Cum putem demonstra că horoscopul şi linia vieţii există, iar blestemele pot face România mai curată (sau nu)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa imagine: FreeImages.com
Sursa imagine: FreeImages.com

Propun 3 experimente sociologice interesante care pot arunca mai multă lumină asupra unor subiecte destul de tabu în societatea noastră. Poate se găseşte cineva dispus şi cu suficientă expertiză statistică să le realizeze.

Experimentul #1. Să vedem dacă horoscopul este relevant sau nu

Trăim într-o ţară care peste 61% din locuitori urmăresc horoscopul. Ştirile despre acest subiect sunt de multe ori cele mai urmărite.

În ce va consta experimentul potenţial. Oamenii vor fi rugaţi pe o perioadă mai mare de timp să selecteze una din 12 variante de horoscop pentru ziua precedentă. Ei nu vor cunoaşte cărei zodii aparţin, opţiunile fiind afişate aleator, subiecţii trebuind să spună care li s-a potrivit.

Ca sa fie relevant experimentul, ar trebui să se preia cele mai mari surse de informaţii de tip horoscop (de la televiziuni, site-uri de profil, etc). Nu de alta, dar pe urmă să nu se spună că dincolo era mai relevant...

De exemplu, vă rog să alegeţi care din următoarele variante consideraţi că vi s-au potrivit pentru ziua de ieri, 19 noiembrie 2018 (le-am amestecat eu pentru Dvs.). După ce v-ati hotărât la una din cele 12 variante, să daţi un search pe internet cu respectivul text să vedeţi dacă zodia Dvs. corespunde cu zodia respectivei predicţii. Mult succes!

Poate picaţi la pace cu cineva care vă reproşase nişte lucruri şi chiar se ajunsese, în unele cazuri, la proces.

E posibil să primiţi o recompensă bănească şi ăsta să vă motiveze să lucraţi în continuare cu simţ de răspundere.

E posibil să vă iasă-n cale cineva de care să nu vă mai dezlipiţi şi să construiţi frumos o relaţie.

Se poate să le mai cereţi o mărire de salariu şefilor şi până la sfârşitul anului s-o primiţi, sau măcar o primă.

Se poate să vă faceţi bagajele c-o să tot plecaţi pe câte undeva, sau o să ajungeţi departe şi să staţi mai mult.

E posibil să luaţi un surplus salarial, poate pentru că v-aţi îndeplinit obiectivele şi o să aveţi pentru lucrurile care vă fac plăcere.

O să puteţi discuta pe-ndelete cu cineva care-şi pierduse încrederea în voi şi o să faceţi tot posibilul să şi-o recapete.

Se poate să va-ndragostiti - lulea - de cineva care pân-acum doar vă plăcuse, dar s-a produs, acolo, o magie.

O să primiţi răspunsul pe care-l aşteptaţi de la vreo instituţie publică şi o să puteţi semna un contract important.

Relaţia cu partenerul are nevoie de mai multă susţinere din partea amândurora, altminteri există riscul să vă înstrăinaţi.

Poate o să vă găsiţi ceva - în plus - de lucru şi o să aveţi o lejeritate financiară, să mai faceţi şi ce aveţi chef.

Cineva de care nu v-aţi dezlipit sufleteşte va căuta şi chiar o să profitaţi de ocazie să nu-i mai daţi, cu niciun chip, drumul.

Cu cât cifrele de răspundaci de la experiment vor fi suficient de mari, cu atât vor fi mai relevante rezultatele, inclusiv per fiecare concurent (furnizor de conţinut astral) în parte.

Experimentul #2. Este lungimea liniei vieţii din palmă un indicator pentru cât anume vei trăi?

Pentru a putea dovedi/infirma acest lucru, este suficient de făcut un experiment pe un număr relevant statistic (ce-i drept, implică oarece probleme etice). Cercetătorii pot merge la diverse morgi, capele, spitale, unde sunt depozitate temporar proaspăt decedaţi şi făcut o corelaţie între vârsta lor în momentul decesului şi lungimea liniei vieţii din palmele lor.

Întradevăr, există o componentă etică de considerat foarte importantă în acest caz, dar valoarea ştiinţifică a rezultatelor finale nu poate fi contestată.

Experimentul #3. Pot face blestemele România mai curată/mai civilizată?

Am lăsat experimentul cel mai interesant de făcut la final.

Conform unui sondaj IRES făcut in 2014, 65% din români cred în deochi, 55% cred în existenţa blestemelor, 52% cred în existenţa demonilor.

În ce ar consta acest posibil experiment: într-o comunitate oarecare să se răspândească zvonul (în mod profesionist) că este un blestem pus de cineva anume, cu puteri deosebite, cu legături astrale cu lumea metafizică, bla bla bla, că cine aruncă gunoaie pe stradă este blestemat să i se întâmple ceva groaznic (ori lui ori familiei lui).

Ce se va testa este presupunerea că oamenii se vor comporta mai civilizat dacă le este frică de pedeapsă, dacă vor avea această CERTITUDINE A PEDEPSEI divine/ezoterice.

Imaginaţi-vă că la canalul TV urmărit de acea comunitate, reporterul relatează de la faţa locului: „A fost un accident rutier cu victime. Oamenii din sat spun că există un blestem pus de X (persoană percepută ca având abilităţi în acest domeniu) pe acţiunea Y, de aceea domnul X a păţit acest accident groaznic rutier. Ştim că X a făcut acţiunea Y ieri. Blestemul chiar funcţionează!!”

Aici se pot testa mai multe variante de blesteme, cu diverse tipuri de dovezi, pe mai multe comunităţi, cu diverse mesaje.

Ca să fie experiment ştiinţific, ar trebui măsurat cât mai bine, eventual făcut în colaborare cu autorităţile locale. Până la urmă, trebuie văzut dacă în perioada următoare scade cantitatea de gunoi aruncată pe stradă/lemnele furate din pădure/orice acţiune sau inacţiune dorită.

Acestea ar fi cele 3 posibile experimente. În general nu este o idee bună dacă vrei să fii simpatizat să spui cuiva care crede cu ardoare în ceva că acel ceva nu e bun/nu e corect/nu există. Dar, până la urmă, de aceea noi, ca umanitate, facem cercetare, ca să aflăm rezultate şi să evoluăm. Dacă acele rezultate sunt relevante într-o direcţie sau altă, e altă discuţie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite