De ce a fost lăsat Petcu în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarea Anca Alexandrescu de la Curtea de Apel Bucureşti şi-a motivat, ieri, decizia prin care a hotărât cercetarea în libertate a preşedintelui CNSLR - Frăţia, Marius Petcu.

Liderul sindicat mai are însă de trecut un hop în lupta cu cătuşele. Instanţa supremă va decide, mâine, definitiv dacă faptele pentru care Petcu este cercetat impun starea de arest preventiv sau poate fi cercetat în continuare în libertate. Prins în flagrant în timp ce ar fi primit 40.000 de euro de la un om de afaceri, Marius Petcu a fost reţinut, la 24 martie, de către procurorii DNA.

Citiţi şi:

Membrii Sanitas Iaşi cer demisia lui Marius Petcu

Judecătorul s-a îndoit însă de scopul pentru care banii au ajuns la liderul sindical. Mită - spune DNA, împrumut - susţine Marius Petcu. Pe de altă parte, nici argumentele procurorilor anticorupţie cum că Petcu şi-ar fi antamat şi alte lucrări de construcţii din care percepea „comision" nu au fost suficiente pentru ajungerea lui în arest.

Şpaga-n rate şi vila de la Predeal

Magistraţii arată că o persoană nu poate fi privată de libertate doar pe considerentul că ar fi indicii că urmează să săvârşească o faptă penală. În opinia Curţii de Apel Bucureşti, Marius Petcu nu mai prezintă pericol public actual, însă instanţa reţine că „în cauză există indicii temeinice din care rezultă presupunerea rezonabilă că inculpatul Marius Petcu a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală".

În plus, instanţa mai reţine în avantajul lui Petcu faptul că nu are antecedente penale, că este căsătorit, are trei copii şi este lider de sindicat.  DNA susţine că Marius Petcu ar fi primit mită de la omul de afaceri Petre Scrieciu timp de un an şi jumătate, între septembrie 2009 şi martie 2011, fiind prins, în final, în flagrant când primea şpagă. În total, Petcu ar fi primit aproximativ 350.000 de euro şi ar fi urmat să fie mituit, conform DNA, cu 20 % din valoarea fiecărei lucrări de construcţie atribuită lui Scrieciu.

Totodată, liderul sindical ar fi trecut pe numele soţiei sale o vilă în Predeal primită drept mită la 1 februarie. De altfel, nici notarul care s-a ocupat de intrarea în posesia familiei Petcu a vilei nu a scăpat basma curată, fiind pus sub învinuire, întrucât ar fi închis ochii la valoarea mult diminuată în acte a vilei. Marius Petcu a introdus, practic, în buzunarul propriu cotizaţiile membrilor de sindicat, „plătite din salarii mici", atunci când a achitat lucrarea atribuită firmei lui Petre Scrieciu, faptă ce tulbură grav opinia publică, potrivit procurorilor DNA.

„Acţiunile infracţionale derulate au fost de natură să creeze, practic, imaginea unei «poziţii omnipotente» a inculpatului, aceea de lider sindical, în care siguranţa obţinerii unui beneficiu se fundamenta pe posibilitatea de liber-arbitru şi de dispunerea după voinţa proprie de fondurile instituţiei pe care o reprezenta inculpatul", mai arată DNA. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite