De un an, statul român nu mai încurajează renunţarea la fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiecare a treia joi a lunii noiembrie marchează Ziua Naţională Fără Tutun FOTO Shutterstock
Fiecare a treia joi a lunii noiembrie marchează Ziua Naţională Fără Tutun FOTO Shutterstock

Românii care vor să se lase de fumat cu ajutorul Programului Naţional „Stop Fumat!“ trebuie să plătească în jur de 400 de lei pentru medicamente pe lună şi 50 de lei pe şedinţa de psihoterapie, fiindcă Ministerul Sănătăţii nu a mai investit bani în acest program, semnalează specialiştii cu ocazia Zilei Naţionale Fără Tutun, marcată astăzi.


Persoanele care au vrut să se lase de fumat anul acesta cu ajutorul Programului Naţional „Stop Fumat“ au fost nevoite să plătească atât medicamentele, cât şi şedinţele de psihoterapie, fiindcă Ministerul Sănătăţii nu a mai finanţat Programul. „Au fost bani doar pentru Tel Verde (n. r. – 0800878673 din reţeaua Romtelecom sau 021 3356920), dar deloc pentru medicamente sau pentru campanii antifumat“, spune medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonatoarea Programului „Stop Fumat!“.

Renunţarea la fumat, cea mai eficientă metodă de prevenţie a bolilor grave

Renunţarea la fumat este cea mai cost-eficientă metodă de prevenţie atât pe termen mediu, cât şi pe termen lung“, subliniază specialista. Din nefericire, spune ea, nici pentru anul viitor nu se întrevede o îmbunătăţire în acest sens, fiindcă suma alocată programelor naţionale în general este aceeaşi de anul acesta. „Ca să nu mai vorbim despre proiectul de lege privind limitarea sau interzicerea fumatului în spaţii publice, care zace pe mesele din Parlament din 2011“, spune medicul pneumolog.

În majoritatea cazurilor, voinţa nu este de-ajuns

Nicotina este un drog, iar fumatul este o dependenţă, o problemă de sănătate, consideră specialiştii. „Fumatul nu ţine de voinţă, e foarte important de subliniat asta. Practic, dependenţa de nicotină este o problemă de sănătate fizică şi mentală. Şi, în general, nu ne putem trata prin voinţă“, explică psihoterapeuta Bogdana Bursuc, de la Mind Institute, din Bucureşti.

Gradul dependenţei de nicotină se estimează de către medic pe o scală validată, de la 0 – nu ai dependenţă de nicotină, la 10 – ai dependenţă severă de nicotină. „Nu poţi să pui la un loc omul care, de cum s-a trezit de dimineaţă, nici nu s-a dat bine jos din pat şi şi-a aprins o ţigară, cu o persoană care fumează când ajunge la serviciu, pentru că stă, de exemplu, la o mică bârfă după şedinţă. Unele persoane fumează două-trei ţigări pe zi, fără să simtă nevoia de mai mult, iar altele trei-patru pachete“, precizează medicul Magdalena Ciobanu.

Ca în cazul oricărei dependenţe, atunci când trece prea mult timp de la ultima „doză“, se instalează sevrajul. Aici intervine ajutorul medicamentelor, ele te ajută să depăşeşti faza fizică de suferinţă, adică sevrajul de nicotină.

Sevrajul de nicotină se poate manifesta nu numai sub forma nervozităţii şi a nevoii acerbe de a fuma. Poate să aibă tot felul de manifestări foarte ciudate: constipaţii, transpiraţii, palpitaţii, oboseală, dureri de cap“, spune dr. Ciobanu.

Este foarte important, o dată început tratamentul cu medicamente, să fie menţinut timp de trei luni. „Oamenii atribuie, de regulă, medicamentelor manifestări precum durerile de cap şi constipaţia şi opresc tratamentul. Or, tratamentul durează trei luni nu degeaba. Dacă oamenii îl iau două-patru săptămâni, atunci evident că se lasă câteva zile şi se reapucă“, semnalează specialista.

Cât costă tratamentul

Nefiind acoperit de stat, tratamentul cu medicamente antifumat costă între 100 şi 200 de lei cutia. „Tratamentul complet necesită cinci-şase cutii, deci în total costă între 500 şi 1.200 de lei pe trei luni. Pe lună costă între 200 şi 400 de lei, adică exact cât costă fumatul, dacă nu chiar mai puţin decât ţigările pe-o lună“, precizează medicul Magdalena Ciobanu.

Iar o şedinţă de psihoterapie cognitiv-comportamentală, necesară pentru combaterea obiceiurilor subtile care autosabotează renunţarea la fumat, costă 50 de lei în cadrul Programului. În afara lui, o şedinţă poate ajunge şi la 300 de lei. „Este nevoie de minimum patru şedinţe consecutive, una pe săptămână, cu o durată de o oră fiecare“, potrivit psihoterapeutei Bogdana Bursuc.


Citeşte şi:

10 mituri despre renunţarea la fumat

Numărul enorm de fumători la nivel mondial explică varietatea de mituri ce au luat naştere în legătură cu renunţarea la viciu. În plus, industria ţigărilor este una extrem de profitabilă, aşa că unele mituri vin chiar de la producători.

Peste 40% din cazurile de cancer pot fi uşor prevenite. Spuneţi „Stop!“ fumatului în spaţii publice

Doar fumatul şi consumul excesiv de alcool sunt factori responsabili pentru aproximativ 40% din totalul cazurilor de cancer din lume. Dacă la acestea se adaugă alimentaţia nesănătoasă, lipsa activităţii fizice şi obezitatea, proporţia cazurilor de cancer care pot fi uşor prevenite trece de 60%, subliniază Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, marcată astăzi.

FOTO Îţi poţi da seama care dintre gemenii identici este fumător?

Nu de puţine ori, în ultimii ani, specialiştii au atras atenţia cu privire la îmbătrânirea prematură a pielii provocată de fumat. Dar un studiu recent arată, cât de evident se poate, prin studii pe gemeni identici, în ce măsură ţigările afectează tenul.

FOTO Fumător sau nefumător? Cum se vede consumul de tutun pe faţă şi în corp

Încă din primele clipe de inhalat fumul toxic al ţigărilor, întreg organismul se modifică. Iar în timp, procesele de îmbătrânire sunt date pe repede-înainte şi toate funcţiile sunt date peste cap. Societatea Oncologică din Finlanda a realizat o infografie interactivă care prezintă cât se poate de clar diferenţele de aspect şi de sănătate dintre fumători şi nefumători.

Ţigările electronice pot produce formaldehidă, substanţă cu efect cancerigen demonstrat

E-ţigările, care au luat având în ultimii ani, pot răspândi molecule toxice în cantităţi care le depăşesc chiar pe cele din ţigările clasice, arată un studiu recent.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite