Cum negociau traficanţii de pensii cu ofiţerii acoperiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
13 martie. Membri ai grupării de falsificatori, în momentul arestării preventive
13 martie. Membri ai grupării de falsificatori, în momentul arestării preventive

Sub numele de cod Florin Matei, un investigator de la DIICOT Alba, infiltrat în mafia cărţilor de muncă, a obţinut un dosar de pensie pentru „mama“ sa şi o diplomă de Bacalaureat pentru el.

Procurorii DIICOT Alba Iulia au folosit în activitatea de cercetare a infracţiunilor săvârşite de gruparea falsificatorilor de dosare de pensie şi acte de studiu şi de un investigator acoperit. Acesta a primit nume de cod Florin Matei şi a negociat cu membrii grupării obţinerea a două dosare de pensie pentru mama lui şi a unei diplome de Bacalaureat pentru el. Pentru „pensionarea" mamei sale a negociat cu doi dintre falsificatori, lideri ai celor două reţele din cadrul grupării: Constantin Toma şi Sabin Coasian, aflaţi în prezent în arest.

A trecut de două filtre de control la Casa de Pensii

Dosarul de pensie pe numele Elisabeta Matei, persoană fictivă, prezentată inculpatului Constantin Toma ca fiind mama investigatorului acoperit, a fost realizat şi înregistrat la Casa de Pensii Alba în schimbul sumei de 2.000 de lei, bani plătiţi în luna iunie 2011. Dosarul a fost înregistrat de funcţionara Viorica Călin, judecată în arest preventiv, şi a trecut de primele două filtre de control din cadrul instituţiei. „Mama" investigatorului urma să primească o pensie de 732 de lei pe lună. Potrivit menţiunilor din cartea de muncă, Elisabeta Matei ar fi lucrat la mai multe societăţi comerciale din Turda.

Servicii complete

Pe parcursul negocierilor, între Constantin Toma şi investigatorul Florin Matei au avut loc întâlniri pentru a pune la punct detaliile pensionării mamei sale, ocazie cu care a oferit detalii importante pentru anchetatori legate de activitatea grupării.

„Adă-mi cartea originală şi în două săptămâni ţi-o dau în braţe cu tot ce vă trebuie şi o bagi la Casa de Pensii la Alba. Te şi trimit la cine trebuie să mergi la Alba. Am eu omul de bază acolo. Dacă nu, vin cu tine într-o zi la Alba", a explicat Constantin Toma într-o discuţie din 19 aprilie 2011. Cererea de pensionare a fost depusă la Casa de Pensii la 16 iunie 2011, personal de către Constantin Toma împreună cu ofiţerul acoperit.

În discuţiile cu ofiţerul acoperit, Toma a oferit numeroase amănunte. „Păi la Gârda, Scărişoara, Cîmpeni, Vadu Moţilor, Albac, păi dacă n-am pensionat o sută în trei ani de zile, n-am pensionat niciunu'. Şi dacă n-o lucrat o zi, n-o lucrat o zi, n-o avut nici carte de muncă, mă, tu n-auzi, n-o avut carte de muncă. Dă, bă, actele ce ţi le cer eu, nu-ţi cer niciun leu înainte, mă duc îţi rezolv cartea de muncă, ne întâlnim la Casa de Pensii, io îţi dau dosaru' în braţe. Tu te duci la ghişeu acolo la Registratură, femeia ţi-o calculează, îţi dă număr de înregistrare şi ai ieşit afară şi îmi faci plata", îi explica Toma Constantin investigatorului.

Tot de la Constantin Toma, investigatorul a obţinut pentru el o diplomă de Bacalaureat pentru care a plătit suma de 2.000 de lei. Potrivit diplomei, Florin Matei a susţinut examenul de Bacalaureat în sesiunea august-septembrie 1999, la Grupul Şcolar Economic Viilor din Bucureşti, promovând examenul cu media generală 8,58.

2.000 de euro o pensie de 1.500 lei

Negocierile dintre investigator şi liderul celei de-a doua reţele de falsificatori, Sabin Coasian, nu s-au concretizat prin înregistrarea dosarului la Casa de Pensii. Au rămas la stadiul de „comandă", care era „în lucru" la momentul arestării inculpaţilor în septembrie 2011.

Florin Matei i-a oferit 3.000 de lei inculpatului Coasian pentru a o pensiona pe mama sa Elisabeta Matei, care nu ar fi avut niciodată carte de muncă. Suma era doar un avans din cei 2.000 de euro solicitaţi de inculpat. Sabin Coasian i-a spus investigatorului că va trece în cartea de muncă faptul că mama sa a lucrat la o exploatare de uraniu din Ştei - Bihor şi că va avea o pensie de 1.400 - 1.500 lei.

"Păi dacă n-am pensionat o sută în trei ani de zile, n-am pensionat niciunu' (...) Tu te duci la ghişeu acolo, la Registratură, femeia ţi-o calculează, îţi dă număr de înregistrare şi ai ieşit afară şi îmi faci plata.''
Constantin Toma 
inculpat discuţie cu ofiţerul acoperit

Acoperire în ţară şi în Capitală

Procurorii DIICOT Alba Iulia au trimis în judecată 167 de persoane acuzate de falsificare de dosare de muncă şi de pensii. Prejudiciul este de 2,4 milioane de lei. Nouă dintre inculpaţi sunt membrii grupării de falsificatori. La domiciliul lui Constantin Toma au fost găsite diplome de studii falsificate. Gruparea a acţionat în judeţele Alba, Cluj, Hunedoara, Arad, Maramureş, Satu Mare, Teleorman, dar şi în sectoarele 2 şi 3 ale Capitalei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite