Cum a scăpat Căşuneanu jr de exmatriculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dirigintele fiului cel mic al „regelui asfaltului“ le-a declarat procurorilor că a motivat 117 dintre cele 141 de absenţe pentru a evita exmatricularea lui Ionuţ Căşuneanu (23 de ani). Ionuţ Căşuneanu este cercetat separat de profesorii săi în dosarul notelor false. El este acuzat de instigare la fals intelectual.

Citiţi şi: Ionuţ Căşuneanu a ajuns în Bac cu referate

Cășuneanu jr a distrus 17 profesori

FOTO/VIDEO: Reportaj în satul lui Costel Căşuneanu, "regele asfaltului" anchetat de DNA

Ionuţ Căşuneanu, fiul „regelui asfaltului", este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău sub acuzaţia de instigare la fals intelectual. Dacă dosarul în care cei 17 profesori împreună cu fostul director al Colegiului Economic „Ion Ghica" din Bacău, Ovidiu Cojocaru, a fost deja prezentat judecătorilor, fiind acuzaţi că au măsluit situaţia şcolară a lui Căşuneanu jr, cel al tânărului este încă pe masa procurorilor.

„Cauza a fost disjunsă în decembrie 2010 şi dosarul se află la noi. A fost audiat, a dat declaraţii şi urmează ca, în cel mai scurt timp, să dăm o soluţie", a declarat Adrian Majeri, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. Ionuţ Căşuneanu s-a transferat la sfârşitul anului şcolar 2005-2006 de la un liceu din Germania, însă la Colegiul Economic a făcut cursuri mai mult la „fără frecvenţă".
 
Elev prin corespondenţă

Elena Rodica Moisă, profesoara sa de limba germană, a spus în faţa anchetatorilor că Ionuţ a trimis lucrări de control din Germania: „Domnul Cojocaru mi-a prezentat lucrări scrise de elevul Căşuneanu, trimise prin poştă domnului director, cu subiecte pe care mi le-a solicitat acelaşi director, spunându-mi că e un caz special, că absenţele au motivaţie clară, pe care el o cunoaşte".

Dirigintele său, Florin Zgăvârdici, profesor de matematică, recunoaşte că i-a motivat absenţele, deoarece exista riscul ca Ionuţ Căşuneanu să fie exmatriculat din şcoală. „Avea 141 de absenţe şi directorul Cojocaru mi-a spus să i le motivez. Mi-a fost prezentată o scutire medicală din Germania, tradusă. Am motivat 117 absenţe pentru a-l aduce pe elev sub pragul de 40, ca să nu fie exmatriculat, aspect solicitat de domnul Cojocaru", a afirmat în declaraţia dată în dosar profesorul Zgăvârdici. El a mai adăugat că în luna iunie, la sfârşitul anului şcolar, directorul s-a interesat de situaţia lui Căşuneanu şi i-a solicitat dirigintelui încheierea mediei.

„Cojocaru mi-a prezentat o notiţă în care erau înscrise mai multe zile calendaristice precizându-mi că pot atribui note pentru acele zile, întrucât Căşuneanu ar fi în ţară. În acest sens am înscris în catalog la matematică trei note. Pot spune că din discuţiile cu acesta, era un băiat isteţ, care mi-a creat o impresie că ştie matematică cu excepţia unui capitol", a mai spus Zgăvârdici. Cojocaru este în prezent consilier judeţean din partea PNL.

Colegii nu-l cunosc

Unii dintre colegii lui Ionuţ Căşuneanu afirmă că nu ­şi-au întâlnit colegul pe tot parcursul anului şcolar. „Nu îl cunosc şi nu am cunoştinţă să fi fost coleg de clasă cu acesta în semestrul al II-lea din clasa a XII-a", a declarat în faţa anchetatorilor Ovidiu Damian, însă recunoaşte că şi el a frecventat cam jumătate din orele de curs. Nici Vlad Giosanu, elev care a participat la majoritatea orelor, nu îl cunoaşte prea bine: „La orele la care am fost prezent, l-am văzut de puţine ori. Nu-mi amintesc dacă a fost evaluat la orele la care a fost prezent".

Avocatul familiei Căşuneanu susţine că, deşi Ionuţ s-a mutat la o şcoală din Germania din clasa a V-a, a vrut să aibă diplomă românească. „El chiar ştie carte. Nu a fost prezent la ore, dar a învăţat. El a vrut să continue studiile la o facultate în România şi de aceea s-a transferat în ultimul semestru la un liceu în România. Pur şi simplu, a vrut să aibă diplomă românească", a declarat Gheorghiţă Mateuţ.

Potrivit legislaţiei, echivalarea diplomei de Bac din Germania ar fi fost mai dificilă pentru Ionuţ Căşuneanu, din cauză că în 2006 România nu era stat membru UE. Transferul de la liceul din Germania s-a făcut pe baza unui singur examen de echivalare. La ASE s-a înscris „pe cont propriu valutar", având reşedinţa în Germania, pe locurile cu taxă, fără examen de admitere. În prezent, diploma de bacalaureat este recunoscută în toate statele din spaţiul comunitar. 

Elev de 10 la germană şi la sport

- Intervenţia directorului pe lângă cei 17 profesori a dat roade. Mediile cu care Ionuţ Căşuneanu a absolvit Colegiul Economic sunt cuprinse între 7 şi 10. Cele mai mari sunt la germană şi educaţie fizică, 10.00, iar cele mai mici la matematică, biologie, marketing şi statistică, 7.00.
Notele de la bacalaureat au fost mai mari decât cele obţinute în timpul semestrului urmat la Bacău.

-  Română oral - 10
-  Română scris - 9.10
-  Limba germană - 10
-  Matematică - 8.90
-  Economia întreprinderii - 8.40
-  Educaţie fizică - 10

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite