De ce a fost prelungit termenul de valabilitate al vaccinului Pfizer. Explicaţia lui Valeriu Gheorghiţă

De ce a fost prelungit termenul de valabilitate al vaccinului Pfizer. Explicaţia lui Valeriu Gheorghiţă

În momentul de faţă, perioada de valabilitate pentru toate vaccinurile Pfizer este extinsă la 9 luni şi este aplicabilă tuturor ţărilor, nu doar României. FOTO Shutterstock

Valeriu Gheorghiţă a explicat marţi, într-o conferinţă de presă, că prelungirea termenului de valabilitate al vaccinului Pfizer s-a făcut în urma studiilor de stabilitate, fiind o decizie la nivel global şi nu doar pentru România sau pentru anumite loturi care erau la risc de expirare.

Ştiri pe aceeaşi temă

„La momentul în care vaccinurile au fost autorizate, perioada de valabilitate pentru vaccinul de la compania Pfizer a fost de şase luni. Această perioadă de valabilitate, evident, a avut în spate un studiu de stabilitate care arată că pentru şase luni la -80 de grade, vaccinul de la Pfizer îşi menţine toate datele de calitate şi imunogenitate Agenţia Europeană a Medicamentului a analizat ulterior datele de stabilitate care au fost oferite de companie şi s-a decis prelungirea perioadei de valabilitate cu încă 3 luni. În momentul de faţă, perioada de valabilitate pentru toate vaccinurile Pfizer este extinsă la 9 luni şi este aplicabilă tuturor ţărilor, nu doar României, şi nu doar anumitor loturi şi nu este o decizie temporară, este o decizie definitivă”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă a subliniat că decizii similare ale schimbării datelor de valabilitate pot să mai apară pe viitor, nu doar în cazul vaccinul produs de Pfizer.

„Este foarte probabil ca pe măsură ce sunt acumulate noi date de stabilitate termenul de valabilitate să se prelungească şi în viitor pentru produsele stocate la o temperatură ultrajoasă. De asemenea, aceeaşi perioadă de stabilitate a fost prelungită şi pentru vaccinul Johnson & Johnson când recent a fost extinsă perioadă de la 3 luni la 4,5 luni la 2-8 grade”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă a mai fost întrebat dacă are un mesaj pentru românii care anunţă pe reţele de socializare că medicii lor de familie îi sfătuiesc să nu se vaccineze împotriva COVID. 
 
„Sunt situaţii de acest gen, le cunosc şi eu, le cunoaştem cu toţii, trebuie în schimb să înţelegem că aceste situaţii sunt foarte rare, ele nu reprezintă regula din punct de vedere al recomandărilor medicale şi al comportamentului personalului medical faţă de vaccinare. Acele persoane totuşi trebuie să înţeleagă că atâta timp cât de la nivel central majoritatea doctorilor, cea mai mare majoritate, recomandă ferm vaccinarea pentru că doar în felul acesta reducem riscul să ajungem la spital şi să pierdem lupta cu această boală, cred că trebuie să mai ceară o altă părere, să nu ne limităm doar o singură părere atunci când avem dubii că într-adevăr nu am primit o recomandare corectă. Sunt persoane care având în vedere că au foarte multe boli, evident, că sunt poate un pic mai precaute, mai reţinute în a se vaccina, dar mesajul este că tocmai acele persoane au cea mai mare nevoie de vaccinare pentru că sunt prin condiţiile pe care le au la risc să dezvolte o formă gravă de boală şi să ajungă la spital”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările