Dacă am fost infectat cu SARS-CoV-2, mai este necesară vaccinarea? Cum răspund specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stocarea vaccin virus SARS-CoV-2 - Centrul naţional de stocare a vaccinului COVID-19 - Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” / FOTO Ministerul Apărării Naţionale / 18 dec 2020

În România, campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 va începe imediat ce serul va primi aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentului – EMA. Imunizare este gratuită şi neobligatorie.

Din informaţiile de până acum, imunizarea împotriva noului coronavirus va începe simultan în toate ţările UE, între Crăciun şi Anul Nou. 

În Marea Britanie şi SUA se derulează deja astfel de campanii cu vaccinul produs de Pfizer-BionTech, primul ser care a primit autorizaţia de urgenţă din partea Agenţiei de Reglementare a Medicamentelor şi Produselor Medicale din Marea Britanie -  MHRA – şi respectiv, FDA – Agenţia Americană pentru Alimente şi Medicamente. 

Medicii specialişti recomandă vaccinarea chiar şi pentru persoanele care au trecut prin boală. În studiile clinice efectuate până acum, vaccinul a fost administrat şi unor persoane care aveau un nivel detectabil de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 şi nu s-au evidenţiat efecte adverse, dimpotrivă, o creşetere a nivelului de răspuns imun.  

În România, vaccinarea va fi gratuită, neobligatorie, disponibilă pe baza consimţământului, indiferent dacă persoanele au fost infectate sau nu. 

”Recomandările FDA şi probabil că şi cele de la EMA, sunt acelea ca şi persoanele care au făcut COVID-19 merită să se vaccineze. Aici, eexistă o nuanţă suplimentară. Un lucru pe care l-am învăţat în această pandemie este că sunt oameni care vor trece prin boală, dar care, culmea, tocmai pentru că au făcut forme uşoare sau aproape deloc simptomatice, nu vor avea o seroconversie.. Adică, nu vor dezvolta în mod suficient şi eficace anticorpi”, explică medicul Gabriel Diaconu. 

Prin urmare, adauă acesta, sunt la risc, ulterior, să ia din nou boala. ”Şi atunci vaccinul, dacă o persoană a avut simptome uşoare, acţionează ca un întăritor imunitar. Cu atât mai mult cu cât – deşi cazurile de reinfecţie sunt excepţia şi nu regula – deocamdată, studiile şi obbservaţiile empirice tind să sugereze că, la o persoană care a făcut într-o primă fază o formă uşoară, a doua oară, boala tinde să fie de severitate medie sau chiar – am avut cazuri – cu forme severe şi chiar letale.” 

Drept urmare, chiar dacă ai trecut prin boală şi ai făcut o formă uşoară, ar merita să te vaccinezi, conchide dr. Gabriel Diaconu.   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite