Cum petrecem sărbătorile de iarnă în pandemie. Ce spune Raed Arafat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat Raed Arafat, a declarat duminică că autorităţile nu le pot impune românilor un număr maxim de persoane cu care să petreacă sărbătorile de iarnă însă le recomandă să fie foarte atenţi, astfel încât să nu ajungă la spital din cauza infectărilor cu Sars-Cov-2.

Raed Arafat spune că autorităţile nu pot interzice petrecerile private de Crăciun şi Revelion, dar recomandabil ar fi ca aceste sărbători să fie petrecute doar între cei apropiaţi, ”adică cei cu care oricum te întâlneşti în fiecare zi, fără să porţi mască”.

”Nu este vorba de număr maxim, aici nu s-a pus număr maxim. Mai ales în casa omului nu poţi să pui numărul maxim care este. Ce este recomandabil este ca lumea să rămână în rândul familiei, imediat apropiate. Adică cei cu care oricum te întâlneşti în fiecare zi, fără să porţi mască, fără să te distanţezi. Adică cei apropiaţi, cu care stai cu ei. Asta e recomandarea, dacă vrem să evităm orice problemă” a declarat Arafat.

El mai explică că autorităţile nu pot interzice nici prezenţa prietenilor la meselede sărbători, dar respectarea regulilor privind evitarea riscului de îmbolnăvire ar trebui să fie şi mai strictă:

„Dacă vrei să vină şi alţi prieteni la tine trebuie să măcar să respecţi regulile, în sensul în care să fie distanţare, să fie lumea distanţată, care e greu în casă, ştim foarte bine. (...) Bineînţeles, aici, cine doreşte să rişte, există o limită care poate să meargă către ea. Pot să meargă, pot să participe la diferite acţiuni, dar vor fi reguli care vor fi foarte stricte pe aceste acţiuni” a mai adăugat şeful DSU.

Iar în ceea ce priveşte mesele festive de Crăciun şi Revelion organizate în unităţile de cazare a turiştilor, Arafat atrage atenţia că restaurantele hotelurilor pot funcţiona la o anumită capacitate, care este determinată de incidenţa cazurilor de infectare cu Covid-19 în localitatea respectivă:

”Ştiţi foarte bine. Sub 1,5 la mie incidenţă, capacitatea este la 50 %. Între 1,5 până la 3 la mie, capacitatea este de 30 %. Şi peste 3 la mie, în mod normal, rămân numai cei care sunt cazaţi în hotel. Dar capacitatea acestor locaţii nu poate depăşi 50 %.” - a mai precizat Raed Arafat.

Totodă şi alţi specialişti recomandă ca de sărbători românii să ia toate măsurile de siguranţă necesare:

„Recomand ca oamenii să se întâlnească în încăperi mai mari, să fie mai puţine persoane în încăpere”, spune profesorul Silviu Gurlui, conferenţiar la Facultatea de Fizică Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

Iar profesor doctor Doina Azoicăi, medic primar în Epidemiologie şi preşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie este de părere că sărbătorile trebuie petrecute „în mediul familial„ deoarece „contactele sunt obişnuite, deci membrii familiei sigur că au mai avut contacte, s-au mai întâlnit, ţin legătura”. 

De altfel astăzi GCS a anunţat alte 4.435 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 înregistrate în ultimele 24 de ore, bilanţul total al infectărilor ajungând astfel la 556.335. În ultima zi au murit 121 de pacienţi, iar un număr de 1.289 de persoane sunt internate la ATI. În ultimele 24 de ore au fost prelucrate 14.859 de teste.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite