Cum stârpim gândacii online?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recent, un prestigios colaborator al ziarului „Adevărul“, pe care-l regăsiţi săptămânal în paginile de Opinii, şi-a exprimat nemulţumirea că pegra forumului online îi pângăreşte comentariul prin mesaje scabroase, pornografice sau de-a dreptul fasciste.

Am citit frazele incriminate: distinsul nostru colaborator avea perfectă dreptate.

Asta m-a făcut să zăbovesc asupra unui mesaj semnat „alin iron" şi postat miercuri, 7 iulie, ora 8.26, la tableta mea intitulată „Eine Reise nach Galatz". Reproduc textul integral, pentru că merită citit de trei ori. Mai ales de către cei vizaţi de frazele chirurgicale ale lui „alin iron". Aşadar, dedicaţie pentru gherila suburbană a forumurilor. Lectură cu sughiţuri!

„Domnule Cartianu, de nenumărate ori am citit, în ziarul pe care îl conduceţi, critici ironice, amare sau iritate la adresa prostului gust, a vulgarităţii şi prostiei din presă sau televiziune. Aveţi editorialişti convingători, care m-au făcut să cred că ziarul dvs. ar putea fi altceva, mai bun, mai coerent, mai decent, pe piaţa presei scrise. Pentru scurt timp, însă.

Orice efort şi orice victorie a lor sunt anulate de forumurile din subsolurile articolelor. Forumuri care vă transformă ziarul într-un echivalent al postului OTV. Sau al ziarului «Cancan». Forumurile ziarului dvs. sunt o hazna, în care indivizi isterici, agramaţi, aruncă vorbe abjecte, insuportabile pentru orice om de bun-simţ. Nu poţi - om întreg, de bună-credinţă, civilizat - să crezi că mesajul tău ar putea sta laolaltă cu cele care se află acum pe forumuri.

Ştiu, îmi veţi spune că ei contează, că numărul vizualizărilor este important. Chiar aşa e? Chiar vi se pare că e onorabil ca majoritatea cititorilor dvs. să fie formată din cei descrişi mai sus? (Şi tabloidele mizează pe orice fel de comentariu: publicitate la chiloţi, numere fierbinţi, înjurături de mamă. Cu ele concuraţi?)

Mă întreb, pe de altă parte: firmele care-şi fac publicitate nu au nimic împotrivă să-şi arunce brandul în mijlocul lătrăturilor haitei de forumişti? Şi, nu în ultimul rând, vă întreb, în ce fel socotiţi că ziarul dvs. respectă numele chemate să-i înnobileze paginile?

Cenzurarea comentariilor, domnule Cartianu, v-ar ajuta să-i scoateţi în evidenţă pe cititorii de calitate. Pe cei care ştiu să poarte un dialog decent. Pe cei care au argumente în loc de ameninţări, opinii în loc de înjurături, idei în loc de reproşuri haotice. Adică, pe acei cititori pe care, bănuiesc, îi vreţi pentru ziarul dumneavoastră.

Aplicaţi cenzura, domnule Cartianu, altfel veţi pierde ce are ziarul dumneavoastră mai bun: cititori şi editorialişti care dau calitate numărului de vizualizări."

Despre soluţiile cu care le-am putea veni de hac gândacilor online (unii plătiţi să distrugă dialogul raţional, alţii plecaţi cu sorcova), într‑un alt comentariu. Vom da cu DTT pe ei, ca pe gândacii de Colorado. Cititorii civilizaţi, de bună-credinţă, pot fi siguri că viitorul forumurilor este al lor, nu al descreieraţilor scăpaţi de la balamuc. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite