Cum obţii permisul pentru scuter şi ce mai poţi conduce cu permisul auto categoria B

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Motoscuterele pot fi conduse cu permis categoria B sau cu permis categoria AM FOTO Arhivă
Motoscuterele pot fi conduse cu permis categoria B sau cu permis categoria AM FOTO Arhivă

Noul Cod Rutier a introdus obligativitatea deţinerii permisului auto pentru a putea conduce un scuter sau moped pe drumurile publice. Îţi spunem, pas cu pas, cum obţii permisul pentru scuter - categoria AM, dar şi ce mai poţi conduce cu permisul categoria B, cel mai răspândit printre conducătorii auto.

Motoscuterele, atât de utile în traficul aglomerat din oraşe, se conduceau până în 2013 fără permis de conducere. Noul Cod Rutier a introdus, însă, obligativitatea de a obţine permis de conducere pentru scuter,

Conform reglementărilor privind circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice, cei care deţin deja un permis de conducere, indiferent de categorie, pot conduce şi scutere.

Conform Art.24.1, litera d), „permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM“. Practic, chiar şi deţinătorii de permis pentru conducerea tramvaiului poate conduce un scuter pe drumurile publice.

Triciclurile mai puternice pot fi conduse cu permisul de categoria B

În plus, cei care deţin deja categoria B pot conduce, conform aceluiaşi articol, dar litera g: „permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru triciclurile cu motor având o putere de peste 15kW, cu condiţia ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta de 21 de ani împliniţi“.

Cum obţii permisul pentru scuter - categoria AM - şi ce motoscutere poţi conduce cu el

Pentru cei care nu au permis de conducere pentru nicio categorie, ei pot conduce mopede doar dacă obţin permis de conducere categoria AM.

Categoria AM se adresează conducătorilor de moped sau scuter, adică un vehicul,cu două sau trei roţi a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25km/h,dar nu depăşeşte 45km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cmc sau cu un motor cu ardere internă, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4kw, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350kg.

Pentru a conduce pe drumurile publice mopedul sau scuterul se eliberează permis categoria AM. Durata cursului la şcolile de şoferi este de minim 35 de zile.

Proba practică pentru categoria AM constă numai în verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate.

Ce documente sunt necesare pentru a obţine permisul pentru scuter 

Pentru înscrierea la şcoala de şoferi pentru permisul categoria AM este nevoie de vârsta minimă 16 ani, cazier judiciar, test psihologic, fişa medicală, o poză tip buletin sau paşaport, taxa examen moto 5 lei la CEC şi taxa permis 68 lei la CEC.

Pentru examen mai sunt necesare, pe lângă cele de mai sus, şi fişa de şcolarizare eliberată de către şcoală, dar şi chitanţele care fac dovada achitării integrale a taxelor de şcolarizare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite