Dacă aveţi un amic violent care-şi loveşte iubita, încercaţi să îl luaţi separat să îi explicaţi cam cât de multe probleme are

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Eliminarea violenţei împotriva femeilor". În România nu se prea discută subiectul ăsta. Ridicăm din umeri pe la colţuri. Ne prefacem cu seninătate că nu ştim şi nu vedem nimic.

Să nu uitam că în România lui 2018, în anul în care am sărbătorit, chipurile, 100 de ani de viaţă, o femeie din două era hărţuită pe stradă/la muncă/în magazine/etc., iar o femeie din trei era lovită/bruscată de iubit/soţ/partener. Sunt sigur că majoritatea se va preface în continuare că nu vede şi nu ştie nimic. Am sărbătorit 100 de ani de viaţă prin moartea spiritului. În 2019 nu a fost altfel. Nicio schimbare!

România a îmbătrânit urât... Sunt aşa de mulţi vulturi care planează deasupra ei. De cum va închide ochii, o vor rupe în mii de bucăţi. O vor sfâşia. Iar noi o să privim. Însă fără să vedem, fără să simţim, fără să ne pese. Aşa cum am trăit şi până acum. Folosind lozincile fricii de a face un gest: "Cum o vrea Dumnezeu", "O să îi bată Dumnezeu", "Dumnezeu cu mila", "Doamne ajută să fie bine şi pentru noi". Spunem vorbele astea de ani mulţi.

Eurobarometrul asupra violenţei de gen, realizat în vara lui 2016, arată că 55% dintre repondenţii din Romania sunt de acord cu afirmaţia că există situaţii în care contactul sexual fără consimţământ este justificat. Cazurile principale în care românii consideră că violul este justificat sunt: consumul de alcool şi de droguri (30%), purtarea de haine “provocatoare sau sexy” (25%) şi situaţia în care o persoană merge de bunăvoie acasă cu cineva (26%). De asemenea, în cazul consumului de alcool şi de droguri, mai multe femei decât bărbaţi considera că acesta poate justifica violul.

Pai să nu-ţi fie scârbă? Să nu vomiţi când citeşti asta? Ce să poţi să spui în astfel de situaţii? Pe cine să mai dai vina?

Am mai spus. Acum repet: o femeie poate să se îmbrace cum vrea. Poate să se machieze cum vrea. Poate să zâmbească exact cât vrea. Fix cum şi TU poţi să te îmbraci cum vrei. Să trăieşti cum vrei. Dacă un bărbat umblă la bustul gol vara la 45 de grade... înseamnă că vrea să fie violat? De ce o femeie nu ar putea să meargă îmbrăcată cu haine foarte subţiri, lejere, chiar sexy? Am ajuns printr-o minune în 2020 şi cu toate astea... mulţi sunt cantonaţi în perioada în care erau arse vrăjitoare în piaţă publică.

Şi unii contribuie din plin. Să nu uitam ce spunea cu ceva timp în urma preotul Calistrat Chifan: "Ei, toată această frumuseţe pe care Dumnezeu a insuflat-o a fost tocmai pusă la dispoziţia femeii, ca ea să poată împlini Cuvântul Scripturii, care spune în Cartea Facerii: ,Bărbatule, tu să fii atras de femeia ta şi ea să-ţi fie ţie supusă!' Şi aţi văzut, aşa cum este bărbatul, îi mai dă o palmă, dar ea tot îl iubeşte... pentru că ai copii, ai familie, mergi la drum şi mergi cu ea!"

Şi, din nou, nu vorbesc despre religie! Vorbesc despre faptul că un preot le explica enoriaşelor că este normal să ia câte o palma... NU este normal! Este oribil! Este primitiv! Este pentru oameni proşti! Cum să îi explici unei femei că este normal să ia bătaie? Ce mentalităţi mici şi meschine. Ce oameni mici şi rătăciţi. Preoţia, se presupune, este o chemare...

Televiziunile evită subiectul pentru că ştiu exact ce "monştri" pot să dezgroape. Aşa că preferă să întoarcă privirea.

Astăzi voiam totuşi să vă spun doar atât. Aveţi grijă de femeile din jurul vostru. Dacă aveţi un prieten cu probleme care se leagă de fete pe stradă... poate-i daţi o palmă peste cap şi îi explicaţi cât de idiot este. Sau dacă aveţi un amic violent care-şi loveşte iubita... încercaţi să îl luaţi separat să îi explicaţi cam cât de multe probleme are. Cine ştie? Poate salvaţi un suflet chinuit. În rest... Dumnezeu cu mila. ;) Nu ne putem baza foarte tare pe lege. Unii îi arestează cu speranţă, alţii le dau drumul cu bucurie.

Măcar avem un relief frumos... încă avem.

Coiotu'

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite