Cum explică Vlad Voiculescu decesele COVID-19 raportate greşit: „Există o diferenţă între platforme, diferenţa este certă şi e de ordinul miilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii. Imagine: Inquam Photos / Ilona Andrei
Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii. Imagine: Inquam Photos / Ilona Andrei

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că numărul deceselor raportat de spitale este „cu câteva mii” de cazuri mai mare decât numărul de morţi raportat de direcţiile de sănătate publică, medicii de familie şi alte entităţi.

„Există o diferenţă, diferenţa este certă şi este de ordinul miilor”, a declarat Vlad Voiculescu la Digi 24..

Fostul ministru a vorbit despre diferenţe pe care le-a contatat la cifrele privind decesele COVID-19 Coronaforms şi Alerte MS.

„Vorbim despre o metodologie care este imperfectă, iar ăsta este un lucru pe care pot să îl spun ca pe o certitudine. Şi rezultatul acestei metodologii şi aplicarea ei este, da, o diferenţă a cărei amplitudine nu o cunoaştem. Este o investigaţie pe care am început-o acum câteva zile. Abia acum câteva zile mi-a fost semnalat de către unul dintre consilieri, că există o problemă. Cu siguranţă există. Am verificări la nivel mic, la nivel de spital, văzând care sunt cifrele, verificând în cele două platforme în care se raportează şi, într-adevăr, există o problemă de metodologie care rezultă în cifre diferite”, a declarat Vlad Voiculescu.

Voiculescu: Jumătate din grupul de investigaţie a fost demis

„Dacă comparăm cele două platforme în care se raportează – se numeşte AlerteMS, este o platformă în care raportează spitale, cealaltă se numeşte Coronaforms, este o platformă în care raportează entităţi, medici de familie, spitale şi nu numai – vedem că este o diferenţă, iar diferenţa este semnificativă. Platformele sunt în coordonarea atât a Ministerului Sănătăţii, cât şi a Ministerului de Interne, respective Institutul Naţional de Sănătate Publică. Vorbim despre un lucru pe care l-am constatat acum câteva zile, nu aveam de gând să îl fac public. Aveam un grup de lucru la MS care se ocupa de acest lucru, jumătate a fost demis”, a spus Voiculescu.

Fostul ministru a mai declarat că are „indicii serioase” că există o sub-raportare a numărului de morţi COVID-19.

„Am indicii cât se poate de serioase că există o sub-raportare. Asta nu schimă realitatea, dar schimbă adevărul. (…) Am luat un spital, ne-am uitat la cifra deceselor dintr-un spital. Şi am văzut cum este ea raportată într-o platformă, cum a fost raportată în cealaltă. În ambele platforme este o sub-raportare, dar diferenţa de la o platformă la alta este de asemenea semnificativă. Avem o platformă unde raportează spitalele şi avem o platformă în care raportează alte entităţi – DSP-uri, medici de familie – ei, dacă le comparăm, vedem că raportarea numai din spitale este cu mii de cazuri mai mare decât raportarea din toate entităţile”, a mai declarat Vlad Voiculescu.

De ce a făcut Voiculescu publică informaţia acum

Fostul ministrul al Sănătăţii a mai spus că a făcut publică informaţia cu privire la raportarea morţilor de COVID-19 pentru că a fost demis din funcţie. Altfel, spune acesta, ar fi aşteptat să termine investigaţia şi de-abia apoi ar fi făcut publice informaţiile.

„Nu (n.red. - n-ar fi făcut public), aş fi terminat investigaţia şi apoi aş fi făcut-o”, a spus Voiculescu.

„Am făcut public pentru că sunt deja 10-15 persoane în Ministerul Sănătăţii care ştiu. Am preferat să spun că e o problemă de metodologie, nu e nicio conspiraţie, e o raportare făcută corect la nivelul spitalului şi care nu a fost transmisă corect mai sus. Mi s-a părut mai responsabil să prezint eu lucrurile decât ca informaţia să fie circulată pe surse. Lucrurile sunt clare, problema există. Mai devreme sau mai târziu lucrurile trebuie corectate”, a mai precizat acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite