Cum poate fi afectată sănătatea de timpul petrecut în spaţiile închise. Şase paşi simpli pentru a face aerul din locuinţă mai sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dormitorul este încăperea cea mai poluată din casă, arată studiul FOTO Adevărul
Dormitorul este încăperea cea mai poluată din casă, arată studiul FOTO Adevărul

Timpul petrecut în spaţiile închise poate pune în pericol sănătatea, aerul din interior fiind de cinci ori mai poluat decât aerul din exterior. Aşa arată cel mai recent sondaj, conform căruia, în medie, oamenii petrec 90% din timp în spaţii închise.

Cu toate acestea, percepţia celor 16.000 de respondenţi chestionaţi, din 14 ţări din Europa şi America de Nord, este că petrec mai puţin timp în interior decât se întâmplă în realitate. 

„Percepţia tuturor celor chestionaţi a fost că 82% dintre respondenţi cred că petrec mai puţin de 21 de ore în interior în fiecare zi, 62% dintre ei fiind convinşi că petrec mai puţin de 18 ore. Cifra reală arată că oamenii ajung să petreacă 90% din timp, mai mult de 21 de ore în spaţiile închise”, se arată într-un comunicat de presă. 

Potrivit sursei citate, dormitoarele copiilor sunt cele mai poluate încăperi din întreaga casă. Cei care locuiesc în spaţii umede, unde există şi mucegai, au şanse mari să dezvolte astm şi sunt vulnerabili la dezvoltarea altor afecţiuni. 

Activităţile obişnuite contribuie la poluarea aerului din locuinţă

La aerul poluat din interior contribuie activităţile zilnice, cum ar fi gătitul, curăţenia, duşul, aprinderea lumânărilor, uscarea hainelor în interior, chiar şi somnul şi respiraţia. 

„Într-adevăr, un fapt este cert - mai mulţi copii vor suferi de astm sau alergii în următorii ani, dacă nu se acţionează în îmbunătăţirea proiectării locuinţelor şi a clădirilor publice. Aceasta poate remedia problema cu care ne confruntăm în prezent - poluarea interioară şi media orelor petrecute de Generaţia Indoor în spaţiile închise”, arată studiul citat. 

Totuşi, există soluţii, afirmă specialiştii. „Doar prin deschiderea ferestrelor de trei până la patru ori pe zi, evitarea arderii excesive a lumânărilor, prin uscarea hainelor în mediul exterior ori de câte ori este posibil (sau prin deschiderea unei ferestre dacă uscarea interioară este o necesitate), până la păstrarea uşilor închise la baie, ventilarea din exterior şi reducerea utilizării produselor de curăţare pe bază de substanţe chimice, toate aceste sfaturi vă pot ajuta în reducerea nivelului poluanţilor prezenţi în locuinţă”, afirmă Peter Foldbjerg, manager în cadrul Velux.

Şase paşi simpli pentru a face aerul din locuinţă mai sănătos

• Deschideţi ferestrele de trei până la patru ori pe zi pentru a permite ca aer curat să pătrundă în încăperi;

• Menţineţi închise uşile în baie şi porniţi ventilatorul de aspiraţie sau deschideţi o fereastră atunci când faceţi duş;

• Porniţi ventilatorul hotei atunci când gătiţi şi deschideţi geamurile;

• Nu ardeţi lumânări;

• Uscaţi hainele în mediul exterior;

• Faceţi curăţenie regulate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite