Cum a rămas militanta anti-vaccin Olivia Steer fără un premiu la Gala Femeilor care Dăruiesc Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reacţie dură a opiniei publice după ce Olivia Steer, cunoscută pentru opiniile sale antivaccinare, a fost premiată la Gala Femeilor care Dăruiesc Sănătate pentru rolul său activ în societate. La câteva ore distanţă, după un întreg scandal, organizatorii au decis să-i retragă trofeul.

Scandal monstru după ce vârful de lance al nevaccinării, Olivia Steer, a fost premiată la Gala Femeilor care Dăruiesc Sănătate, pentru rolul său activ în societate. La câteva ore distanţă, trofeul i-a fost retras de către organizatorii evenimentului, la presiunea opiniei publice, dar şi după ce sponsorii au ameninţat că îşi retrag sprijinul financiar. 

Surprinzător pentru societatea civilă a fost prezenţa oficialilor din sănătate la controversatul eveniment, printre cei prezenţi la premierea Oliviei Steer numărându-se atât secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Rodica Nassar, cât şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, ambii precizând că nu o cunosc pe promotoarea mişcării antivaccin din România. De departe însă, cele mai şifonate în urma evenimentului au fost chiar companiile care au girat organizarea galei. Şi vorbim de branduri mari: Medicover, AquaCarpatica, Ocean Fish, EuroIns, Clinicile Stomatologice Trident şi BioOrtoclinic. 

„Singurul motiv pentru care Olivia Steer s-a aflat pe lista celor premiaţi în cadrul Galei este acela că încurajează un mod de viaţă sănătos, iar părerile sale personale şi poziţiile sale referitoare la anumite subiecte nu au fost luate în considerare când s-a decis acordarea acestui premiu. Dacă brandurile care ne-au susţinut consideră că acordarea acestui premiu le-a adus prejudicii de imagine, am decis retragerea în mod oficial a acestuia, în ciuda faptului că alegerea noastră de a-l oferi a fost bazată pe total alte considerente decât cele pentru care Olivia Steer este acuzată în spaţiul public”, a declarat Florentina Opriş, organizator al galei, la câteva ore după izbucnirea scandalului.

Diploma, măr al discordiei 

Totul a pornit chiar de la o fotografie pe care Olivia Steer a publicat-o pe reţelele de socializare, o fotografie cu diploma primită la gală şi, imediat ce fotografia a ajuns în atenţia celor din tabăra pro-vaccinare, internauţii au început să ceară explicaţii companiilor care au sponsorizat evenimentul ce a avut loc miercuri într-unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Capitală. „Suntem stupefiaţi de distincţia acordată Oliviei Steer”, au spus specialiştii. 

„Cu profundă mâhnire constatăm că importante branduri au sponsorizat premierea Oliviei Steer pentru un rol pe care nu îl are. Această premiere înseamnă validarea concepţiilor despre opţiunile terapeutice şi referitoare la vaccinare pe care doamna Steer le proliferează iresponsabil în mediile de socializare. Opiniile dumneaei contra vaccinării au făcut ca 90% din părinţii copiilor care suferă de mastocitoză, o boală autoimună, să se opună vaccinării. Astfel au pus în pericol viaţa copiilor”, a explicat Nicoleta Vaia, preşedintele Asociaţiei Suport Mastocitoză din România (ASMR), care a cerut retragerea premiului. Acelaşi lucru l-a solicitat şi unul dintre sponsorii principali ai evenimentului, Aqua Carpatica, ameninţând că îşi retrage finanţarea dacă o astfel de măsură nu e luată de organizatori. 

„Valorile pe care le promovăm sunt legate de un stil de viaţă sănătos, de consumul unei ape minerale naturale filtrate natural, prin procese hidrogeologice de milioane de ani. Prin urmare, există o incompatibilitate crasă între valorile noastre şi valorile susţinute de Olivia Steer”, a transmis compania după ce pagina de Facebook oficială a fost invadată de mesaje ale internauţilor. Nici reacţia Medicover, alt sponsor important al evenimentului, nu a întârziat să apară. „În reţeaua naţională Medicover în fiecare zi se prescriu reţete medicale şi se aplică tratamente din schema naţională de vaccinare, precum şi alte tratamente specifice care demonstrează angajamentul nostru pentru prevenţia, tratarea şi siguranţa tratamentelor pentru pacienţii noştri”, au transmis cei de la Medicover. 

Revolta a pornit de pe Facebook

Comentariile la adresa clinicii care a sponsorizat gala au fost însă dure. „Voiam să întreb dacă pot face o programare la unul dintre doctorii de la dumneavoastră din spital, unul care să ştie cum se tratează tumorile cerebrale cu mujdei sau, dacă nu e atât de abilitat, măcar cu apă fiartă şi răcită. În altă ordine de idei, sper să va rămână pe veci rozul ăsta pe retină. Asta aţi sponsorizat. Vă scrie fără niciun pic de respect un om care a fost diagnosticat cu cancer şi care nu s-a tratat cu... tămâie”, a scris o internaută. 

„Un lucru e sigur: aţi oferit argumente incredibil de puternice purtătoarei de steag în lupta antivaccin. Se va putea lăuda peste tot că a premiat-o (inclusiv) Medicover. În condiţiile astea, vrem să ştim dacă mai aveţi medici sau vă gândiţi să angajaţi nişte vraci şi vindecători de Ev Mediu”, a spus o altă utilizatoare. 

De cealaltă parte, Nicoleta Vaia, reprezentant al pacienţilor, arată că îşi rezervă dreptul de a nu mai orienta pacienţii cu boli imune către Medicover, dacă nu se dezice ferm de practicile Oliviei Steer. „Suntem în viaţă datorită ultimelor descoperiri ştiinţifice, trăim datorită unor medici extrem de devotaţi, nu permitem umilirea acestora prin validarea mecanismelor terapeutice halucinante şi periculoase promovate de doamna Steer”, a mai transmis preşedintele ASMR. Scuze oficiale au prezentat şi cei de la OceanFish. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite