De ce nu au început vaccinarea anti-COVID medicii de familie din Botoşani, Vrancea şi Ilfov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de familie din trei judeţe nu au început imunizarea deoarece au fost ocupaţi cu Maratonul vaccinării sau nu au primit toate materialele necesare
Medicii de familie din trei judeţe nu au început imunizarea deoarece au fost ocupaţi cu Maratonul vaccinării sau nu au primit toate materialele necesare

Medicii de familie din trei judeţele Botoşani, Vrancea şi Ilfov nu au început încă imunizarea anti-COVID cu toate că procesul a fost demarat în toată ţara şi mii de doze de ser au fost trimise în teritoriu. Rodica Tănăsescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a explicat pentru „Adevărul” de ce nu s-a început distribuirea vaccinului de către medicii de familie din respectivele unităţi teritoriale.

„În Ilfov şi în unele cabinete din Capitală nu s-a început vaccinarea pentru că medicii au fost voluntari la Maratonul de imunizare, iar acest demers a fost destul de obositor. Apoi, mulţi colegi sunt acum în faza de întocmire a listelor cu cei care vor să se vaccineze şi a programului după care se vor imuniza aceşti doritori. Totul trebuie pus foarte riguros la punct pentru că nu putem irosi doze aiurea când o lume întreagă aleargă după vaccin. Am semnale şi sunt convinsă că şi în Ilfov se va demara acest proces în cel mult două zile”, a explicat medicul.

Nu toate materialele au ajuns în teritoriu

Rodica Tănăsescu susţine că în provincie motivele pentru care medicii de familie nu au început vaccinarea sunt altele. „Am înţeles că în unele zone nu s-au primit toate materialele necesare. Este vorba de dezinfectanţi, dar şi de acele de seringă mai speciale, cu anumite dimensiuni. Apoi, în unele locuri nu s-au primit adrenalină şi alte substanţe din trusa de urgenţă specifică. Fără adrenalină nu se poate face imunizare pentru că o persoană alergică trebuie scoasă din şoc instantaneu dacă are probleme în cele 15 minute de la inocularea serului. Sunt convinsă că aceste probleme se reglează rapid”, a precizat medicul de familie. 

Medicii de familie, vitali pentru imunizarea în mediul rural

Vicepreşedintele al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a explicat că imunizarea prin medici de familie este foarte importantă mai ales în mediul rural. „La sate, medicii de familie sunt cei care pot rezolva problema imunizării din mai multe motive. Nu pot exista destule centre volante de vaccinare care să poată acoperi toată zona rurală. Tehnic, nu se poate acest lucru. Pentru judeţele cu rată mică de infectare ne trebuie şi putere de convingere”, a mai precizat medicul Rodica Tănăsescu. 

Conform datelor Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, dacă Ilfovul stă destul de bine la rata de vaccinare, iar judeţul Vrancea este undeva la mijlocul clasamentului, judeţul Botoşani este unul codaş fiind între cele trei unităţi teritoriale în care s-au înregistrat cele mai mici procente de imunizare. 

Reamintim că Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a anunţat ieri că se vaccinează în aproape 400 de cabinete de medicină de familie din ţară, dar că în judeţele Botoşani, Ilfov şi Vrancea nu s-a demarat în această campanie. „Pot să vă spun că astăzi, 11 mai, aproximativ 738 de medici de familie au recepţionat doze de vaccin împotriva COVID-19 şi se vaccinează în 372 de cabinete la acest moment, în 38 de judeţe plus municipiul Bucureşti. Practic, doar în Botoşani, Ilfov şi Vrancea încă nu a început efectiv activitatea de vaccinare”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite