Cum poate scăpa pistolarul din Severin basma curată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii l-au încadrat pe Alexandru Neţoiu (fiul şefului vămii de la Porţile de Fier I), care a tras cu pistolul în patru maşini, la distrugere şi uz ilegal de armă, deşi acuzaţia poliţiştilor era de tentativă de omor.

Ancheta privind episodul de pistolar a lui Alexandru Neţoiu, fiul lui Titu Neţoiu, şef de vamă la Porţile de Fier I, ia o întorsătură cel puţin dubioasă. Deşi a tras, în noaptea de 30 spre 31 decembrie, cu pistolul de la balconul unui bloc din Drobeta-Turnu Severin şi a nimerit şi într-o maşină care se afla în mişcare, punând în pericol vieţi omeneşti, tânărul nu a fost încadrat de procurori la infracţiunea de tentativă de omor.

Poliţiştii care s-au ocupat de caz au întocmit, potrivit unor surse, dosar pentru tentativă de omor, bazându-se pe gloanţele care au atins maşina în mişcare, însă procurorii refuză acest dosar. Din motive greu de explicat, aceştia nu văd legătura stabilită prin expertiză balistică între gloanţele din pistolul lui Neţoiu şi parbrizul maşinii. În aceste condiţii, tânărul a primit ieri mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, fiind cercetat doar pentru o infracţiune de uz de armă letală fără drept şi şase infracţiuni de distrugere.

Acest lucru a fost decis după ce tânărul a fost audiat la Judecătoria Drobeta Turnu Severin. Alexandru Neţoiu a tras în trei maşini aflate în parcarea blocului şi apoi şi-a îndreptat atenţia spre autoturismele care rulau pe Bulevardul Tudor Vladimirescu.

Maşina ochită de tânăr în timp ce se afla în trafic aparţine lui Constantin Bădescu, cel mai înstărit om de afaceri din judeţul Mehedinţi. Poate aşa se explică refuzul procurorilor de a vedea legătura dintre pistolar şi gloanţele din parbrizul omului de afaceri. În autoturism se aflau doi tineri, angajaţi ai lui Bădescu.

„Indicii" pentru arestare

Unul dintre gloanţele trase de Neţoiu a ajuns în stâlpul maşinii. Împuşcătura a fost observată chiar de unul dintre ocupanţi, el  a văzut de unde s-a tras şi a crezut că este vorba de o flacără produsă la aprinderea unei petarde. Fiind o maşină de serviciu, angajaţii de pe schimbul al doilea au observat când au preluat autoturismul că asupra maşinii s-a tras.

Incidentul a fost semnalat la poliţie abia pe 1 ianuarie de unul dintre severinenii care aveau maşinile parcate în faţa blocului. Acesta a cerut o simplă constatare pentru asigurări, iar de aici poliţiştii au urmat firul investigaţiei. În acelaşi timp, după ce oamenii legii au descâlcit firul acţiunii şi au ajuns la Alexandru Neţoiu, şi angajaţii lui Constantin Bădescu au depus plângere pentru distrugere.

Declaraţiile păgubiţilor şi ale celor doi tineri care au fost cu tânărul în apartament, dar şi faptul că el a recunoscut că a tras  au constituit „indicii", şi nu dovezi, pentru procurorii de la  Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta-Turnu Severin ca să ceară mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. „Până va fi trimis în judecată, sunt suficiente indicii pentru arest", a declarat Iulian Hodină, purtător de cuvânt la Parchetul de pe lăngă Judecătoria Drobeta-Turnu Severin. Chiar dacă Alexandru Neţoiu a recunoscut că a tras cu arma în maşinile aflate în trafic nu a fost suficient pentru încadrarea faptei la tentativă de omor pentru că, susţin procurorii, acest lucru nu a fost făcut cu intenţie, ci doar pentru distracţie.

Dosarul pe care nu-l vrea nimeni

„Sunt mai multe fapte, una singură poate fi încadrată la tentativă de omor, aceea asupra maşinii aflate în trafic. Nu a fost încadrat astfel pentru că e vorba de intenţie, el nu a vrut să omoare pe nimeni, nu a executat cu intenţie, a fost pentru distracţie. În cele 29 de zile nu exclud să fie şi o încadrare la tentativă de omor, dar până atunci este reţinut pentru uz, în perioada aceasta se poate schimba încadrarea", a adăugat Iulian Hodină.

Şi procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi au refuzat dosarul de tentativă de potrivit unor surse apropiate anchetei. Dosarul pentru tentativă de omor al tânărului Alexandru Neţoiu, acuzat deocamdată de distrugere şi de uz ilegal de armă, a fost întocmit din data de 2 ianuarie, însă Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi l-a refuzat pe motiv că  nu s-a făcut o constatare care să lege maşina aflată în trafic, proprietatea lui Constantin Bădescu, şi arma cu care s-a tras în ea.

Poate scăpa ieftin

Mai mult, anchetatorilor li s-a cerut să facă un experiment prin care să dovedească faptul că orificiile de intrare şi de ieşire ale glonţului să corespundă.  Procurorii declară că la ei nu a ajuns niciun dosar în acest caz. „Nu s-a adus niciun dosar, nu sunt indicii că este vorba de o tentativă de omor, este doar o gaură în maşină, se presupune că ar fi tras", a declarat Fănică Cercel, purtător de cuvânt la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi. Poliţiştii îl contrazic ­printr-un comunicat de presă conform căruia „Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi efectuează cercetări faţă de N.A., suspect pentru două infracţiunii de tentativă de omor, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 20, raportat la art. 174 Cod Penal".

Miza încadrării acestui incident se află în pedeapsa pe care o riscă tânărul pistolar din Severin. În cazul în care tânărul va fi găsit vinovat de distrugere, acesta ar putea plăti doar o amendă, dacă nu sunt consecinţe grave. Pentru uz ilegal de armă, Alexandru Neţoiu ar putea primi cel mult cinci ani de închisoare. Pe de altă parte, tentativa de omor se pedepseşte între 15 şi 25 de ani de închisoare.

Cine este milionarul cu maşina ciuruită

Constantin Bădescu s-a clasat anul acesta pe locul 382 în clasamentul Forbes 500 Miliardari, cu o avere de 10-11 milioane de euro. El activează în domeniul construcţiilor, transporturilor şi turismului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite