Cum ratează profesorii vaccinarea în prima fază

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de vaccinare de la Iulius Mall din Timişoara

Ministerul Educaţiei a transmis inspectoratelor şcolare că fiecare unitate de învăţământ preuniversitar trebuie să desemneze o persoană pentru înregistrarea profesorilor şi personalului angajat pe platforma campaniei de vaccinare.

Unele voci susţin că demersul vine oarecum tardiv, la câteva zile de la lansarea înscrierilor în cea de-a doua etapă de vaccinare, campanie care poate fi accesată şi de cadrele didactice, sistemul de Educaţie fiind considerat domeniu de lucru esenţial. În plus, comunicarea a venit într-un moment în care locurile pentru vaccinare erau deja epuizate, ţinând cont de numărul limitat de centre deschise până acum. 

„Având în vedere faptul că începând cu data de 17 decembrie 2020 a intrat în vigoare H.G. nr. 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, precum şi faptul că a fost deschisă Etapa a II-a de vaccinare împotriva COVID-19, care include populaţia cu grad de risc şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie/esenţiale, printre care personalul din unităţile şi instituţiile de învăţământ, vă solicităm să diseminaţi informaţiile către toate unităţile de învăţământ în vederea întreprinderii măsurilor necesare pentru asigurarea accesului personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic la programul de vaccinare împotriva COVID-19.

În acest sens, fiecare unitate de învăţământ va desemna o persoană responsabilă cu înregistrarea unităţii de învăţământ preuniversitar pe platforma alocată campaniei de vaccinare, centralizarea datelor de identitate şi programarea la vaccinare a personalului angajat în respectiva unitate”, a comunicat Ministerul Educaţiei. Fiecare instituţie de învăţământ superior va comunica Direcţiei Generale Învăţământ Universitar, până marţi, ora 12.00, numele persoanei responsabile cu acţiunea de vaccinare, funcţia şi datele de contact ale acesteia, se mai arată în nota ministerului.

Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, susţine că au fost unele bâlbe ale autorităţilor care au dus, în final, la o oarecare blocare a accesului cadrelor didactice la vaccinare. „Nu ştiu exact unde a existat disfuncţionalitatea, la Sănătate sau la Educaţie, dar urmarea este că profesorii nu au putut să se programeze la vaccinarea anti-COVID cu toate că şcoala bate la uşă. Există şi o problemă practică. 

Profesorii au cam rămas fără programări la vaccinare, deocamdată, iar parte din ei ne-au anunţat că nu merg la cursuri dacă nu sunt vaccinaţi. Şi nu sunt puţini, atenţie! Simion Hăncescu Preşedinte FSLI

Cei care fac înscrierea trebuie sa aibă semnătură electronică, iar directorii nu au un astfel de instrument la îndemână. La nivelul şcolilor o astfel de semnătură electronică au numai contabilii, dar nu e treaba lor să facă aceste programări. Drept urmare, profesorii au cam rămas fără programări la vaccinare, deocamdată, iar parte din ei ne-au anunţat că nu merg la cursuri dacă nu sunt vaccinaţi. Şi nu sunt puţini, atenţie!”, a subliniat Simion Hăncescu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite