De ce nu se mai calculează coşul de consum la stabilirea salariului minim?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Şeitan, fost ministru al Muncii, spune că s-a renunţat la coşul zilnic de consum deoarece nu sunt bani pentru a plăti un salariu minim pe economie care să acopere aceste cheltuieli.

Dumitru Costin, preşedintele BNS, a declarat la o dezbatere organizată pe subiectul deficitului de la pensii că există presiuni pentru desfiinţarea salariului minim pe economie. Asta ar fi o nenorocire, spune el, întrucât acest minim stabilit prin lege este o formă de protecţie a salriaţilor. În UE 27, doar şapte state nu au o limită de salariu sub care nu se poate coborî, dar este vorba de ţări dezvoltate, unde veniturile sunt foarte mari.


Coşul zilnic de consum a dispărut în 2003. Acest indicator arăta costurile minime necesare pentru o gospodărie şi în funcţie de el se stabilea cel mai mic salariu pe economie. Mihai Şeitan, fost ministru al Muncii, a explicat că s-a renunţat la coş deoarece nu sunt bani pentru a plăti un salariu minim pe economie care să acopere aceste cheltuieli de bază.


Indicatorul ar arăta, dacă s-ar publica, câte familii de angajaţi trăiesc sub pragul de sărăcie şi se transformă adesea în familii de asistaţi sociali.


Eurostat, institutul de statistică al UE, atrăgea atenţia anul acesta că-n toată Europa a crescut numărul salariaţilor care se confruntă cu sărăcia: fie că au venituri prea mici (în estul Europei), fie nu găsesc decât joburi pe perioadă determinată (plătite, de obicei, mai puţin), fie au slujbe part-time.


Economiştii care colaborează cu BNS la proiectul "Biroul pentru observarea pieţei muncii şi a calităţii locurilor de muncă" au calculat un coş de consum lunar minim pe gospodărie de 980 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite