Cum va arăta valul 6 de COVID-19: Avem o confirmare statistică ce arată că variantele Omicron BA 4 şi BA 5 sunt mai virulente decât BA 1 şi BA 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Europa se află sub asediul variantelor BA 4 şi BA 5 ale Omicron. În România, ultimele trei săptămâni au fost marcate de o creştere constantă a numărului de infecţii cu SARS-CoV-2. Experţii spun că valul 6 va lovi mai ales copiii.

Pandemia provocată de noul coronavirus nu se lasă dusă. Ţările europene şi nu doar ele cunosc o creştere semnificativă a numărului de infecţii. Una dintre explicaţii este aceea că noile variante virale evită barierele de imunitate impuse de vaccin sau de infecţiile anterioare. În Franţa, autorităţile sanitare le-au recomandat cetăţenilor să poarte din nou măşti în spaţiile aglomerate şi mai ales în transportul public. Numărul cazurilor de infecţii depistate este în creştere constantă din luna mai, ajungând la aproape 18.000, în 24 de ore. De asemenea, presiunea pe spitale începe să crească şi ea. Specialiştii atrag atenţia că există un decalaj de două săptămâni între tendinţa numărului de cazuri şi cea a numărului de spitalizări, urmat de un alt decalaj asemănător în raport cu tendinţa deceselor asociate COVID-19. 

Jurma: Cazurile au crescut cu 50% în România 

România este şi ea de circa trei săptămâni într-o creştere accelerată a numărului de infecţii, în condiţiile în care activitatea de testare este în regres şi raportările se fac săptămânal, comentează cercetătorul Octavian Jurma ultimele date publicate luni de Ministerul Sănătăţii. 

„În ciuda efortului disperat de a ascunde sub preş recidiva pandemiei prin scăderea numărului de teste şi eliminarea raportării zilnice, numărul de cazuri a crescut săptămâna trecută cu peste 50%. Nu avem încă raportul VOC, dar e mai mult ca sigur că ponderea BA 4 şi BA 5 a crescut proporţional în secvenţierile de săptămâna trecută”, apreciază Jurma. 

Indicatorul internărilor în rândul copiilor a crescut dramatic cu 62,5%, adaugă specialistul: „Mai rău, pentru prima dată după câteva săptămâni avem şi un minor internat la ATI. Iată că avem şi o confirmare statistică a datelor de laborator care arată că BA 4 şi BA 5 sunt mai virulente decât BA 1 şi BA 2 şi a suspiciunii că afectează mai mult copiii decât variantele precedente. O să tot repet până ne intră bine în cap: copiii plătesc preţul pentru indiferenţa şi inconştienţa adulţilor. Şcolile sunt zero pregătite pentru ce vine la toamnă. Negarea problemei nu rezolvă problema”, atrage atenţia Octavian Jurma.

Trendul crescător din ultimele trei săptămâni, adaugă cercetătorul, poate însemna debutul unui nou val epidemic: „Valul 6 va fi poate cel mai complicat val de până acum. Încă nu am reuşit să îmi actualizez algoritmul de prognoză, dar numărul de cazuri va fi probabil între Delta şi Omicron. Numărul de infectări va fi foarte mare, pentru că imunitatea faţă de BA 4 şi 5 după infectarea cu versiunile precedente este aproape zero, iar cea după vaccinare scade spre 50%”. 

În condiţiile în care BA 4 şi BA 5 reuşesc să coboare sub radarul imunităţii, e cu atât mai gravă abandonarea campaniei de vaccinare şi refuzul adoptării certificatului verde în vara anului 2021, consideră cercetătorul. 

„Nu ştim cât de mare va fi impactul valului 6 în spitale, dar realist ne putem aştepta să fie în cel mai fericit caz la nivelul valului 5 - Omicron şi în cel mai rău caz la nivelul valului 4 - Delta, probabil mai apropiat de valul 5 - BA 1/2 decât de 4 - Delta, având în vedere că majoritatea populaţiei este deja fie vaccinată, fie trecută de două ori prin boală, fie prin ambele”, estimează Jurma.

Moderna anunţă un nou vaccin anti-COVID-19

Compania framaceutică Moderna, una dintre cele care au dezvoltat un vaccin inovator pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19, a anunţat că a reuşit obţinerea unui nou vaccin eficient împotriva noilor subvariante ale Omicron. Noul vaccin bivalent ARNm-1273.214 se află încă în studiu de fază 2/3, dar a demonstrat o creştere de cinci ori a nivelurilor de anticorpi neutralizanţi împotriva subvariantelor Omicron BA 4 şi BA 5, potrivit reprezentanţilor companiei.  

Conform aceleiaşi surse, la o lună după administrarea la participanţii vaccinaţi anterior cu dozele primare şi de rapel, doza booster de vaccin ARNm-1273.214 a generat un răspuns puternic sub formă de anticorpi neutralizanţi împotriva subvariantelor Omicron BA 4 şi BA 5 la toţi participanţii, indiferent de prezenţa sau nu în antecedente a unei infecţii cu virus SARS-CoV-2. 

Pe baza acestor date, Moderna va completa în săptămânile ce urmează documentaţia pentru autorităţile de reglementare, prin care solicită actualizarea compoziţiei vaccinului pentru booster la versiunea ARNm-1273.214, mai spun reprezentanţii companiei. Furnizarea vaccinului ar urma să fie posibilă din august. „Confruntaţi cu evoluţia continuă a virusului SARS-CoV-2, suntem foarte încurajaţi de faptul că vaccinul ARNm-1273.214, principalul nostru candidat pentru doza de rapel din această toamnă, a generat titruri mari de anticorpi neutralizanţi împotriva subvariantelor BA 4 and BA 5, care reprezintă o ameninţare emergentă la adresa sănătăţii publice la nivel global”, a afirmat Stéphane Bancel, directorul general executiv al companiei Moderna.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite