De la 1 mai, şi asiguraţii care nu şi-au ridicat cardul vor primi servicii medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele aproape 840.000 de persoane care nu şi-au ridicat cardul de sănătate de la casele de asigurări de sănătate sau de la medicul de familie vor primi servicii medicale şi după 1 mai, când cardul devine obligatoriu, consultaţiile fiind monitorizate separat. Aşa a anunţat miercuri preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

„Cardul naţional de sănătate va fi implementat la nivel naţional de vineri, iar acesta va deveni unicul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru asiguraţii care au intrat în posesia lui.

Distribuirea cardului de sănătate către asiguraţi a fost demarată în luna septembrie a anului trecut şi până în prezent au fost distribuite peste 14,3 milioane de carduri, adică peste 96 la sută. Mai sunt 500.000 de carduri care se află încă la casele de asigurări de sănătate şi 340.000 la medici de familie“, a declarat, miercuri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Vasile Ciurchea a precizat că pentru cele aproximativ 500.000 de persoane care nu au primit cardul de sănătate, furnizorii de servicii medicale vor verifica în sistem calitatea de asigurat a acestora, pentru a le oferi serviciile necesare. 

„Vom avea o evidenţă clară a serviciilor medicale acordate fără card şi ne vom concentra pe aceste situaţii”, a mai spus Ciurchea.

„Nu vreau să existe mesaje de la furnizori «dacă nu ai card, nu primeşti servicii medicale». Primesc serviciul medical. Să presupunem că un pacient ajunge la un furnizor de servicii fără a avea cardul, pentru faptul că l-a uitat acasă, că nu a dorit să îl ia, că nu l-a primit, că l-a pierdut. În sistem se vede dacă pentru pacientul respectiv a fost emis cardul, dacă acel card a fost iniţializat. Acum, mă refer la cei aproximativ 500.000 de cetăţeni care nu au primit cardul şi au nevoie de un serviciu medical: se duc la acel furnizor de servicii medicale unde au trimitere sau unde doresc, în funcţie de situaţie, şi în sistem se vede dacă a fost emis cardul. Atunci se pune întrebarea: nu ai dorit să vii cu cardul sau cardul nu a ajuns? În oricare dintre situaţii, primeşte serviciile medicale, noi le decontăm furnizorilor serviciile medicale, dar le înregistrăm pe o listă separată“, a explicat Ciurchea.

Acesta a subliniat că serviciile acordate fără card vor fi atent monitorizate, separat faţă de serviciile acordate pe bază de card.

Cardul de sănătate este obligatoriu de la 1 mai, însă serviciile de urgenţă se vor acorda fără să fie necesară validarea acestuia. În ceea ce priveşte copiii cu vârsta până în 18 ani, care nu au primit cardul, aceştia beneficiază de servicii conform legii, indiferent dacă părinţii lor sunt sau nu asiguraţi. Autorităţile au subliniat că persoanele neasigurate beneficiază, ca şi până acum, de pachetul minim de servicii medicale.

Preşedintele CNAS a precizat că pentru serviciile medicale plătite integral de pacienţi, nu coplata, cardul nu trebuie prezentat. “Dacă ai folosit cardul, serviciul medical este gratuit. Serviciul este decontat de Casă, ai folosit cardul, nu-l plăteşti. Dacă îl plăteşti, nu mai dai cardul”, a explicat Vasile Ciurchea.

De 1 mai se va lucra la casele de asigurări

Preşedintele CNAS a mai spus că în data de 1 mai va fi asigurată permanenţa în toate casele de asigurări din ţară, pentru activitatea cu publicul. De asemenea, va fi asigurată asistenţa tehnică pentru asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale.

Furnizorii care întâmpină probleme legate de utilizarea cardului de sănătate au la dispoziţie Helpdesk-ul din cadrul CNAS, pentru a solicita lămuriri şi ajutor, 24 de ore din 24, şapte zile din şapte.

Asiguraţii pot apela numărul de telefon inscripţionat pe cardul de sănătate pentru orice probleme sau nelămuriri legate de cardul de sănătate, de luni până vineri, între orele 8.00 - 20.00.

De ce a fost inventat cardul de sănătate

Principalul scop al cardului naţional de sănătate este transparentizarea şi eficientizarea fondurilor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Practic, documentul electronic ar trebui să devină instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistem, singurele servicii care vor fi decontate urmând a fi cele validate de card.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite