Cum vrea Sanitas să crească lefurile angajaţilor din Sănătate în prag de alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greva Sanitas a paralizat spitalele din toată ţara
Greva Sanitas a paralizat spitalele din toată ţara

Nemulţumiţi de inechităţile salariale, sindicaliştii au reuşit să pună luni pe butuci sistemul sanitar în cele mai multe dintre spitalele din ţară fiind asigurate strict urgenţele. Cadrele medicale aşteaptă ca Parlamentul să le rezolve problemele.

Pacienţi care au bătut sute de kilometri de pomană, cadre medicale înarmate cu pancarte şi cu fluiere în faţa spitalelor, întâlniri cu parlamentarii şi oficialii din Ministerul Sănătăţii şi promisiunea că protestele vor continua şi în zilele următoare. Aşa ar putea fi rezumată ziua de luni, prima zi de grevă generală din spitalele româneşti. Întreg sistemul a fost paralizat, medicii acordând consultaţii doar pacienţilor cu urgenţe. Şi, avertizează sindicaliştii de la Sanitas, cele 80.000 de cadre medicale de la nivelul întregii ţări care au luat luni parte la protest, vor continua greva câtă vreme salariile nu vor fi recalculate, iar personalul medico-administrativ nu va fi inclus în Ordonanţa 20, act normativ care prevede majorări salariale pentru personalul din Sănătate.

O primă bătălie câştigată de sindicalişti

O primă bătălie a fost câştigată luni de sindicalişti, după ce aceştia au reuşit să îi înduplece pe reprezentanţii Comisiilor de Sănătate din Camera Deputaţilor şi din Senat să avizeze pozitiv două amendamente care prevăd includerea personalului TESA, a celui din Direcţiile de Sănătate şi a personalului tehnico-administrativ din spitale în ordonanţa privind salarizarea din Sănătate.

Un al doilea amendament avizat pozitiv este cel referitor la acordarea sporurilor la nivelul anului 2016 şi nu la nivelul anului 2009, aşa cum este prevăzut în prezent. Iniţial, discuţiile purtate luni cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au eşuat, motiv pentru care sindicaliştii au decis să apeleze direct la Parlamentari. Practic, dacă amendamentele primesc aviz pozitiv şi de la Comisiile de Buget şi de Muncă, aceştia vor reuşi să îşi atingă ţelul, iar greva va lua sfârşit. În caz contrar, situaţia se va acutiza, spune preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu. „Greva generală rămâne în picioare momentan. În schimb, dacă primim aviz, mâine se pot vota în plen amendamentele noastre şi putem rezolva Ordonanţa 20. În prezent, avem 82.000 de semnături, adică 82.000 de angajaţi au intrat în grevă, timp în care doar o treime din personal a asigurat asistenţa medicală”, a explicat Leonard Bărăscu pentru „Adevărul”.

Nu în toate spitalele au fost însă probleme. Dacă pacienţii de la Spitalul Floreasca ce nu prezentau urgenţe au fost trimişi acasă de medici, la Spitalul de Urgenţe Elias au avut loc intervenţiile chirurgicale care fuseseră programate pentru ziua de luni, a declarat profesorul Doina Dimulescu, şefa unităţii medicale. „Nu ne putem juca cu viaţa bolnavilor”, a explicat managerul instituţiei sanitare. Şi la Spitalul Universitar  luni a fost o zi normală de lucru. Asta pentru că medicii de aici nu fac parte din sindicatul Sanitas, ci din federaţia Solidaritatea Sanitară, care nu a susţinut acest protest.

Expert: „Pun presiune pe Guvern în an electoral”

De cealaltă parte, la anumite unităţi sanitare nici măcar operaţiile programate nu au avut loc. Vorbim, de exemplu, de Spitalul Ioan Cantacuzinio sau de Spitalul de Arşi, ambele din Capitală.
E un mod de a pune presiune pe Guvern, susţine un specialist în politici de sănătate publică.  „Sindicatele au acest obicei şi, de regulă, reuşesc să obţină ceea ce doresc, mai ales dacă vorbim de sindicate din domeniul sănătăţii. Asta pentru că nu poţi priva bolnavii de asistenţă medicală, iar a asigura doar urgenţele nu e normal, pacienţii sunt cei care au de suferit. Prin urmare, cred că vor reuşi să-şi atingă scopul. Cu atât mai mult cu cât este şi an electoral, iar sănătatea este unul din domeniile de interes pentru români”, a precizat expertul.

Pichete în faţa Ministerelor Muncii, Finţelor şi Sănătăţii

Protestele Federaţiei Sanitas au început cu pichete, pe 20 septembrie la sediul Ministerului Muncii, pe 27 septembrie la Ministerul Finanţelor, pe 4 octombrie la Ministerul Sănătăţii şi pe 11 octombrie la sediul Parlamentului. În 12 octombrie, membrii Federaţiei Sanitas au fost în grevă japoneză şi au purtat banderole pe braţe în timpul serviciului, în toate spitalele, iar pe 19 octombire, sindicaliştii au fost în grevă de avertisment, cu încetarea lucrului timp de două ore.

Nemulţumirile cadrelor medicale

Sindicatele din Sănătate sunt nemulţumite pentru că personalul TESA şi funcţionarii publici, medicina şcolară şi asistenţa socială nu au primit majorări salariale pentru intermediul OUG 20 şi OUG 43 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016. Soluţia propusă de sindicate a fost de includere a modificărilor în ordonanţă atunci când va fi dezbătută în Parlament. Sindicaliştii au mai cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare între spitalele clinice şi neclinice.

Ministerul Sănătăţii contestă în instanţă greva Sanitas

Ministerul Sănătăţii va contesta în instanţă greva Sanitas, solicitând judecătorilor să stabilească dacă este legală sau nu, în condiţiile în care, potrivit ministerului, organizaţia sindicală nu a parcurs etapele obligatorii prevăzute de lege pentru declanşarea unei greve.

Mnisterul Sănătăţii precizează că a anunţat Federaţia Sanitas că demersul sindical „nu îndeplineşte condiţiile legale pentru declanşarea conflictului de muncă şi solicită responsabilitate în acţiunile revendicative“.

Potrivit ministerului, solicitările Sanitas, care ar duce la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, încalcă Legea responsabilităţii fiscal-bugetare. Totodată, ministerul susţine că declanşarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite