Cum a ajuns legea o barieră doar pentru boi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Legea este o barieră peste care sar dulăii, pe sub care trec cățeii și în fața căreia se opresc numai boii". Aceasta este mentalitatea care guvernează România, în ultimii 20 de ani.

"Proverbul" cu boii care se opresc în fața legii este mai vechi, dar se aplică foarte bine și acum. Ultimul exemplu este cel al beizadelei de bancher, care sfidează sistemul judiciar cu foarte mult tupeu.

Andrei Androine, autorul accidentului cu doi morți de pe Calea Floreasca, este modelul șmecherului imun în fața legii. A fugit de Poliție, a comis un accident extrem de grav, a ucis doi oameni și apoi, cu mult sânge rece și cinism, a refuzat testele pentru stabilirea alcoolemiei. Beizadeaua a refuzat și testele de sânge, care puteau indica ce substanțe i-au alterat judecata.

Plodul răsfățat al bancherului Jean Andronie nu avea de unde să știe, în seara în care a comis accidentul, că poate să manipuleze astfel legea, dacă nu i se spunea asta cu alte ocazii. Întregul lui comportament arată că avea "antrenament" în manipularea legii și că știa cu precizie ce are de făcut, dacă este prins drogat sau băut la volan. Reacția lui trădează "educația" pe care a primit-o acasă și în cercul de prieteni. Una exact în spiritul proverbului care spune că doar boii se opresc în fața legii și că șmecherii trebuie să știe cum să treacă peste ea.

Să nu vă imaginați
că cineva din anturajul unui astfel de individ îl condamnă sau măcar dojenește pentru cele petrecute. Unii poate chiar îl felicită, pentru că a fost "pe fază" și a "fentat" legea.

Drama României
și a tuturor oamenilor decenți din patria noastră este că tagma "șmecherilor" care sar cu tupeu peste bariera legii ne controlează viața în aproape toate domeniile. Ei sunt stăpânii României și noi trebuie să fim foarte atenți să nu stăm în calea aroganței, tupeului, nesimțirii lor, pentru a nu sfârși uciși, așa cum au pățit victimele accidentului de pe Calea Floreasca.

Singura "vină" a acelor oameni a fost aceea că au stat în calea unui șmecher care sare peste lege.

Cazul va urma, desigur, calea firească în Justiție: luni de amânări pentru expertize inutile și apoi o pedeapsă cât mai ușoară și cu cât mai multă suspendare.

Exemple sunt cu duiumul în țară, chiar și în cazuri mult mai grave. În Deta, oraș devenit celebru vara aceasta, procurorii și judecătorii amână de mai bine de doi ani un dosar în care beizadeaua unui om de afaceri local a ucis șase persoane, într-un alt accident rutier.

Andronie junior e mic copil
pe lângă Hauptmann junior, care a băgat în mormânt șase suflete. Mai e nevoie să vă mai spun de șmecherul cu Ferrari din Timișoara, care a ucis un tânăr pe trotuar și nu execută încă nicio pedeapsă?

Am ascultat, în zilele de după accidentul de pe Calea Floreasca, o serie de discuții duse în zona educației pe care părinții o dau acasă. Adevărul este că dramele provocate de cei ca Andronie junior nu au nicio legătură cu asta.


Au legătură cu corupția
din Poliție, Parchet și instanțe și cu mentalitatea criminală a judecătorilor care consederă că astfel de fapte nu trebuie sancționate cu cele mai dure pedepse prevăzute în lege. Au legătură cu incompetența Poliției Rutiere care, de 20 de ani, nu dezvoltă nicio strategie inteligentă pentru a scoate din circulație demenții cu permis de conducere.

Toate cele de mai sus sunt provocate de criza morală extrem de gravă din sistemul nostu judiciar. Din păcate sunt aproape inexistenți oamenii cinstiți care dau putere legii, indiferent că sunt polițiști, procurori sau judecători. "Bariera" aceasta este atât de ușor de sărit, pe cât este de necinstit sau prost cel care o coboară.

Mălin Bot este redactor-șef adevarul.ro

Citește și editorialul: De ce este Justiția atât de murdară


Citește alte opinii ale lui Mălin Bot, pe adevarul.ro
:

Interlopii ne conduc cu sabia în mână

Şcoala de şpagă de la Drept

Triunghiul bermudelor poliţiştilor

O durere de cot prea scumpă


Citeşte alte opinii de blogul jurnalistului:

Ipocriții

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Citeşte alte opinii ale jurnalistului Malin Bot pe platformaideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite