Cum a ajuns o fetiţă de 7 ani să discute pe internet despre virginitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fetiţă din Sighetu Marmaţiei a devenit celebră pe internet după ce într-un filmuleţ postat pe canalul său de YouTube a vorbit despre virginitate. Vlogul copilei este urmărit inclusiv de bunica ei.

Caz revoltător în Sighetu Marmaţiei, unde o fetiţă în vârstă de 7 ani pe nume Loredana dă lecţii de sexualitate pe vlogul personal. Nu mai puţin de 250.000 de oameni văzuseră până ieri filmarea copilei sub titlul „Sunt virgină?“. Printre cei care au accesat vlogul micuţei se numără însă şi autorităţile de la protecţia copilului care au anunţat că vor trimite astăzi o echipă la domiciliul acesteia, pentru a verifica în întreţinerea cui este fata şi dacă este supravegheată corespunzător.  Mai ales că, din declaraţiile Loredanei, chiar şi bunica ei o urmăreşte pe YouTube şi îi face educaţie sexuală.

„Vreau să fac un anunţ. Eu în Q&A-ul (segmentul dintr-un clip în care răspunde la întrebări - n.r.) de ieri am spus că nu sunt virgină. Eu înainte nu ştiam că m-am născut virgină şi bunica mea a văzut video-ul şi mi-a spus că eu sunt virgină. Şi, da, acum ştiu ce înseamnă virgină (…) Virgină înseamnă, pentru cei care nu ştiţi, că te-ai culcat cu bărbaţi“, spune fetiţa cu zâmbetul pe buze în videoclipul postat pe canalul său de YouTube.

Din primele date, Loredana se află în grija tatălui după ce mama sa ar fi plecat în străinătate. Dacă se va dovedi că e un caz clasic de neglijenţă, fetiţa riscă să fie luată de acasă, au explicat oficiali din Direcţia Generală pentru Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş pentru ziarul „Adevărul“.

„Am primit ieri (marţi - n.r.) o sesizare legată de conţinutul unui videoclip postat de fata de 7 ani pe canalul său de YouTube. O echipă comună se va deplasa la domiciliu pentru a vedea care este situaţia, pentru a realiza interviuri cu părinţii, deşi din informaţiile noastre copilul stă doar cu tatăl. După finalizarea anchetei sociale, vom lua o măsură, sperăm să nu fie cea mai gravă pentru fetiţă pentru că se poate institui chiar o măsură de protecţie, care nu ar fi benefică având în vedere faptul că are doar 7 ani“, a explicat oficialul DGASPC Maramureş.

Ce spun autorităţile şcolare

Despre ceea ce face copila de doar 7 ani în timpul liber a aflat şi conducerea şcolii pe care aceasta o frecventează. „Am sunat la şcoală şi ni s-a comunicat că părinţii vor fi chemaţi să discute cu directorul şi învăţătoarea. Am făcut apel la directorul unităţii şcolare să vorbească cu familia ca să şteargă acel canal YouTube. Noi vom supraveghea cazul şi vom facilita servicii de consiliere pentru părinţi şi copil“, spune Marius Cucuiat, inspectorul şcolar general adjunct din judeţul Maramureş.

Chiar şcoala în care învaţă fetiţa, Şcoala Generală „Dr. Ioan Mihalyi de Apşa“ din Sighetu Marmaţiei, a transmis DGASPC Sighetu Marmaţiei că mama fetiţei a plecat în străinătate. Însă, deşi inspectorii de la Sighetu Marmaţiei au mers atunci când au primit tabelul de la şcoală la adresa de domiciliu, nu au reuşit să ia legătura cu nimeni din familie. „Conform legii în vigoare monitorizăm copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate. Au fost la adresă, au lăsat hârtie şi nu s-a prezentat nimeni pentru a ne oferi informaţii. Avem sute de copii de care trebuie să ne ocupăm şi, la vremea respectivă, a rămas să revină colegii mei pentru o vizită“, au declarat, pentru „Adevărul“, surse din cadrul Direcţiei pentru Protecţia copilului Sighetu Marmaţiei.

Ce modificări s-au făcut în lege din 2014

Legal, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPCDA) spune că începând cu anul 2014 s-au făcut toate modificările necesare pentru a se asigura că atunci când un părinte pleacă în străinătate autorităţile să fie informate.

„E informată primăria, şcoala ştie, Direcţia de protecţia copilului ştie, iar părintele are obligaţia ca anunţând prin instanţă să delege responsabilitatea parentală cuiva pe perioada absenţei lui. Această decizie, bazată pe propunerea părintelui, se face prin instanţă. Mai departe, aspectul emoţional e o problemă pe care nu putem să o rezolvăm legislativ. Îţi iei toate măsurile de protecţie a unui copil, dar dorul de mamă şi de tată rămâne şi acesta e un aspect care îi afectează pe copii. În acest caz, s-ar putea să fie un om care să nu ştie ce înseamnă protecţia pe calculator şi atunci nu ştie ce să înveţe copilul“, a explicat secretarul de stat Gabriela Coman, preşedinte ANPCDA.

E nevoie de educaţie sexuală de calitate în şcoli

Specialiştii în Educaţie consideră însă că astfel de probleme nu trebuie rezolvate făcându-se apel la duritate şi pedepse, ci prin introducerea educaţiei pentru sănătate în şcoli.

„Acest caz arată cât de mare este nevoie de educaţia sexuală în şcoli, având în vedere că tinerii de azi au un acces tot mai mare la informaţii, inclusiv despre sexualitate. Lucrurile nu trebuie rezolvate într-o astfel de manieră. Părinţii trebuie să acorde mai multă atenţie acestui copil, să petreacă mai mult timp cu el şi să vorbească deschis despre toate curiozităţile copilului, inclusiv cele care ţin de educaţia sexuală. Discuţia poate fi adaptată, folosind termeni care să fie pe înţelesul minorei, chiar dacă aceasta este foarte tânără. Apoi, este foarte important să se creeze o relaţie de comunicare, bazată pe încredere, şi între un cadru didactic şi fetiţă. Cea mică are nevoie de înţelegere şi să comunice atât în spaţiul şcolar, cât şi în cel familial“, arată expertul în Educaţie Marian Staş. 

La rândul său, psihologul Mihai Copăceanu este de părere că şcoala trebuie să asigure ore de educaţie sexuală astfel încât copilul să înveţe de mic că unele lucruri care sunt intime trebuie să rămână în intimitate şi să nu apară în spaţiul public. „A exprima un astfel de limbaj în public la o vârstă la care tu nu cunoşti impactul acestor cuvinte e total greşit. Rămâne în sarcina părinţilor să gestioneze modul în care astfel de clipuri pot apărea. E clar un semn că avem nevoie mai mult ca oricând de educaţie sexuală de calitate în şcoli. În cadrul acestor tipuri de videoclipuri, tendinţa este clar de a veni cu diverse teme care să facă cât mai multe vizualizări. Şi unele dintre temele de interes pot fi legate de sexualitate. Prin comparaţie, copiii din alte state europene care au o educaţie sexuală şi, deşi ar cunoaşte termenii, din pudoare nu ar face astfel de afirmaţii. La noi, copiii nefiind conştienţi de impactul pe care îl pot avea aceşti termeni, se joacă foarte uşor cu ei“, spune psihologul. Până la închiderea ediţiei, reporterii „Adevărul“ nu au reuşit să ia legătura cu mama Loredanei. 

Activitatea online a copiilor poate să fie cu risc pentru că oricine poate să aibă acces la aceste clipuri. Ele răspund clar unor nevoi de identitate, au nevoie de recunoaştere socială, au nevoie de apreciere. Mihai Copăceanu Psiholog

Unde duce lipsa de supraveghere pe internet

Însă discuţia merge mai departe, specialiştii explicând că accesul la internet şi folosirea acestuia ar trebui atent monitorizate de părinţi sau de aparţinători. Dacă în Occident sunt reglementări clare, care prevăd că cei sub 14 ani nu au voie să folosească anumite reţele de socializare, pentru altele e nevoie de acordul părinţilor. „Trebuie văzut mediul social din care provine fetiţa, cu ce copii are ea tangenţă, cum a ajuns ea la 7 ani să aibă un vlog şi alţii să o urmărească. E important de văzut dacă şi cei care se ocupă de aceste canale supervizează ce se postează pe aceste platforme sau dacă oricine poate să posteze orice bazaconie. În cazul în care părintele şi-a dat accesul înseamnă că îşi asumă şi el responsabilitatea alături de acel copil pentru conţinut”, a conchis Gabriel Chicioreanu, secretar general al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite