Cum a prăduit Luca hotelurile sindicatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-vicepreşedintele CNSLR-Frăţia, Liviu Luca, a fost pus sub învinuire de către procurorii anticorupţie
Prim-vicepreşedintele CNSLR-Frăţia, Liviu Luca, a fost pus sub învinuire de către procurorii anticorupţie

Prim-vicepreşedintele CNSLR-Frăţia este acuzat că şi-ar fi folosit autoritatea de lider de sindicat pentru a obţine beneficii personale.

Prim-vicepreşedintele CNSLR-Frăţia, Liviu Luca (58 de ani), a fost pus sub învinuire de procurorii anticorupţie, fiind acuzat de înstrăinarea patrimoniului confederaţiei sindicale unei firme din Timişoara. Scandalul legat de patrimoniul CNSLR a izbucnit la 12 mai 2011, la scurt timp după arestarea preventivă a fostului preşedinte al confederaţiei sindicale Marius Petcu, cel care încheiase în primă fază contractul de management cu  Tour Mirinvest SRL Timişoara, document prin care hotelurile din patrimoniul CNSLR-Frăţia urmau să fie administrate de SRL-ul din capitala Banatului.

Contractul a fost finalizat şi parafat de noul preşedinte al CNSLR, Ion Samoilă, şi de prim-vicepreşedintele, Liviu Luca. Contractul a fost denunţat în instanţă de vicepreşedintele confederaţiei, Victor Stan. De altfel, Victor Stan a fost audiat şi la DNA în calitate de martor, unde a susţinut ilegalitatea ca o firmă externă să administreze patrimoniul sindicatelor, în condiţiile în care societatea din Timişoara nici măcar nu şi-a îndeplinit obligaţia de a vira într-un cont al CNSLR-Frăţia 600.000 de euro ca o garanţie.

Contractul scandalos

Hotelurile din Băile Herculane, Băile Felix, Sângeorz-Băi, Covasna, Voineasa şi o vilă din Predeal ale CNSLR-Frăţia erau administrate de către Sind Tour Trading SRL (societate administrată de toate marile confederaţii sindicale şi unde CNSLR-Frăţia deţine pachetul cel mai mare de acţiuni). Adunarea Generală a Acţionarilor a Sind Tour Tradind a decis, la 12 mai, încheierea unui contract de management, pe o perioadă de nouă ani, cu  Tour Mirinvest Timişoara, o firmă cu 17 angajaţi şi pierderi de sute de mii de lei în ultimii ani.

Contractul s-a făcut cu acordul preşedintelui CNSLR-Frăţia, Ion Samoilă, şi a prim-vicepreşedintelui, Liviu Luca, în ciuda opoziţiei vehemente a vicepreşedinţilor confederaţiei sindicale Victor Stan,  Vasile Bădică, Marian Nistor şi Adrian Barea.Contactat telefonic de reporterii „Adevărul", vicepreşedintele CNSLR-Frăţia Victor Stan a precizat că speră ca acest contract prin care hotelurile confederaţiei sunt date pe „mâna" unui SRL să fie anulat odată cu punerea sub învinuire a lui Liviu Luca, principalul amfitrion în „subînchirierea" unor hoteluri din patrimoniul CNSLR-Frăţia.

Acuzaţii

Liviu Luca susţine însă că nu prea înţelege de ce a fost chemat la DNA.  Acuzat că şi-ar fi folosit autoritatea de lider de sindicat pentru a obţine un beneficiu pentru sine sau pentru altul, Luca a declarat, la ieşirea de la DNA, doar că, „sincer să fiu, nu sunt lămurit ce înseamnă învinuirea asta".Preşedintele CNSLR-Frăţia, Ion Samoilă, a catalogat învinuirea lui Liviu Luca ca fiind „o nebunie".

Apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu

Liviu Luca este unul dintre apropiaţii lui Sorin Ovidiu Vîntu, ajungând cel mai bogat sindicalist din România. Numele lui Liviu Luca a apărut în mai multe dosare penale, însă întotdeauna în calitate de martor. De altfel, Liviu Luca a fost audiat în calitate de martor în dosarul fugii din România a lui Nicolae Popa, „tatăl FNI".

Conform Parchetului General, dintr-un cont al lui Luca i-a fost transmisă o sumă de bani lui Popa în Indonezia. Un alt dosar în care apare numele lui Luca este cel în care Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat de spălare de bani, după ce SRI a demonstrat că fosta Petromservice a fost falimentată voit, iar mare parte din bani au ajuns la SOV. Liviu Luca a fost preşedintele Consiliului de Administraţie al Petromservice.

13,6 milioane de lei este prejudiciul estimat prin „subînchirierea" hotelurilor din patrimoniul CNSLR-Frăţia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite