Cui i-e frică de o plimbare cu ambulanţa?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie bolnavă de cancer din Constanţa a fost adusă duminică dimineaţa cu ambulanţa la Secţia de oncologie din cadrul Spitalului Judeţean din Craiova. Să nu-i spunem „pacientă“, să-i spunem pe nume: Adriana Meriuţă, în vârstă de 41 de ani, un om făcut din carne, oase şi dureri, ca dumneavoastră şi ca mine.

Starea femeii s-a înrăutăţit, aşa că medicii au trimis-o înapoi acasă, la Constanţa, dar rudele şi-au dat seama că nu au o altă alternativă de transport decât tot o ambulanţă. Motivul este simplu de explicat, iar cine a văzut măcar o dată în ce stare se află un bolnav de cancer în fază terminală poate înţelege foarte simplu de ce nu au putut să o ducă cu trenul.

Totuşi, reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă au refuzat să pună la dispoziţie o salvare, pe motiv că ambulanţele sunt făcute pentru urgenţe, iar un bolnav de cancer în fază terminală nu reprezintă o urgenţă. În fond, din moment ce femeia era pe moarte, ce mai conta cu ce se duce acasă şi în ce stare ajunge acolo? Ce importanţă avea dacă urma să fie transportată cu microbuzul, cu autobuzul, cu taxiul sau cu autostopul? Adriana Meriuţă, un om obişnuit care şi-a plătit taxele, ca şi noi, putea la fel de bine să mai aştepte puţin pe o bancă din faţa spitalului. Putea să stea acolo o zi, două, trei, cât era necesar pentru ca, la final, să fie trimisă acasă într-o cutie. Cel puţin aşa ar fi fost mai simplu.

„Pacienta nu era un caz de urgenţă. Legea nu ne permite ca noi să o transportăm acasă“, şi-a justificat refuzul Iulia Stănculescu, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Dolj. Lucrurile nu s-au oprit aici. Medicul Florinel Bădulescu, profesor universitar doctor din cadrul Secţiei de oncologie a Spitalului Judeţean din Craiova, a hotărât să plătească din buzunarul lui 1.000 de lei unei firme, pentru ca Adriana Meriuţă să fie transportată acasă în viaţă. „Nu vreau aceşti bani înapoi, dar este inuman ca o lege să interzică salvărilor de la stat să ducă bolnavii de cancer nedeplasabili la domiciliul lor. Ce ne-a rămas doctorilor oncologi? Să refuzăm din start cazurile grave?!“, a declarat medicul.

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, a declarat că pacienta ar fi trebuit dusă cu ambulanţa: „Serviciul de Ambulanţă Dolj trebuia să execute misiunea. Asta este a doua problemă pe care o avem cu Serviciul de ambulanţă Dolj, după ce au fost sancţionaţi pentru că nu au trimis o ambulanţă să intervină la un accident pentru că era în afara judeţului lor“. Ieri dimineaţă, Iulia Stănculescu şi-a dat demisia din funcţia de director medical al Serviciului de ambulanţă Dolj, refuzând să facă alte declaraţii. Între timp, noi, ceilalţi, putem sta liniştiţi deocamdată. Suntem ok, suntem sănătoşi. Dar să nu uităm că, până la urmă, toţi suntem datori cu o plimbare cu ambulanţa.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite