate de români, trebuie să luăm în calcul că acestea au şi un aer mai occidental, modern, pentru că sunt conectate cu celelalte ţări prin aeroporturi, cât şi prin turismul mai dezvoltat faţă de alte zone din România“, subliniază şi sociologul George Butunoiu.

Principalele nemulţumiri

Potrivit studiului IRES, principalele nemulţumiri ale românilor care îi determină să se mute în altă localitate sunt: lipsa de curăţenie (21%), infrastructura de transport deficitară (17%), administraţia defectuosă (10%), traficul aglomerat (9%), lipsa locurilor de muncă (9%), servicii medicale necorespunzătoare (3%), lipsa de siguranţă (3%), iluminatul public deficitar (3%) şi poluarea (2%).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite