De Crăciun, fii mai bun în fiecare zi! Unde poţi dona haine şi alimente familiilor sărace de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe ONG-uri şi voluntari adună, în preajma Crăciunului, haine, alimente şi jucării pe care le donează famiilor sărace sau copiilor din centrele de plasament. „Weekend Adevărul“ oferă câteva idei pentru cei care vor să facă un dar de Sărbători, şi nu numai, oamenilor nevoiaşi.

E din nou perioada aceea din an, când discursul public, panourile publicitare, oraşul în întregime se schimbă sub bagheta magică a sărbătorilor de iarnă. Minţile oamenilor încep să zboare departe, la fantezia împlinirii unor dorinţe păstrate dinadins pentru sfârşitul de an. Doar e luna cadourilor, cunoaşteţi. Căci ce mai este Crăciunul, pe lângă sfinţenie şi nostalgie, dacă nu şi cârligul preferat al oamenilor din marketing care ne seduc cu super-oferte?

Numai că sub acest strat de agitaţie obositoare, când unii oamenii îşi plănuiesc vacanţe exotice de sărbători, îşi iau angajamente de Anul Nou sau aleargă prin magazine după daruri, toată bucuria pe care şi-o doresc alţii de Crăciun, sau pur şi simplu Crăciunul încape într-o cutie de carton frumos împachetată. Pentru familiile nevoiaşe, Crăciunul e despre o îmbrăţişare sau înseamnă o masă caldă, atât, fără alte mofturi.

Din dorinţa de a umple golurile din viaţa zdruncinată, plină de privaţiuni ale unor copii sau familii sărace, tot mai multe organizaţii non-guvernamentale, voluntari cu inima largă, oameni simpli şi generoşi caută soluţii prin care să dea o mână de ajutor. Organizează evenimente caritabile, în care strâng cadouri pentru copiii din centre de plasament, adună haine pentru bătrânii care locuiesc sub cerul liber ori donează bani pentru familiile sărace.

„Weekend Adevărul“ a căutat, prin mulţimea de iniţiative sociale, cum şi către cine ai putea să donezi un mic cadou de Crăciun, zilele acestea, cât încă mai e timp înainte de Sărbători. De la grupuri pe Facebook iniţiate de studenţi care vor să cumpere şi să împodobească un brad pentru micuţii internaţi la Institutul Oncologic din Capitală la cei „cu experienţă“ care, pentru al zecelea an, strâng cadouri în cutii de pantofi pe care le dăruiesc copiilor sărmani – toate sunt iniţiative care invită la bunătate. O armată de Moşi Crăciuni, în care oricine poate să se înroleze.

Haine şi alimente pentru oamenii fără adăpost

O iniţitivă numită „Copacul cu haine“ menită să-i ajute pe oamenii fără adăpost a fost, recent, gândită de Cristina Hurdubaia, împreună cu CSR Group. Toţi cei care vor să doneze alimente şi haine sunt chemaţi sâmbătă, pe 17 decembrie  – nu mai devreme şi nici mai târziu – în Parcul Cişmigiu din Capitală. Potrivit organizatorilor, numărul persoanelor care dorm sub cerul liber e necunoscut, iar estimările diferă – între 2.000 şi 5.000 de oameni.

image

Se strâng, pe lângă alimente – cozonaci, conserve, biscuiţi – , haine şi încălţăminte de iarnă, saltele, saci de dormit, pilote, pături şi perne. Aşadar, obiecte care să le facă somnul, măcar pentru o vreme, ceva mai călduros. Organizatorii îi roagă pe cei care vor să participe ca hainele să fie curate, iar pe fiecare pachet să noteze produsele, mărimile hainelor, dacă sunt pentru bărbaţi sau femei etc. Iar dacă se vor aduna prea multe haine, organizatorii promit să facă o caravană prin satele alăturate Bucureştiului. Repetăm: 17 decembrie, între 12.00 şi 16.00, în Parcul Cişmigiu, poţi merge să dăruieşti haine şi alimente pentru oamenii fără adăpost.

image

Un rost caritabil al postului

De câteva zile, în mediul online, tot mai multe personalităţi – printre ei, actorul Marius Manole, fotograful Alex Gâlmeanu, jurnalista Amalia Enache – au anunţat că intenţionează să ţină post negru cel puţin pentru o zi. Nu pentru că i-ar fi cuprins vreo dorinţă de purificare spirituală, ci pentru a face o faptă bună altora: vor să doneze masa lor de-o zi unui copil sărac. Să ţină post cu un rost. „Rostul Postului“ este o iniţiativă a Fundaţiei Hope and Homes for Children care doreşte să dea rost zilelor din Postul Crăciunului. Organizaţia provoacă oamenii să ţină post negru o singură zi şi să doneze contravaloarea meselor din ziua aceea copiilor care trăiesc cu bani mai puţini decât dăm noi pe cafea într-o zi.

Iar statisticile ne cam fac să ne amintim tot ce-am mâncat într-o zi. 39% din copiii din jurul nostru, în România, trăiesc în condiţii de sărăcie extremă, cu mai puţin de 5 lei pe zi, potrivit datelor furnizate în cadrul „Strategiei naţionale privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei“. De cele mai multe ori, asta îi determină pe părinţi să îi lase în grija statului, în centre de plasament, unde au de mâncare, dar unde sunt privaţi de afecţiune.

image

Toţi cei care vor să doneze copiilor săraci ce economisesc atunci când ţin post o pot face până pe 24 decembrie. Intri pe site-ul www.rostulpostului.ro şi, printr-o aplicaţie jucăuşă, aşezi pe o farfurie maximum 6 feluri de mâncare la care pofteşti şi pe care vrei să le donezi. Fii cumpătat! Spune nu burgerilor azi!

Motocicliştii care ajută satele

Mergem în inima ţării, tocmai în Hunedoara, unde găsim o mână de oameni care ajută, de 11 ani, familii nevoiaşe din judeţ. Acţiunea umanitară „Ajută satul“ este iniţiată de Asociaţia Club Sportiv Free Bikers Hunedoara. Anul acesta, de Crăciun, membrii asociaţiei şi-au propus să sprijine 18 familii, care au membrii de la copii de două luni la bătrâni de 80 de ani şi care locuiesc în şase sate din comuna Balşa. Pături, jucării sau chiar materiale de construcţie pentru a reface casele lor dărăpănate sunt doar câteva dintre nevoile sătenilor. Centrul din Deva, strada Pietroasa Nr.13, e deschis oricărui om generos până pe 19 decembrie, care poate, de asemenea, să facă donaţii într-un cont al asociaţiei creat special pentru acţiunea „Ajută satul!“.

Nu mulţi dintre noi au timp să caute singuri o familie săracă pe care ar vrea să o ajute cu o ţoală nouă şi cu o jucărie pentru cel mic. Acestea sunt doar câteva dintre ideile gândite de ONG-urile implicate în astfel de proiecte, menite să ofere soluţii celor care ar vrea să facă o faptă bună într-un mod organizat, credibil, dar se întreabă „Încotro?“. Totuşi, unii specialişti implicaţi în acţiuni caritabile sunt de părere că ar fi mult mai bine pentru oamenii săraci dacă ar fi ajutaţi în restul anului şi nu s-ar mai îngrămădi toţi într-o zi.

Motociclişti în vizită la sătenii dintr-un sat din judeţul Hunedoara FOTO: Facebook Asociaţia Club Sportiv Free Bikers Hunedoara

image

Cum ajutăm şi în celelalte 364 de zile?

Alina Kasprovschi este membru fondator al Fundaţiei Comunitare Bucureşti, pe care o conduce de la înfiinţare. Mai exact, organizaţia strânge resurse locale şi finanţează proiecte de care comunitatea din Bucureşti şi Ilfov are nevoie. Într-un articol numit „Copiii săraci nu mănâncă doar de Crăciun“, Alina Kasprovschi apreciază donaţiile oamenilor de Sărbători, dar explică şi importanţa modului în care acestea sunt făcute. E necesar doar să ne răspundem întâi la câteva întrebări simple, de bun simţ. Oamenii cărora le dăm ceva au nevoie de lucrul respectiv? Dacă noi am primi acel cadou, am simţi bucurie sau ruşine? Sau ce am putea să facem pentru aceşti oameni, ca să le facem viaţa mai bună sau mai simplă în celelalte 364 zile din an?

Să luăm exemplul organizatorilor Shoebox, o mişcare voluntară de distribuire de cadouri către copii cu posibilităţi limitate din întreaga ţară, care, de anul trecut, au impus o nouă regulă. Până acum doi ani, era suficient să umpli o cutie de pantofi cu orice fel de lucruri drăguţe pentru un copil, să notezi pe ea sexul şi vârsta pentru care e pregătit şi să-l trimiţi către un centru de colectare. Pachetele ajungeau apoi, de Crăciun, la copii din întreaga ţară, prin organizaţii şi instituţii locale. Din 2015 însă, în pachetele Shoebox nu mai pot intra decât produse noi, cu etichetă, neperisabile. Motivul?

Un cadou vs. curăţenia noastră în dulap

„Organizatorii au luat această decizie pentru că, în pachetele de anii trecuţi, oamenii binevoitori au trimis şi jucării stricate sau haine în mod evident uzate. E drept, unii dintre copiii la care ajung pachetele trăiesc mult sub limita sărăciei. Şi totuşi, să ne gândim – cum se simt ei ştiind că primesc cadou un obiect pe care altcineva l-ar fi aruncat? Îi bucură sau le reaminteşte încă o dată de locul şi valoarea lor în societate? Este acesta un cadou sau doar nevoia noastră de a ne face curăţenie printre obiectele pe care nu le mai vrem?“, explică Alina Kasparovschi.

Mai mult, spune fondatoarea fundaţiei, iniţiativele oamenilor ajung uneori să facă mai mult rău decât bine chiar celor pe care ar trebui să-i bucure. „Copiii internaţi la Fundeni sau în alte spitale pentru boli grave au un regim alimentar strict. El nu include Moşi Crăciuni de ciocolată, cozonac sau acadele. O prietenă, voluntar la Fundeni, îmi povestea în anii trecuţi cum trebuiau să întoarcă din drum persoane binevoitoare, cu cadouri care ar fi pus în pericol sănătatea fragilă a pacienţilor“, spune Alina Kasparovschi, care le recomandă celor care vor să facă donaţii să apeleze la o organizaţie în care au încredere. Şi care, până la urmă, ştie precis ce nevoi au oamenii pe care îi au în grijă.

Cum se simt copiii ştiind că primesc cadou un obiect pe care altcineva l-ar fi aruncat? Îi bucură sau le reaminteşte încă o dată de valoarea lor în societate? Alina Kasparovschi

Până la urmă, Crăciunul e un prilej bun de oferit cadouri, dar câţi n-o fac tot atunci? E suficient să ţinem ochii deschişi pe stradă, în orice anotimp, ca să zărim, într-un colţ, în faţa unei Biserici sau în cartierele periferice vreun copil pe care l-ar bucura o jucărie nouă. Oamenii pot dona 2 euro oricând doar trimiţând un mesaj către asociaţia OvidiuRo, pentru a-i ajuta pe copiii săraci să meargă la grădiniţă, de pidă. Putem să alegem să facem o bucurie unui copil în orice altă zi din an şi nu doar de Crăciun. De exemplu, astăzi.

Dacă mai cunoaşteţi şi alte iniţiative umanitare de Crăciun, vă invităm să le scrieţi în subsolul articolului, la secţiunea Comentarii

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite