Cum se trăieşte într-o comunitate unde 75% din populaţie s-a vaccinat. Medic român din Franţa: „ O viaţă aproape normală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Radu Lupescu - arhiva personală
Medicul Radu Lupescu - arhiva personală

Radu Lupescu este medic în Franţa. A fost decorat chiar de preşedintele acestei ţări pentru lupta anti-COVID-19. El descrie acum situaţia dintr-o zonă a Franţei unde vaccinarea a ajuns la 75%.

Medicul Radu Lupescu (50 de ani) a fost decorat de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, pentru lupta anti-COVID, în calitate de preşedinte al comunităţii medicale a unui spital privat din Strasbourg.

75% dintre oamenii care trăiesc în regiunea Bas-Rhin (Franţa) s-au vaccinat cu ambele doze. Radu Lupescu descrie pe Facebook care este situaţia din secţiile ATI de acolo şi cum de desfăşoară viaţa oamenilor. 

„Numărul de pacienţi spitalizaţi în ATI este (foarte) mic, ceea ce ne permite să tratăm practic toţi pacienţii care au nevoie de îngrijire. Restaurantele sunt deschise, putem participa la manifestaţii sportive şi culturale, copiii merg la şcoală şi la activităţi extraşcolare. O viaţă aproape normală…", a scris medicul Radu Lupescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook, citat de Hotnews.

Radu Lupescu este originar din Bucureşti, unde a absolvit Liceul „Sfântul Sava“ şi apoi a fost admis la Medicină. La Revoluţie, era student în anul I. „Am participat la un nivel foarte  mic. Pur şi simplu, eram pe străzi în 22 decembrie, când au început să se facă  apeluri la toţi cei care aveau ceva de-a face cu medicina să meargă la spitale“, îşi aminteşte medicul. A stat la spital, încercând să-i ajute pe cei răniţi, timp de patru zile, până pe 26 decembrie. 

După ce vâltoarea evenimentelor s-a mai domolit, tânărul Lupescu a fost cuprins, la fel ca toţi românii, de o euforie greu de stăpânit: „M-am gândit: «Acum totul e posibil!». Discutam despre ce aveam să facem, visam la o chestie extraordinară“.

La scurt timp, lucrurile aveau să ia o turnură neaşteptată: pe 12 ianuarie 1990 a avut loc prima manifestaţie anti-FSN. 

Radu Lupescu era în sindicatul studenţilor de la Medicină şi a fost unul dintre „golanii“ – aşa cum i-a numit pe protestatari preşedintele de atunci, Ion Iliescu – care au participat la manifestaţia din 28 ianuarie, din Piaţa Victoriei. „A doua zi, au trimis minerii peste noi. Dezamăgirea a fost la fel de mare ca speranţa. Acesta a fost motivul pentru care am plecat de fapt. Am plecat din România fără nicio bursă, fără nimic şi a trebuit să-mi găsesc singur sursă de finanţare.“ 

A ajuns în Franţa în vara anului 1991. S-a angajat în sudul Alsaciei, la o fabrică unde se producea carton pentru pachetele de ţigări. Această experienţă l-a făcut să tragă două concluzii: „Se fumează extrem de mult. Numărul de pachete de ţigări pe care îl făceam într-o zi era enorm. Făceam milioane de pachete pe săptămână. Apoi, mi-am dat seama că trebuie să-mi termin studiile la Medicină, pentru că nu voiam să lucrez în astfel de condiţii toată 

viaţa“. 

Citeşte şi: 

Medicul Radu Lupescu, românul premiat de Emmanuel Macron, se implică în proiectul „Dăruieşte viaţa“: „Un spital trebuie să fie ca un ceas elveţian“

Medicul român decorat de preşedintele Franţei explică scandalul numărării deceselor de Covid. Diferenţa ar fi de circa 20.000 de morţi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite