Cum e posibil ca mesaje antivaccinare să troneze pe panourile publicitare stradale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi România a depăşit 10.000 de cazuri de rujeolă la nivel naţional, înregistrând şi 36 de decese, majoritatea în rândul copiilor, legea vaccinării trenează iar curentul antivaccinist îşi face tot mai simţită prezenţa, de data asta pe panouri publicitare cu mesaje care pun la îndoială siguranţa vaccinului.

În plină epidemie de rujeolă, cu un număr de îmbolnăviri care a depăşit 10.000 de cazuri la nivel naţional, legea vaccinării încă se lasă aşteptată. Aflat pe masa Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, proiectul de act normativ va fi supus din nou dezbaterilor începând cu luna februarie, când se termină vacanţa parlamentară. 2018 ar trebui să fie anul în care România se va alinia ţărilor europene care au o lege a vaccinării, spune medicul Florin Buicu, şeful Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor. 

„Eu mi-aş fi dorit să avem o lege a vaccinării care să fi intrat în vigoare la 1 ianuarie, dar având la vedere multitudinea de amendamente depuse de ONG-uri, vom relua discuţiile. Nu aş putea da un termen la care legea ar putea intra în vigoare, dar va fi 2018. Pe lângă legea vaccinării, în 2018 trebuie să asigurăm stocurile de vaccinuri”, a declarat Buicu. 

România, la coada UE

Dar pe lângă stocurile de vaccinuri, autorităţile de sănătate publică trebuie să ia atitudine şi faţă de cei care au afişat în mai multe oraşe panouri publicitare care promovează antivaccinarea. Şi, cu toate că Institutul Naţional de Sănătate Publică avea sesizări referitoare la mesajul îndolienic promovat de aceste panouri publicitare, măsuri au fost luate abia când semnalul de alarmă a fost tras de medicul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, stupefiat de mesajul fără bază ştiinţifică ce s-a propagat în Braşov, Cluj şi Iaşi. Asta în condiţiile în care România se consideră membru deplin al Uniunii Europene, unde vaccinarea este intens promovată.

„Oare lipsa vaccinării este mai sigură? La cei care încearcă prin orice metodă să transmită omului de rând că vaccinurile nu sunt sigure îi spun că lipsa vaccinării poate ucide chiar, sau cel putin să lase copilul cu invaliditate pe viaţă. Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat cu copiii afectaţi de rujeolă”, a transmis oficialul.

„România e foarte prost pregătită în a gestiona problemele de încredere ale populaţiei în sănătatea publică. În cazul acestor panouri publicitare, care afirmă, printre altele, că vaccinurile nu sunt sigure, este de vină autoritatea locală care ar fi trebuit să ceară autorizaţii pentru afişarea acestor mesaje legate de sănătatea publică. E dreptul fiecăruia să încerce, dar trebuie să existe filtre care să împiedice propagarea unor astfel de mesaje”, a explicat şi Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame. 

Cine trebuie pedepsit

Reprezentanta societăţii civile afirmă că un astfel de derapaj a fost posibil tocmai din lipsa de implicare a autorităţilor din sănătate. „Trebuie să înţelegem că persoanele care doresc eşuarea imunizării în România sunt foarte hotărâte. Sunt oameni care cred 100% în ceea ce spun, aflaţi într-o stare de dezinformare. Avem 38 de decese cauzate de rujeolă. De fapt, mor în continuare oameni, mor copii”, a punctat Ana Măiţă. 

La rândul său, medicul Florin Buicu a explicat şi cum au apărut aceste panouri. „Contractele încheiate de către primării erau contracte încheiate cu deţinătorii panourilor iar deţinătorii panourilor vindeau mai departe către diverse societăţi sau ONG-uri pentru anumite perioade de timp afişarea unor mesaje. La un moment dat am vrut să merg către autoritatea locală dar autoritatea locală avea un contract general pentru panotaj. În mod normal, ar trebui pedepsit cel care pune anunţul, putem face referire inclusiv la Codul penal”, arată medicul Florin Buicu. 

Mesajele de pe panouri, controlate de DSP-uri

Şi tocmai pentru a preîntâmpina apariţia unor noi panouri publicitare cu un asemenea mesaj împotriva vaccinării, Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a controla toate panourile publicitare care promovează campanii de informare pe teme de sănătate publică. 

„În opinia mea, panourile publicitare anti-vaccinare reprezintă un atentat la sănătatea copiilor noştri. Epidemia de rujeolă trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea: medici, autorităţi şi părinţi. Încă o dată fac un apel la raţiune şi responsabilitate. Lipsa vaccinării duce la forme grave ale bolii şi chiar la decesul copiilor”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Vaccinul împotriva varicelei, de negăsit 

Vaccinul împotriva varicelei, Varilrix, este de negăsit în farmacii. Situaţia este aceeaşi de anul trecut, când producătorul vaccinului a anunţat că nu va aduce ser în România din cauza unor probleme de fabricaţie. Deşi în luna ianuare vaccinul ar fi trebuit să apară pe piaţă, farmaciştii susţin că nu li s-au onorat comenzile. De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii arată că, nefiind în programul naţional de imunizare, nu monitorizează cu atenţie stocurile, la fel ca în cazul celorlalte seruri.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite