Cum vor funcţiona cabinetele stomatologice după data de 15 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 15 mai cabinetele stomatologice vor putea primi pacienţi şi pentru alte probleme decât cele urgente, iar medicii susţin că va exista  un flux cel puţin triplu de pacienţi, timp de câteva săptămâni, pentru că mulţi aveau tratamente în curs, ce nu mai pot fi amânate.

Colegiul Medicilor Stomatologi a emis deja o serie de recomandări, care ar trebui aplicate de toate cabinetele din ţară.

„Cu o zi înainte de programare, triaj telefonic al pacienţilor.

Clientul este trecut prin chestionarul standard pentru coronavirus şi informat să nu vină la dentist însoţit. Ajuns la cabinet, întâi calcă mărunt pe preşul cu cloramină, apoi stă cuminte sub jetul de aer cu biocid.

Pacientul îşi trage botoşi peste încălţămintea curată, pulverizează pe mâini dezinfectant şi îşi pune mănuşi. I se ia temperatura pe frunte cu un termometru no-touch. Dacă totul e bine, aşteaptă intrarea în cabinet.

95 la sută dintre clinicile stomatologice din România îşi cumpărau oricum singure materialele, doar că un echipament care să-i protejeze şi pe dentist, şi pe pacient de contaminarea cu noul virus costă în jur de 1100 de lei: cizme şi protecţii care se sterilizează, combinezon, vizieră sau ochelari, bonetă şi mască. Iar aceste cheltuieli ar trebui făcute şi pentru asistentă. E o investiţie care s-ar putea regăsi, în scurt timp, în preţul intervenţiilor stomatologice.

Odată început tratamentul, cu uşa închisă, nimeni nu intră şi nimeni nu iese, pentru a nu antrena în afara încăperii particule de salivă”, se arată în protocolul de recmandări emise de Colegiul Medicilor Stomatologi.

Recomandările includ şi pregătirea sălii de aşteptare. Scaunele cât mai distanţate, dezinfectanţi accesibili. Revistele şi jucăriile, folosite în trecut la comun de pacienţi, ar trebui să dispară. De altfel, pacientul ar trebui să poarte mască tot timpul, în afara momentelor de tratament pe scaun.

„Încă suntem în situaţia în care efectuăm doar urgenţe stomatologice şi avem acelaşi protocol rigid până pe data de 15. După data de 15 virusul nu dispare, riscul rămâne, însă vom avea dreptul să facem mai multe manopere. După 15 mai va fi un val, pentru că noi avem call center şi primim deja foarte multe telefoane”, a declarat pentru ŞtirileProTv medicul dentist Dragoş Popescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite