Cu ce restricţii vom petrece minivacanţa de Paşte. Ce avem voie şi ce ne este interzis să facem în această perioadă a pandemiei cu noul coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Paştele din acest an stă tot sub semnul pandemiei de coronavirus, dar în comparaţie cu anul trecut, restricţiile sunt mult mai relaxate. Totuşi, chiar dacă autorităţile permit mai multă libertatea de mişcare, suntem obligaţi să ne supunem unor reguli şi restricţii.

- Circulaţia persoanelor în afara locuinţei va fi permisă în intervalul 20:00-05:00, în perioada 1-2 mai, indiferent de rata de infectare din localitate, pentru a permite participarea credincioşilor la slujba religioasă de Înviere. Totuşi, persoanele care se află în izolare sau carantină nu au voie să părăsească locuinţa, aceştia fiind în atenţia Jandarmeriei Române. Sunt vizate în special persoanele care s-au întors din state aflate pe lista galbenă din punct de vedere epidemiologic. Amenda pentru nerespectarea izolării sau carantinei este cuprinsă între 1.000 şi 5.000 lei.

În celelalte zile în afara Nopţii de Înviere, circulaţia în toate localităţilor este interzisă în intervalul 22:00-05:00, dacă nu este realizată în scopuri profesionale, de asigurare a asistenţei medicale sau pentru achiziţia de medicamente, pentru îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi.

- Petrecerile sunt interzise, la nivel naţional, chiar dacă au loc în spaţii închise sau deschise. Cluburile, discotecile şi barurile sunt închise la nivel naţional.

- Capacitatea de cazare a hotelurilor de pe litoral şi de la munte este limitată la 70%.

- Restaurantele şi cafenelele din cadrul unităţilor de cazare deservesc doar clienţii care sunt cazaţi acolo, nu şi pe cei din exterior.

- Obligativitatea purtării măştii, astfel încât să acopere, în acelaşi timp, nasul şi gura, atât în spaţiile deschise, cât şi în cele închise, înclus în lăcaşurile de cult. 

- Este interzisă formarea de grupuri mai mari de şase persoane care nu aparţin aceleiaşi familii. Reprezentanţii Ministerului Afacerilor de Interne au declarat că acţiunile din această perioada a poliţiştilor, jandarmilor şi forţelor de păstrare a liniştii publice vor viza şi respectarea acestei restricţii, mai ales în jurul lăcaşurilor de cult, pentru fluidizarea trecerii, chiar şi în staţiunile de pe litoral şi de la munte, arată avocatnet.ro. Amenda pentru nerespectarea acestei obligativităţi este cuprinsă între 500 şi 2.500 lei.

Citeşte şi Incidenţa a scăzut sub 3 la mie în Bucureşti. Când vor fi relaxate măsurile

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite