Data la care s-ar putea da drumul festivalurilor şi concertelor cu peste 1.000 participanţi

Data la care s-ar putea da drumul festivalurilor şi concertelor cu peste 1.000 participanţi

Sursa Facebook Awake

Organizarea de evenimente, festivaluri şi manifestări culturale sau artistice cu peste 1.000 de participanţi simultan va fi interzisă până la 31 august, conform unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Culturii. Interdicţia e valabilă atât pentru concertele sau festivalurile în spaţii închise sau în aer liber şi indiferent dacă accesul este gratuit sau cu plată - transmite Digi24.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul de lege se află în prezent în dezbatere publică şi poate fi consultat pe site-ul Ministerului Culturii, relatează Digi24

În expunerea de motive a proiectului se arată că industria de organizatorilor de evenimente artistice sau culturale din Romania „se află într-o situaţie de incertitudine începând cu momentul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat stare de pandemie de COVID-19, iar Statul Român a declarat stare de urgenţă,şi ulterior starea de alertă”.

Deciziile luate în acest sens au generat astfel „pierderi financiare masive zilnice pentru industria evenimentelor artistice, începând cu momentul instituirii sale”, se arată în proiectul de act normativ.

„Conform informărilor şi solicitărilor comunicate autorităţilor de către AROC, toate evenimentele organizate de membrii Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale (AROC) erau practic în pragul pregătirilor pentru ediţiile ce urmau să aibă loc în această vară. Majoritatea contractelor pentru aceste evenimente au fost deja încheiate, avansurile achitate, iar momentan se află în situaţia în care aceste contracte sunt blocate, întrucât întreaga industrie aşteaptă o decizie din partea autorităţilor cu privire la posibilitatea sau imposibilitatea susţinerii unor astfel de evenimente până la jumătatea lunii septembrie”, conform expunerii de motive a proiectului legislativ.

În susţinerea cererii, AROC a arătat că aceste contracte aferente organizării evenimentelor programate pentru perioada următoare, pe de o parte nu pot fi reziliate deoarece nu întrunesc condiţiile de forţă majoră în lipsa unei decizii a autorităţilor statului, pe de altă parte, există presiunea din partea publicului pentru a anunţa dacă evenimentele din această vară urmează să aibă loc sau vor fi amânate / anulate.

„În acest context, AROC a solicitat Ministerului Culturii clarificarea de urgenţă a situaţiei cu privire la posibilitatea de organizare a evenimentelor de peste 1000 de persoane în perioada 15 mai – 15 septembrie 2020 şi luarea unei hotărâri oficiale, în cel mai scurt timp, chiar şi o decizie cu caracter restrictiv fiind acceptată”, se arată în document.

AROC este o structură asociativă a organizatorilor de festivaluri şi concerte din România formată din cei mai reprezentativi actori de pe piaţa românească (ARTmania, Asociaţia Fapte, Asociaţia Mozaic, Best Music Live, Electric Castle, Emagic Live, Neversea, Plai, SNRS, Summer Well, UNTOLD, Why Not Us, Wise Factor). 

Pe aceeaşi temă: 

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu aduce 138 de evenimente din 30 de ţări în ediţia online

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: