Cuvinte de duminică:Afaceri în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caz concret: doi tipi au început o mică afacere. O covrigărie, atâta tot. Au închiriat un spaţiu cu vad bun, au cumpărat utilaje, au primit toate avizele şi s-au apucat de treabă.

La două luni de la start, cei doi patroni ar trebui să fie fericiţi că îşi pot plăti o parte din datorii şi că în curând ar putea intra pe profit. Dar nu sunt.

Nu criza îi ameninţă, ci controalele repetate. I-au exasperat "patrulele" de la Finanţe, Sanepid, pompieri, Inspecţia Muncii. Acum au pe cap şi o campanie de presă, fiind acuzaţi că au preluat cu chirie spaţiul care aparţine unei instituţii publice, de parcă ar fi vina lor că au respectat condiţiile impuse la licitaţie. E clar că „n-au cotizat", iar acest afront nu rămâne nepedepsit. Credeţi că procesele pe care le-au deschis ca să se apere le vor salva afacerea? - iată o întrebare bună pentru un sondaj online.

Sunt vremuri complicate, în care oricât curaj, pricepere şi pasiune ai pune în joc, trăieşti periculos. Trebuie să te târăşti ca un şarpe, să fii viclean şi să ai mult venin. Altfel, devii victimă sigură; mai devreme sau mai târziu cineva va încerca să te strivească.

Nu putem da vina doar pe criză pentru că lucrurile merg prost. Cea mai mare problemă acum nu e legată de lipsa banilor, ci de atitudine, de faptul că nu te poţi „descurca" fără o relaţie sau fără să creezi presiune ca să obţii serviciile şi drepturile cuvenite. Trebuie să apelezi la pârghiile mânjite ale sistemului ca să te asiguri că eşti arbitrat corect, ca în fotbalul cu mingea pătrată din Liga lui Mitică. Atâta timp cât nu reuşim să trecem de faza asta, prima zi fără criză rămâne foarte departe.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite