Cum afli unde te vaccinezi anti-COVID şi cine intră în etapa a II-a a campaniei, care debutează vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din 15 ianuarie, lista centrelor de vaccinare anti-COVID va ajunge la 750 FOTO Andreea Vilcovschi
Din 15 ianuarie, lista centrelor de vaccinare anti-COVID va ajunge la 750 FOTO Andreea Vilcovschi

Lista centrelor de vaccinare anti-COVID se va extinde din 15 ianuarie, când începe cea de-a doua etapă de imunizare, la 750. Autorităţile anunţă că persoanele de peste 65 de ani se vor putea programa individual sau prin medicul de familie pentru vaccinare, precum şi prin intermediul unui call-center, la numărul 021-41.44.425. Aparţinătorii vor putea înscrie până la 10 persoane din familie.

În Capitală, vor fi deschise circa 200 de puncte de vaccinare, cele mai mari dintre acestea fiind organizate la Romexpo, Circul Metropolitan, Palatul Copiilor, spitalele Floreasca, Colentina şi Colţea. Potrivit medicului Oana Nicolescu, director executiv la DSP Bucureşti, au fost selectate amplasamentele care ofereau cele mai bune condiţii de vaccinare, erau uşor accesibile şi cunoscute de populaţie. Directoarea a mai spus că aceste centre trebuie să fie avizate până pe 15 ianuarie, pentru a deveni funcţionale şi pentru a rămâne deschise timp îndelungat. 

În Sectorul 1, printre cele mai mari centre de imunizare se numără cel de la Centrul expoziţional Romexpo; în Sectorul 2, cele de la Circul Metropolitan Bucureşti şi Spitalul Colentina; în Sectorul 3, cele de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, Gral Medical şi Spitalul Colţea; în Sectorul 4, cele de la Grand Arena Mall şi Palatul Copiilor; în Sectorul 5, cel de la Liberty Center Mall şi în Sectorul 6, cele de la Clubul Seniorilor „Mihai Eminescu” şi Centrul medical Doris. 

Totodată, a mai spus dr. Oana Nicolescu, vor fi centre de vaccinare pentru populaţie în clinici private care au pus spaţii la dispoziţie, dar şi în spitale publice, cum sunt Obregia, Floreasca, Universitar, Militar. 

Centre în toată ţara

BRAŞOV. În judeţul Braşov cele mai multe centre vor funcţiona în capitala de judeţ, astfel: în Foaierul Sălii Sporturilor ”D.P. Colibaşi”; Punctul termic nr. 3 Tractorul; Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic şi Incubator de Afaceri şi Cinematograful Popular. În oraşul  Făgăraş vor fi funcţionale două centre: la Liceul tehnologic Dr. Ioan Şenchea şi la Liceul Teologic Ortodox Sf. Ctin Brâncoveanu, iar în Săcele, la Policlinica Săcele şi la Centrul de zi. În Zărneşti vor fi funcţionale centrele de la Cluburile pentru pensionari, în timp ce în oraşul Codlea, cele de la Şcoala nr. 2 şi Şcoala nr. 3. În Predeal, Moeciu şi Râşnov vor fi deschise câte un centru de vaccinare respectiv la Casa de cultură Predeal, Baza sportivă a Primăriei Moieciu şi la Policlinica Râşnov. 

DOLJ. La Craiova, punctele de vaccinare vor fi deschise pe Stadionul Ion Oblemenco, la Sala Polivalentă, la Şcoala ”Alexandru Macedonski”; la cabinetul medical al Stadionului de atletism şi la Hostelul Grifon. În Băileşti, va funcţiona un singur centru la Sala sporturilor Ada Nechita, iar la Calafat, tot unul singur, la Casa de cultură. Alte localităţi desemnate sunt: Dăbuleni, la Şcoala nr. 4; Segarcea – Casa de cultură; Poiana Mare – Şcoala Tunarii Vechi; Moţăţei – sediul administrativ al UAT; Călăraşi – Căminul cultural; Sadova – Căminul cultural; daneţi – Şcoala profesională nr. 2; Ostroveni – Căminul cultural şi Valea Stanciului – Şcoala gimnazială Horezu-Poenari.  

SATU MARE. În judeţul Satu Mare, 12 centre de vaccinare sunt în curs de amenajare. Cinci centre de vaccinare vor exista în municipiul Satu Mare şi câte unul în următoarele localităţi: Carei, Negreşti-Oaş, Tăşnad, Poiana Codrului, Supur, Medieşu Aurit şi Gherţa Mare. Pe lângă cele 12 centre de vaccinare se vor adăuga centre mobile pentru vaccinarea persoanelor nedeplasabile sau care domiciliază în zone îndepărtate şi greu accesibile.

BIHOR. În municipiul Oradea, vor fi deschise centre în incinta Orrăşelului copiilor; în sala de sport a Şcolii nr. 11; la Colegiul tehnic ”Traian Vuia”, la sala de sport a Colegiului ”Iosif Vulcan”, la Spitalul judeţean de urenţă, Staţionar 3 Maternitate; Dispensarul Spitalului de Căi Ferate; la Spitalul Pelican şi la Spitalul clinic de urgenţă ”Avram Iancu”. În municipiul Salonta va funcţiona un centru la Casa de cultură Zilahy Lajos Muvelodesi Haz şi tot unul la Marghita – la sala de sport de la Colegiul Naţional ”Octavian Goga”. Câte un centru va funcţiona şi în Beiuş – la Sala de sport - în Aleşd – la Spitalul orăşenesc, în Ştei – la Spitalul orăşenesc. Alte localităţi din judeţ unde vor funcţiona centre de imunizare sunt Valea lui Mihai – la secţia exterioară a Spitalului Dr. Pop Mircea Marghita, în comuna Sânmartin, la Liceul tehnologic ”Felix” şi la Spitalul clinic de recuperare medicală Băile Felix; în comuna Sântandrei – la sala de sport – în comuna Tileagd – la Căminul cultural; în comuna Popeşti – la Sala comunitară; în comuna Tinca – la Liceul tehnologic ”Nicolae Jiga” şi în comuna Bratca – la Căminul cultural. 

SUCEAVA. În oraşul Suceava vor fi centre de vaccinare în sălile de sport ale Şcolii generale Ion Creangă, Şcolii generale Ion Costin, Liceului cu program sportiv şi Şcolii Grigore Ghica Voievod, precum şi la Staţia de ambulanţă. La Rădăuţi, vor fi două centre: la Casa Municipală şi la Sala de sport a CSM Rădăuţi, ia la Fălticeni, la Centrul Cultural Grigore Vasiliu Birlic, la Sala de sport şi la Sala de sport a Liceului agricol. În oraşul Câmpulung Moldovenesc vor fi organizate centre la Vila Stadion, Sala de sport a Colegiului Naţional Dragoş Vodă, iar în Vatra Dornei, la Centrul de zi pentru copii – Fosta Şcoală nr. 3 şi la sala de sport a Liceului Ion Luca. În Gura Humorului, centrele sunt organizate la Casa orăşenească de cultură şi Sala de sport din parcul dendrologic, în timp ce la Dolhasca, vor fi la Casa de cultură Alexandru Arşinel şi la Sala sporturilor. 

Lista bolilor cronice pentru care se face vaccinarea

Autorităţile au stabilit o listă a bolilor cronice pentru care se face vaccinarea anti-COVID în cea de-a doua etapă. Astfel, lista include diabetul zaharat; obezitatea; alte boli metabolice, inclusiv congenitale; afecţiuni cardiovasculare; renale; oncologice; pulmonare; neurologice – inclusiv sindromul Down – hepatice severe şi moderate; boli autoimune şi imunodepresii severe, pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA.

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunţat că platforma de programare va fi funcţională începând cu data de 15 ianuarie, ora 15.00. „Persoanele de peste 65 de ani se vor putea programa individual sau prin medicul de familie, precum şi prin intermediul unui call-center, la numărul 021-4144425. Aparţinătorii vor putea înscrie până la 10 persoane din familie”, a mai spus Gheorghiţă.

Ce înseamnă lucrători în domenii-cheie

Simultan, în această etapă de vaccinare, vor fi imunizaţi şi lucrători care desfăşoară activităţi în domenii-cheie. Adică, angajaţi din Parlament, Preşedinţie, Guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora, din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi a autorităţii judecătoreşti; din sectorul economic, al distribuţiei, procesării şi comercializării alimentelor de bază; din uzine de apă, epurare şi transport; producţie, transport şi distribuţie de gaze, curent electric, combustibili lichizi şi solizi; medicamente şi materiale sanitare, din transportul de mărfuri, căi ferate, aeroporturi civile şi militare, porturi, comunicaţii, personalul din învăţământ şi creşe, din poştă şi servicii de curierat; din culte religioase, mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2; precum şi personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor. „Listele sunt întocmite de angajatori, urmând ca beneficiarul să-şi poată alege ziua şi ora la care să facă vaccinul”, a conchis dr. Valeriu Gheorghiţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite