Cum va schimba lumea generaţia Alfa, cea mai bogată şi cea mai longevivă generaţie din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii născuţi după 2010, respectiv generaţia Alfa, vor schimba radical lumea în care trăim, în bine, sunt cei mai flexibili oameni, care se pot adapta foarte uşor la schimbări şi, poate cea mai importantă caracteristică a lor, suferă de prezenteism.

Copiii născuţi după 2010 vor schimba lumea. Aceştia vor fi cei mai numeroşi, cei mai educaţi şi vor beneficia de cea mai bună situaţie financiară din toate timpurile. Cel puţin aşa susţin specialiştii, care îşi pun mari speranţe în generaţia Alfa. Obişnuiţi cu telefoanele şi tabletele încă de mici şi dependenţi de tehnologie, aceştia vor fi în permanentă comunicare cu ceilalţi, doar printr-un click. 

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care generaţia Alpha e considerată cea mai versatilă de până acum. Cu alte cuvinte, generaţia Alfa este sinonimă cu „nativii digitali”. Se preconizează că, la nivel mondial, 2,5 milioane de copiii Alfa se nasc săptămânal, iar generaţia Alfa va atinge un total de 2 miliarde de persoane până în anul 2025. 

„Sunt copiii care trăiesc într-o lume complet diferită. Sunt stimulaţi cognitiv încă din primii ani de viaţă, au acces la informaţii instant, au acces la copii de pe alte continente prin intermediul tehnologiei, au posibilitatea să călătorească încă de mici. Ei trăiesc în epoca libertăţii, sunt viitorii adulţi fără prejudecăţi. Spre exemplu, aceştia copii vor fi în contact cu un alt tip de învăţare, mai interactiv. Practic, revoluţia tehnologică e cea care îi influenţează foarte mult pe aceşti copii din generaţia Alfa”, a declarat, pentru „Adevărul”, psihologul Mihai Copăceanu.

Competitivi încă din primii ani de viaţă

Specialistul atrage atenţia că, spre deosebire de generaţiile anterioare, copiii din generaţia Alfa sunt mult mai competitivi. „Nivelul de stres este mult mai ridicat în rândul acestei generaţii. Copiii Alfa pot face liceul în altă parte, îşi pot crea de mici propriul business. E o presiune care se pune pe ei încă din primii ani de viaţă şi astfel nu-şi mai trăiesc copilăria. Nu au timp să fie lipsiţi de griji. Tehnologia în acest caz devine un risc, e un instrument la care ei sunt obligatoriu conectaţi”, remarcă Mihai Copăceanu. 

Generaţia Alfa reprezintă o provocare chiar şi pentru proprii părinţi. Asta pentru că aceşti copii, fiind mereu conectaţi la internet şi la diverse aplicaţii, nu au timp să închege o relaţie sănătoasă cu părinţii. „Generaţia Alfa, urmaşa Generaţiei Millennials, ridică deja părinţilor o serie de provocări, care pot fi depăşite doar printr-o corectă şi solidă informare şi prin conectare cu copiii noştri. Părinţii sunt responsabili de ce modele de viaţă absorb copiii lor, aspect care din păcate a dispărut la Generaţia Z şi Alpha şi care erau la mare căutare şi chiar extrem de eficiente pentru Generaţia Y. La generaţia Alpha, modelele apar cu rapiditate”, spune şi psihologul Lenke Iuhoş. 

Piaţa muncii va trebui să se adapteze pentru ei

Potrivit psihologilor, indivizii din generaţia Alfa vor fi tot mai autonomi. Se spune că vor schimba radical lumea în care trăim, în bine. Pe lângă faptul că se pot adapta foarte uşor la schimbări, o altă caracteristică importantă a lor este că suferă de prezenteism. Mai exact, ei nu sunt interesaţi de ce s-a întâmplat în trecut sau de ce se va întâmpla în viitor, ci pun accentul pe prezent. 

„Fiecare generaţie a adus cu sine schimbări. Cei născuţi după 2010 au alte deprinderi, alte competenţe şi alte instrumente cu care operează faţă de generaţiile anterioare. Vor avea nevoie de foarte multă flexibilitate, inclusiv la locul de muncă, au nevoie de creativitate şi sunt dependenţi de comunicare. Şi angajatorii vor fi nevoiţi să adapteze ofertele şi piaţa muncii cu siguranţă va trece printr-o schimbare. Deja se merge spre digitalizare: vedem roboţi care pot sta de vorbă cu clienţii în locul oamenilor care sunt angajaţi acum într-un call center. Şi agricultura se poate robotiza. În meseriile viitorului va fi nevoie de tot mai multă creativitate, pe care aceşti tineri din generaţia Z o posedă din plin”, a declarat, pentru „Adevărul”, Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare.

Părinţii generaţiei Alfa şi locul de muncă 

Pe de altă parte, un studiu recent făcute de Deloitte arată că părinţii generaţiei Alfa, respectiv Milleniali, adică cei născuţi în perioada 1982 – 1999, sunt predispuşi să îşi părăsească locul de muncă mai des decât generaţiile anterioare, în speranţa că se vor afla într-o poziţie financiară mai bună decât părinţii lor. 

Spre exemplu, 31% din Milleniali spun că fericirea este pe primul plan pentru ei, în detrimentul jobului. Referitor la modul în care preferă să lucreze, două treimi din mileniali nu sunt adepţii muncii de acasă, ci preferă să meargă la un birou, de vină fiind anxietatea acestora şi dorinţa de a rămâne activi în câmpul muncii, notează studiul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite